Jonna Adlerteg har ”tvingats ur bubblan” under coronapandemin

Collage Jonna Adlertag förbereder barren och porträtt av Jonna

Det har nu gått över ett år sedan Coronapandemin bröt ut i världen. Ett drygt år där ingenting har varit sig likt och där vi alla uppmanats att hålla i och hålla ut. För många har det inneburit att gymnastiken fått pausas, åtminstone inomhus.

För Jonna Adlerteg har det funnits både toppar och dalar under pandemin. OS 2020, det stora målet som Jonna haft sitt fokus på länge, sköts upp till 2021. Hallen var plötsligt tom och alla sociala delar med gymnastiken försvann.

- Det har känts väldigt konstigt i perioder. Att stå i hallen när jag vet att de flesta andra som velat vara där bara fått stanna hemma har känts märkligt. Men det är ju förstås ingenting som jag kan göra något åt. Jag har försökt fokusera på min träning, mig själv, min utveckling och det jag kan påverka, säger Jonna.

Den Jonna jag lärt känna är en riktigt envis och målmedveten tjej som väljer att hitta fördelarna i det mesta. Till och med en pandemi. Under hela pandemin har Jonna lyckligtvis fått fortsätta träna i hallen även om det sett lite annorlunda ut.

- Jag ser det så här. Jag har fått en massa tid till att nöta ännu fler serier. Jag har hunnit bli säkrare på mina övningar och jag har till och med haft möjlighet att försöka träna in ytterligare en ny kombination i barr. Jag har hela tiden haft ett väldigt tydligt mål (OS) även om det skjutits fram men självklart påverkas jag som alla andra av hela pandemisituationen. Det har såklart varit tufft när varje tävling och annat man sett fram emot ställs in en efter en, säger Jonna.

Under året har tävling efter tävling ställts in. Mål efter mål har skjutits upp. Men förra veckan kördes en minivariant av en testtävling under landslagssamlingen i Eskilstuna.

- Så kul! Jag fick dessutom kört min nya kombination vilket var extra roligt, säger Jonna.

Följ Jonna under en dag i Vilstahallen i Eskilstuna.

Under pandemiåret är det nog många som fått tänka i nya banor, hitta nya väger och mål och kanske nya tillvägagångssätt. Även om själva träningen i sig varit relativt opåverkad så har året inneburit nya lärdomar för Jonna.

- Ska jag vara helt ärlig så har jag ju inte behövt ändra jättemycket just i min egen träning. Men, däremot så har jag verkligen utvecklats som person under denna period. Jag tror att jag fått lite nya perspektiv. Det är lätt att dras in i en bubbla av träning och tävling där fokus är 100% gymnastik. Men utan tävlingar och event så har jag tvingats ur bubblan litegrann. Det har nog varit nyttigt för mig och jag tror att det har lett till en bra balans, säger Jonna.

Man börjar ju undra om hon gömmer någon slags superhjältedräkt där under overallen för denna hårt tränande elitgymnast har detta år nu också börjat plugga på högskola till biomedicinsk analytiker.

- Jag tror att jag är bra på att leva mig in i det jag gör väldigt mycket. När jag tränar är det 100% fokus gymnastik. När jag pluggar är det 100% fokus på det. Det är ganska skönt att kunna stänga ute gympan i skolan och skolan i gympan faktiskt och inte blanda dem, säger Jonna.

Uttagning till OS görs av Sveriges Olympiska Kommitté i slutet av vårterminen utifrån uppvisade prestationer och dialog med landslagsledningen.

Text: Ia Wikås

Publicerad: 2021-03-19

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer