Strategi, taktik och att gasa sig ur en kris

GS Pelle Malmborg önskar dig en trevlig helg och i sitt fredagsord reflekterar han bland annat om framtiden för Svensk Gymnastik och att gasa sig ur en pandemi.
Sista helgen i maj genomfördes Riksidrottsmötet, RIM. Ett möte med ovanligt många frågor på agendan att hantera och debattera. Det blev ett möte där värnande om mångfalden av idrotter och deras förutsättningar fick en central plats och ett möte där flera små och medelstora förbund inte bara gjorde sina röster hörda utan även lyckades påverka stora beslut.
Inför RIM hade Gymnastikförbundet skickat in fyra motioner och jag upplevde att de landade väl och fick gehör under mötet. Några centrala punkter och beslut som jag vill lyfta fram och som kommer påverka idrotten och med det Svensk Gymnastik är:
- 100 miljoner kronor av det statliga stödet till idrotten ska under fyra år förflyttas från Riksidrottsförbundet till specialidrottsförbunden.
- Beslut fattades om att återinföra ett tak om att max 10% av det statliga stödet får gå till ett enskilt specialidrottsförbund.
- Ett gemensamt elitidrottsprogram inom idrotten beslutades, där finansiering ska vara klar år 2025.
Inom kort kommer en längre sammanfattning av de beslut som togs under RIM att läggas på vår hemsida.
Gasa sig ur pandemin
Äntligen går kurvorna kring smittspridning och antalet som får vaccination mot Covid-19 åt rätt håll. Jag behöver inte längre bara intala mig själv att det kommer hända utan kan på riktigt se att vi snart är ur detta mörker. Det är naturligtvis en bit kvar och det gäller som det så ofta uttryckts under senaste året att fortsatt hålla i och hålla ut och göra det ända in i kaklet. (Kunde tyvärr inte hålla tillbaka ytterligare ett slitet uttryck😊)
Att anläggningarna nu öppnas och begränsningarna lättar för både träning och tävling känner jag är det absolut viktigaste för att vi snabbt ska kunna återhämta det tapp vi ser i vår medlemsstatistik. Min tro och förhoppning är att vi om ett år inte bara konstaterar att vi är tillbaka på samma nivå som innan pandemin utan även har stärkts och utvecklats. Några av er som läser detta brev, men förhoppningsvis inta alla, tänker säkert att ”det där känns inte realistiskt” eller kanske ”välkommen ut i verkligheten GS”. Självklart kommer det inte att vara enkelt eller gå av sig själv, men jag tror verkligen på att vi har en fantastisk möjlighet att utvecklas, vilket jag bygger på nedan hemsnickrade teori.
För de flesta av oss, men tyvärr inte alla som växt upp i Sverige, har en trygg demokrati och möjligheten att vara en del av ett sammanhang till exempel som medlem i en förening varit en självklarhet. Ur att denna möjlighet som nästan bokstavligen försvann över en natt har jag fått en stark tro på en renässans för föreningslivet. Jag tror att många med mig reflekterat över och tydligare börjat se och med det på riktigt saknat alla de mervärden det är att tillsammans med andra genom ett gemensamt intresse få utvecklas och dela upplevelser.
Så min första slutsats är att efter detta skitår finns det en längtan inte bara tillbaka utan även till idrotten och då ska Svensk Gymnastik stå med öppen famn och hälsa återvändarna välkomna tillbaka och de nyfrälsta välkomna till oss.
Min andra slutsats är att har vi tagit oss igenom en pandemi genom samarbeten och kreativitet. Vi har definitivt både förmåga och viljan att lösa de utmaningar som en utvecklingsresa ibland kommer att bjuda oss på.
Som en inspiration och ett mycket gott exempel som kanske kan tända någon ny låga fick jag under veckan ett så härligt meddelande från region Sydost som beskrev hur en av föreningarna i regionen, Tranås GS, verkligen gasar sig ur krisen med nya hallar och verksamheter. Sådan läsning gör mig varm om hjärtat och jag är övertygad om att det är fler föreningar som följer Tranås exempel.

Vill man ha lite mer ren gympainspiration kan jag inför helgen tipsa om den digitala ungdomscupen i truppgymnastik, som du kan kika på via Gymnastikförbundets youtube-kanal. Jag tror det kommer bli en riktigt häftig tävling. Samtidigt kan man hålla ett öga på våra landslagsgymnaster i artistisk gymnastik som är i Kroatien på en världscup och där vi har finaler att se fram emot.
Det man kan fundera på är om de digitala tävlingarna är ett av alla de exempel på nyheter som introducerats under pandemin som vi kan ta med oss som en ny spännande del av verksamheten även när vi kan genomföra vanliga tävlingar igen?
I min närhet ser jag fler som gasar för fullt. Mina kollegor som jobbar med utbildningsprojektet har högt tempo just nu. De står i slutfasen för de nio nya kurser som kommer lanseras efter sommaren. Det är så härligt att se hur detta stora projekt levererar nya och förbättrade kurser till alla våra ledare. Läs mer om det här.
Rörelse hela livet
Under den senaste perioden har jag i olika sammanhang diskuterat varumärket Svensk Gymnastik. Vi använder oss av termer som Rörelse är vårt språk som finns i vår verksamhetsidé och vår vision om Rörelse hela livet. När jag ser på några av de aktiveter som pågår och initieras just nu, så ser jag verkligen rörelse hela livet och jag ser möjligheter för både individer och föreningar att få och kunna utvecklas. Några aktuella exempel som uppmuntrar till rörelse är:
Hemmaträning för barn och vuxna
Initiativ kring alla kan gympa och Gymnaestradan 2023
Nya inspirationsprogram för utomhusträning
Här har vi några exempel på hur vi lever vår strategi och har börjat jobba med flera områden som vi beslutade om på förbundsmötet förra året. Den här typen av initiativ och frågor kommer vi bland annat lyfta på vårt Gymnastikforum i höst. Håll ögonen öppna, för en inbjudan är på väg.
Trevlig helg!
Pelle
Publicerad: 2021-06-11