Hoppa till sidans innehåll

Coronavirus COVID-19


På denna sida finns all information samlad kring hur Coronaviruset påverkar Svensk Gymnastik. Undersidorna med specifik information kring olika områden uppdateras löpande. 

Tävlingar och mötesplatser 

Frågor och svar 

Vardaglig träning 

Kontaktvägar

Arbetsgivarfrågor

Ekonomiska frågor

Artiklar om Coronaviruset 

 

UPPDATERAD INFO 22 OKTOBER

Information gällande Coronaviruset

Gymnastikförbundet förstår att frågorna kring Coronaviruset är många. Vi tar oron på allvar, följer och agerar utifrån officiella källor och beslut som tas kring frågan. Vi står i löpande kontakt med RF och de internationella gymnastikförbunden FIG och European Gymnastics. 

Gymnastikförbundet är inte en kunskapsorganisation kring detta område utan vi hänvisar till Folkhälsomyndigheten, UD och WHO. Vi uppmanar till att följa dessa källor och påminner om att det är viktigt att komma ihåg att allas situation är unik och att exempelvis sjukdomshistorik i familj eller närmsta omgivning kan påverka beslut. Gymnastikförbundet rekommenderar att var och en fattar sitt beslut utifrån faktisk aktuell kunskap.

Folkhälsomyndigheten anser fortsatt att fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, idrott och träning ska därför fortsätta. Däremot kan aktiviteterna behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning. Alla föreningar ska göra en riskbedömning enligt riskbedömningsverktyget för all sin verksamhet.

 

Med tanke på den rådande situationen måste vi alla hjälpas åt och det kommer att innebära stora inskränkningar på all verksamhet inom Svensk Gymnastik.

 

Alla beslut, råd och rekommendationer från regeringen eller Folkhälsomyndigheten ska ses som att de gäller tillsvidare, även om vissa är tidsatta. När den rådande situationen förändras så kommer beslut och rekommendationer att förändras. Det kan bli både striktare och det kan lättas upp. Gymnastikförbundet följer utveckling löpande och kommer att uppdatera informationen på hemsidan allt eftersom beslut och rekommendationer från regering och myndigheter förändras.

 

Uppdaterade riktlinjer från 13 och 14 juni

Folkhälsomyndigheten lättar något på restriktionerna för idrottsföreningar från och med den 14 juni genom att ta bort rekommendationen om att inte genomföra tävlingar och matcher samt att ta bort rekommendationen om att undvika närkontakt. Det innebär bland annat att all passning är tillåten från och med den 14 juni.

Dessutom togs rekommendationen om att undvika onödiga resor (inom Sverige) bort för samtliga invånare från och med den 13 juni.

 

Sammankomster med mer än 50 personer förbjudna

Regeringen har på Folkhälsomyndighetens inrådan beslutat att förbjuda offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 deltagare. Dit räknas oftast t.ex. tävlingar och uppvisningar inom Svensk Gymnastik. Men Gymnastikförbundet rekommenderar att det taket på max 50 personer ska vara vägledande för all verksamhet inom Svensk Gymnastik. Undantag kan dock göras från begränsningen på max 50 deltagare både avseende tävling och träning om publik inte har tillgång till anläggningen. 

Läs mer på sidan Tävlingar och mötesplatser

Läs mer på sidan Vardaglig träning 

Sammankomster med färre än 50 personer

Gymnastikförbundet uppmanar samtliga föreningar att följa samtliga rekommendationer från Folkhälsomyndigheten för att minimera risken för smittspridning.

  • Det viktigaste rådet är att den som är sjuk, även med milda symtom, inte ska delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under aktiviteten ska man gå hem direkt.
  • Alla föreningarna ska se till att det finns tydlig skyltning av råden om att stanna hemma vid sjukdom och att ha god handhygien.
    (Här kan du ladda ner Folkhälsomyndighetens affisch.) 
  • Alla aktiviteter ska anpassa antalet personer som deltar i förhållande till lokalens storlek så att trängsel undviks. Om deltagarna står i kö, se till att alla håller ett tillräckligt avstånd. Om kö bildas på ett speciellt ställe i lokalen, så markera gärna avståndet på golvet.
  • Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter.
  • Dela inte vattenflaskor och liknande som kan överföra saliv.
  • Se till att det finns möjlighet att torka av utrustning som används av flera i den mån det är möjligt.
  • Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.
  • All passning är tillåten från och med den 14 juni.

 

Läs mer på sidan Vardaglig träning

Läs mer om träning och idrott på Folkhälsomyndighetens hemsida

Läs mer om Folkhälsomyndighetens allmänna råd

 

Regionala och lokala restriktioner

Folkhälsomyndigheten har nu möjlighet att, efter samråd med smittskyddsläkaren, besluta om ett eller flera allmänna råd för en region eller en del av en region. 

Läs mer om regionala och lokala restriktioner här

Resor

Nationella resor

Från och med den 13 juni kan symtomfria personer resa inom Sverige. Samtidigt behöver vi fortsätta att hålla avstånd till varandra för att förebygga smittspridning, precis som tidigare. Läs mer på Folkhälsomyndighetens webb. 

 

UD:s rekommendation om utlandsresor

Gymnastikförbundet följer UD:s rekommendation kring utlandsresor.  UD uppdaterar fortlöpande sina reserekommendation och för att se det dags aktuella läget kan du läsa mer på, https://www.regeringen.se/uds-reseinformation eller i UD:s app Resklar.

 

Skydda dig själv och andra från smittspridning

I filmen nedan ger Folkhälsomyndighen sina rekommendationer kring hur vi alla kan bidra till att minska smittspridningen i samhället. 

 

Uppdaterad: 28 FEB 2020 16:41 Skribent: Lotta Darlin
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Catea logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved