Äntligen! Vad har du saknat mest?

Pelle på läktare

Idag, den 29 september är en glädjens dag. I stort sett alla restriktioner kopplat till idrotten släpps och vi kan gå tillbaka till ett normalläge. Eller ett nytt normalläge ska vi nog kalla det!

Perioden sedan början av 2020 har varit en prövningens tid. För hela samhället och för oss inom Svensk Gymnastik. Under perioder har vi inte kunnat träna som vanligt eller vissa grupper inte alls. Digitala möten och utbildningar har blivit vardag och en förutsättning för att hålla verksamheter igång. Gymnaster har fått ha uppvisningar och tävlat framför en videokamera eller inför tomma läktare. Helt klart är att vi har alla saknat gymnastiken så som vi varit vana vid att ha den.

På en övergripande nivå har detta bland annat resulterat i ett medlemstapp i våra föreningar, ansträngd ekonomi och många extra timmar av planering, omplanering och ytterligare omplanering för ledare, anställda och organisationsledare.

Jag är så stolt över hur vi har tagit vårt ansvar och hittat nya innovativa lösningar som vi med säkerhet kommer ta med oss in i framtiden. Några av de positiva aspekter som jag ser att pandemin medfört är:

Digitaliserad verksamhet

Utbildningsverksamheten är oerhört viktig för oss och med gemensamma krafter och tillsammans med våra fantastiska utbildare har vi gjort ett extremt snabbt hopp in i framtiden, då vi på väldigt kort tid digitaliserade sju kurser under första halvåret 2020.

Flera olika varianter av digitala tävlingar har testats under detta ett och ett halvt år. Inskickade filmer, live-sända och bedömda tävlingar från flera olika platser runt om i landet till fullskaliga produktioner med kommentatorer. Många, många föreningar har haft digitala träningar för de som inte kunnat komma till hallen. Anhöriga och vänner har fått digitala uppvisningar att njuta av istället för den årliga sommar- eller juluppvisningen.

Jag tror vi alla längtar tillbaka till de fysiska evenemangen, men visst har vi kommit framåt kring alternativa format för framtiden? Kanske inte minst alla årsmöten, där nya målgrupper till viss del har hittat den digitala mötesplatsen.

Utomhusträning

Jag tror vi alla har tränat mer utomhus än tidigare och det är positivt. Frisk luft och en kreativitet kring vad en träningslokal behöver innebära är positiva aspekter. Kan vi hitta alternativa ytor för viss träning och kan vissa motionspass även fortsättningsvis hållas utomhus? Så, lägg inte undan era utomhusplaneringar bara för att vi nu kan träna tillsammans inomhus. Ytterligare en fördel med utomhusträningen är att vår idrott blivit mer synlig för allmänheten.

Gymnastiken tar plats

Min uppfattning är att pandemin har tydliggjort vilken roll Svensk Gymnastik spelar i samhället och hur mycket rörelse vi bidrar till. När vi tillsammans med de andra stora inomhusidrotterna handboll, basket, innebandy och volleyboll genom debattartiklar, frågor och kampanjer gjorde media och politiker uppmärksamma på hur stor del av alla idrottstimmar vi står för och hur viktig vår idrott är för många är min bedömning att de lyssnade och att gymnastiken har blivit en idrott som synliggjorts mer. Det ska vi ta vara på och tillsammans fortsätta hålla det intresset uppe.

Samarbetspartners i alla väder

Jag vill också rikta ett stort tack till våra sponsorer. Trots att flera av dem liksom vi har haft och fortfarande har en mycket ansträngd situation så håller vi ihop och de har valt att fortsätta stötta Svensk Gymnastik. Det var inte en självklarhet att det skulle bli så, men vi är oerhört glada över att våra samarbeten visat sig vara starka även i motvind. Tack.

Vad har du saknat mest?

Under samlingsnamnet #vadhardusaknatmest går Riksidrottsförbundet idag ut med en bred kampanj för att uppmärksamma återstarten.

På frågan vad jag har saknat mest är svaret enkelt:

Jag har saknat er! För mig är det personliga mötet i det fysiska rummet det jag saknat mest. Tänk att åter få ta en fika ihop på jobbet, vid en tävling eller någon annan mötesplats tillsammans med kolleger och andra goa gymnastikmänniskor. Att i de mellanrum mellan formella möten få lösa ut en och annan stor eller liten fråga eller få en ny infallsvinkel på ett ämne och inte minst att få gå loss med färgpennorna på en White board tillsammans kreativa människor i en livlig workshop. Det och mycket annat ser jag fram emot - nu kör vi!

Pelle Malmborg

Generalsekreterare Gymnastikförbundet

Publicerad: 2022-06-30

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer