Regeringen lättar på restriktionerna för idrotten

Bildtext Ny information kring Covid-19

Gymnastikförbundet är glada att regeringen lyssnar på oss och välkomnar beslutet att lätta på restriktionerna för idrotten.

På torsdagsmorgonen gick regeringen ut med en nyhet om att nästan alla restriktioner förlängs till den 7 februari. I rekommendationen om att alla kommunala verksamheter ska hållas stängda till den 7 februari har de glädjande lagt in ett undantag för fritidsverksamhet för de som är födda 2005 eller senare, både inomhus och utomhus.

Det innebär att kommunerna nu kan öppna upp idrottsanläggningarna för de som är födda 2005 eller senare. Det är dock fortfarande varje enskild kommun som fattar beslut om deras anläggningar kring när eller om de öppnar upp. Varje förening behöver nu höra med sin kommun om hur planerna för öppnandet av inomhusanläggningarna kommer att se ut.

När kommunerna nu öppnar upp för idrottsverksamheten igen är det viktigt att föreningarna följer de allmänna råd som finns sedan tidigare. Ni kan läsa mer om de allmänna råden här.

Tyvärr får de som är födda 2004 eller tidigare fortsatt vänta med att träna i de flesta kommunala anläggningarna. En uppmaning till er som föreningar är att fortsätta försöka hitta alternativa lösningar för träning för den målgruppen utifrån de allmänna råden som finns, till exempel träning utomhus.

För er som har egna anläggningar gäller fortsatt att ni ska bedriva verksamheten utifrån pandemilagens begränsningar samt att ni ska följa de allmänna råden för er verksamhet.

Viktigt är nu att alla föreningar förvaltar det förtroende vi har fått från regeringen och tar ansvar för att verksamheten som tillåts bedrivs på ett så smittsäkert sätt som möjligt. Tänk på att hellre ta det säkra före det osäkra och begränsa hellre för mycket än för lite.

Sedan tidigare finns det ett undantag för elit/yrkesmässig idrott samt junior- och seniorlandslag från rekommendation om att hålla idrottsanläggningarna stängda och den gäller även fortsatt.

Gymnastikförbundet anser att de som bedriver yrkesmässig idrott samt de som är uttagna till aktuella senior- och juniorlandslag ska vara undantagna från regeringens rekommendation om att all verksamhet som drivs av staten, regioner och kommuner och som inte är nödvändig omedelbart bör stängas ned fram till den 7 februari. För att träffas av undantaget för yrkesmässig idrott ska gymnasten ha gymnastikutövning som sin huvudsakliga sysselsättning och gymnasten ska vara på seniorelitnivå nationellt eller internationellt. Gymnaster som är uttagna till aktuella senior- och juniorlandslag omfattas av detta undantag och rekommenderas kunna fortsätta träna. Men det är i slutänden respektive kommun som avgör vilka som tillåts träna i deras lokaler.

 • För att träffas av undantaget ska gymnasten vara uttagen i aktuellt junior- och seniorlandslag.
 • För de som inte är uttagna i aktuellt landslag gäller att båda kriterierna uppfyllas, dvs huvudsakliga sysselsättning OCH seniorelitnivå för att träffas av undantaget.
  • Den som arbetar mer än 50% av en heltid träffas inte av undantaget.
  • Den som studerar på mer än 50% av en heltid träffas inte av undantaget.
  • Den som studerar på gymnasiet träffas inte av undantaget.
  • Den som inte har tävlat på senior-SM-nivå träffas inte av undantaget.
  • Att vara tränare inom gymnastik räknas i detta fall inte som gymnastikutövning.

Om träning kan bedrivas enligt undantaget så ska all träning fortsatt ske i enlighet med de övriga rekommendationerna eller att man är ännu mer restriktiv just nu.

Publicerad: 2021-01-21

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer