God Jul & Gott Nytt År!

Pelle i tomteluva på olika redskap

Julen står för dörren och med ett par rader önskar Gymnastikförbundet och generalsekreterare Pelle Malmborg er alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

Att kort summera och reflektera över allt det som hänt inom Svensk Gymnastik under ett helt år är minst sagt en utmaning. Med den stora och breda verksamhet vi tillsammans skapar och ständigt utvecklar så kräver även en kortversion många rader och ska man samtidigt försöka fånga de känslor och stämningar av glädje, spänning, tillfredsställelse och ibland även frustration skulle det bli en hel bok. Så årets julhälsning blir snarare några axplock av mina egna tankar och stillsamma reflektioner över året som gått och utan ambition att försöka fånga alla viktiga händelser för Svensk Gymnastik.

2021 har för oss alla naturligtvis präglats av den ihållande pandemin som åtminstone jag lite naivt trodde eller snarare hoppades på att vi skulle vara igenom redan efter sommaren. Tidslinjen har nu åter flyttats fram vilket lite ironiskt skedde på årets mörkaste dag. Samtidigt är den dagen också en vändpunkt där vi åter går mot ljusare tider. Jag väljer därför att även se en symbolik i det senare och håller fast vid att nu kommer den vändning som vi alla längtat efter, överoptimistiskt eller ej så skänker det åtminstone lite hopp och med det ny energi.

Samtidigt som vi väntar på den där riktiga vändningen är vi medvetna om att det nya normala på många sätt kommer skilja sig från det gamla normala. Jag tror det är bra för där är så många bra saker vi lärt oss och som jag är övertygad om kommer att stärka både gymnastiken och samhällets utveckling framöver och att då fullt återgå till så som det var och som vi gjorde tidigare vore att kasta bort två års forskning och hårt förvärvade kunskaper. Så förutom att vi blivit rackarns vassa på handhygien vilket i sig för med sig många positiva effekter så har vi tagit enorma kliv i vår digitala utveckling. För de som känner mig väl så kan de intyga i att jag älskar det fysiska mötet och jag är den som varit mest gnällig över att inte ha kunnat träffas och inte minst vara på kontoret. Jag håller fortsatt fast i vikten av det fysiska mötet men wow vilka möjligheter de digitala ger. Det bidrar till större nätverk och därmed mer kunskapsutbyte, det kortar avstånd som gör att vi kan träffas oftare och kanske mer spontant. Listan kan görs lång men poängen är att vi på kort tid lärt oss använda ett verktyg som om vi är fortsatt kloka kommer hjälpa oss utveckla verksamheten och stärka samhörigheten inom Svensk Gymnastik.

Vi har också blivit utmanande i hur och var vi ”ska”, ”behöver” eller ”måste” bedriva vår verksamhet. Även om inte allt på ett bra sätt går att ersätta med alternativa lösningar så är jag övertygad om att utmaningarna har vidgat våra perspektiv och stimulerat vår kreativitet som i sin tur lett fram till inte bara surrogat till ”det riktiga” utan även till lösningar där vi i efterhand tänker ”varför kom vi inte på detta tidigare?”. Jag påstår att Svensk Gymnastik har tränat sig till att bli världsmästare på att fortsätta gympa nästan oavsett förutsättningar och att träna utomhus något pass kanske inte längre ses som att vi blev tvingade utan som en skön omväxling av miljö och som berikar vår träning.

Ett år med fantastiska framgångar

Vem trodde när vi gick in i 2021 att det skulle bli ett rekord år med stora framgångar på de internationella arenorna och som vi i flera fall dessutom kunde följa på tv. Det har varit många gastkramande timmar i tv-soffan och det som imponerat och fascinerat mig mest är bredden vi som ett litet land kan visa upp. Vi har allt från rookies som går in på sina första mästerskap och presterar helt oblygt på en nivå som många erfarna seniorer drömmer om till garvade mästare som gång på gång visar var skåpet ska stå när det verkligen hettar till och det sker i inom flera av våra discipliner. Till alla er som visar att det är möjligt att även med svenska flaggan på bröstet kan man nå internationell toppnivå vill jag skänka min djupaste respekt. Ni ger tillsammans med era tränare och alla andra som finns runt er många unga inspiration att fortsätta leva sina drömmar och för mig en stor framtidstro och helt säkert många pulshöjande timmar framför tv:n.

En sista reflektion innan ni somnar och riskerar att doppa näsan i gröten är att uppskatta det vi har. Livet rusar för de flesta av oss fram i en takt som nästan gör åtminstone mig lite fartblind. Saker blir lätt självklara och vi tar förgivet att vår frihet att träffas utan begränsningar eller att våra möjligheter att göra nästan vad vi vill eller har lust med ska vara obegränsade så som det alltid har varit. När denna frihet på ett väldigt abrupt blev beskuren för snart två år sedan blev det för mig ett uppvaknande i att allt kanske inte är så självklart och att det värt att vårda bättre, uppskatta lite mer och kämpa för.

Med dessa ord vill jag tacka hela Gymnastiksverige för allt det fantastiska vi gör tillsammans och ser med tillförsikt och stor nyfikenhet framemot 2022. Ta hand om er och era nära och kära.

God Jul och Gott Nytt År!

Pelle

Publicerad: 2021-12-23

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer