Hoppa till sidans innehåll

Elitsatsande förening


Gymnastikförbundet tror på en sund föreningsstrategi där både basverksamhet och satsande verksamhet bör kunna utvecklas parallellt. Vi vill kunna säkerställa att individer kan byta träningsform och målsättning och fortfarande kunna stanna inom gymnastiken så länge man har önskemål om det. Detta säkerställer vi genom att arbeta inom vår Utvecklingsmodell och vår verksamhetsinriktning Svensk Gymnastik Vill.

Rekommendationer för föreningar med elitverksamhet

För att underlätta arbetet på föreningsnivå, sprida goda exempel och bygga vidare på lyckade erfarenheter kommer rekommendationer att tas fram. Arbetet genomförs med ett individfokus. Det innebär att utgå från en modell där den aktive är i centrum för diskussionen med barnrättsperspektivet för ögonen och möjligheten att själv påverka sin miljö, omgivning och satsning.

Intentionen är att skapa rekommendationer som tar höjd för föreningar som satsar mot eller befinner sig på den högsta svenska nivån eller mot internationell-/ världselitnivå. Detta för att skapa tydlighet för föreningen i de beslut man tar kring kommande satsningar och dess påverkan på förening och individ. Däremot kommer rekommendationen i tillämpliga delar även att kunna användas och omsättas även i förening utan elitverksamhet.

Följande styrande dokument och processer har identifierats för förankring av projektarbetet och den produkt det ska leda till:

 • Barnkonventionen och Barnens spelregler
 • RF - Strategi 2025
 • RF - Goda Idrottsliga Utvecklingsmiljöer
 • Svensk Gymnastik Vill
 • Utvecklingsmodell och tillhörande Nyckelfaktorer
 • Strategi Tävling 2016-2020
 • Elitutvecklingsplan 2025
 • Pågående utvecklingsprojekt inom området utbildning, prestationsutveckling, kravanalyser och medicinskt stöd
 • Utvärdering av genomförd RIO-satsning inom kvinnlig artistisk gymnastik och centersatsning inom manlig artistisk gymnastik, samt djupintervjuer med föreningar från olika discipliner med lyckade satsningar över tid.
 • Inspel från flertalet konferenser kring elitidrott, talangutveckling, dual career med mera.
 • Inspel från aktiva inom landslag i form av svar på frågor kring egen tränings- och utvecklingsmiljö.

Projektet och arbetet fortlöper 2018-2020. Både under Elitutvecklingshelgen i januari 2019 och Gymnastikforum i oktober 2019 har projektet presenterats varvid erfarenheter har delats och synpunkter mottagits. 

Nu är projektet inne i en kvalitetssäkringsfas innan vi kommer att gå ut på remissrunda. Samtidigt sker arbete för en webanpassad miljö och säkerställan att vi har stöd av SISU/ DF konsulenter framåt, vilket vi ser är en nödvändighet för materialets fortsatta implementering och användande på bästa sätt i förening.

Uppdaterad: 31 OKT 2017 08:50 Skribent: Lotta Darlin
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Catea logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved