Återstart!

Hoppet har länge funnits där men man har inte riktigt vågat tro att et skulle hända men nu ÄNTLIGEN så kom det mycket efterlängtade beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Min högst personliga sammanfattning av allt som sagts de senaste dagarna är KÖR!!!

Det är en sån otrolig energiinjektion att åter ha möjligheten att genomföra aktiviteter som utbildningar, konvent, tävlingar och andra evenemang på ett normalt sätt. Samtidigt så ser jag personligen nästan lika mycket framemot de där små sakerna som jag saknat så att det emellanåt värkt i själen, de riktiga fysiska mötena. Tänk att åter få ta en fika ihop på jobbet, vid en tävling eller någon annan mötesplats tillsammans med kolleger och andra goa gymnastikmänniskor. Att i de mellanrum mellan formella möten få lösa ut en och annan stor eller liten fråga eller få en ny infallsvinkel på ett ämne och inte minst att få gå loss med färgpennorna på en White board tillsammans kreativa människor i en livlig workshop.

Med en återstart kommer även utmaningar

Det glädjer mig att nu se inbjudningar till konvent, tävlingar och konferenser strömma in tillsammans med ett enormt tryck efter utbildning. För mig är det ett tecken inte bara på ett uppdämt behov att komma igång och ikapp utan även en tro och en ambition att utveckla. För även om vi under en lång period fått ägna mycket tid åt att på ett kreativt men tålamodskrävande sätt hitta lösningar på problem vi aldrig tidigare stått inför så upplever jag att det såtts frön som nu ska få gro, växa sig starka och bära frukt.

Jag har förmånen att tillbringa en del tid på Kivik mitt i äppelriket på Österlen i Skåne. Häromdagen stod jag och pratade med en av mina närmsta grannar som är äppelodlare. Han och hans fru tog över verksamheten i början av 70-talet och har sedan dess med respekt och kärlek vårdat arvet men ständigt utvecklat metoder och vågat prova nya grepp för att vara i tiden. De är nu båda runt 75 år men har trots åldern under året utvidgat med nya odlingar och anläggningar för att kunna erbjuda närproducerad frukt nästan året runt. Jag funderade lite senare på vad som driver dem och gjort att de trots hård konkurrens kanske nu är mer framgångsrika än någonsin. Det finns naturligtvis många faktorer men nyfikenhet, passion och en uthållighet i tron på det man vill åstadkomma är nog tre viktiga pelare. Alla tre behövs för att lyckas och må bra men jag tror den sista, uthållighet, kan vara den mest utmanande och som skiljer de verksamheter som verkligen lyckas över tid.

Vad har då min grannhistoria med GS fredagshälsning att göra? Jo likheterna med att få en äppelodling att årligen bära frukt av prima kvalité och Svensk Gymnastik är för mig slående. Det handlar om precis samma ingredienser nyfikenhet om hur vi utvecklar verksamheten för att möta vår samtid och framtid. Passionen för gymnastiken som får oss att möta med- och motgång och en uthållighet som utvecklar vårt rotsystem och gör att vi på sikt når uppsatta mål för individen, föreningen och förbundet.

Återstart

För ett par veckor sedan fick vi besked om att Gymnastiken tilldelats 11 Mkr i återstartsstöd. En väldigt stor summa pengar som tillsammans med det Svensk Gymnastik omfattar ger oss jordens möjlighet att inte bara återstarta utan även utveckla. För att knyta an till förra stycket tror jag att nyckeln blir att inte bara lösa akuta situationer utan skapa de långsiktiga och hållbara plattformarna som genom uthållighet kommer att ta Svensk Gymnastiks breda verksamhet till en ny nivå. En bra start på den resan är Gymnastikforum där vi sammanstrålar för att få ny inspiration och både utbyter och utvecklar idéer. Så missa inte chansen utan gå in redan denna helg och anmäl dig.

Ränderna går aldrig ur!

I veckan fick jag så äntligen vara värd för den traditionsenliga pensionärslunchen som min företrädare Thomas Widlund statade upp för många år sedan. Att få hänga med de här erfarna gymnastiknördarna under ett par timmar är att betrakta som en av generalsekreterarens löneförmåner. Lunchen som ur mitt perspektiv kanske snarare var av karaktären korsförhör men ett mycket trevligt sådant visar åter på den nyfikenhet, passion och uthållighet i tron på att det vi tillsammans gör är något fantastiskt. Så även om flera runt lunchbordet lagt många år av sina yrkesverksamma liv på gymnastiken så går aldrig ränderna ur.

Nu får det vara slut för den här gången och det är dags att ladda upp för SM i manlig artistisk gymnastik som för första gången går av stapeln i Luleå. Jag önskar arrangören och alla deltagare lycka till och njut för nu är vi tillbaka!

Trevlig helg,

Pelle

Publicerad: 2021-09-17

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer