Regering uppmanar idrotten att hålla ut!

Vit text på röd bakgrund, bildtext COVID-19: Håll i och håll ut!

Sverige står nu inför en möjlig tredje våg av smittspridning och smittspridningskurvan har börjat vända uppåt. Det finns indikationer på att smittspridningen inom idrottsrörelsen har ökat, framför allt inom elitidrotten.

Därför uppmanar regeringen och Folkhälsomyndigheten bland annat idrottsrörelsen att vara extra noga, att man fortsatt följer alla restriktioner och är extra varsamma.

Avrådan från att arrangera tävlingar och ny remiss kring rekommendationer

Med anledning av smittspridningen tar Folkhälsomyndigheten bort undantaget som tillåter enstaka matcher eller tävlingar för de födda 2005 eller senare från och med den 1 mars. Detta påverkar inte verksamheten inom Svensk Gymnastik i någon större omfattning då Gymnastikförbundet hela tiden har avrått från att arrangera fysiska tävlingar.

Till det har regeringen gått ut med att de vill strama upp vad som innefattas i begreppet yrkesmässig- och elitidrott för att minska omfattningen av verksamheten som bedrivs inom de målgrupperna. Detta sker i dialog mellan regering, Folkhälsomyndigheten och RF.

Samtidigt förbereder regeringen en sänkning av hur många som får vistas i t.ex. en idrottshall enligt pandemilagen och regeringen skickar inom kort ut en remiss med ett förslag på nya regler. Gymnastikförbundet kommer att gå ut med mer info om detta så fort vi får ta del av reglerna.

Följ rekommendationerna!

Uppstramningarna och de hårdare restriktionerna är en följd av tecken på att idrottsrörelsen inte helt och hållet följer de restriktionerna som finns. Gymnastikförbundet tror att ni föreningar inom Svensk Gymnastik är duktiga på att följa de råd och rekommendationer som finns. Men vi vill ändå ta tillfället i akt och be er om att hålla ut och vara noga med att bidra till att inte smittspridningen ökar genom att fortsatt följa de rekommendationerna som vi har gett ut.

I dessa sportlovstider vill vi också passa på att påminna om den avrådan som finns kring att anordna läger. Det gäller samtliga läger oavsett om de innebär resor eller övernattningar:

Folkhälsomyndigheten avråder fortsatt från alla typer av lägerverksamhet, oavsett om det kräver resor eller ej. Avrådan gäller även dagsläger utan övernattningar. Det är viktigt att man inte ska umgås med andra än de man umgås med i vardagen.

Läs mer om råd och rekommendationer här.

Tack för att ni håller i och håller ut! Vi hoppas att vi snart kan återgå till en normal vardag.

Publicerad: 2021-02-25

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer