Hoppa till sidans innehåll

Coronavirus COVID-19


På denna sida finns all information samlad kring hur Coronaviruset påverkar Svensk Gymnastik. Undersidorna med specifik information kring olika områden uppdateras löpande. 

Tävlingar och mötesplatser 

Frågor och svar 

Vardaglig träning 

Kontaktvägar

Arbetsgivarfrågor

Ekonomiska frågor

Artiklar om Coronaviruset 

 

UPPDATERAD INFO 20 APRIL 16.00

Information gällande Coronaviruset

Gymnastikförbundet förstår att frågorna kring Coronaviruset är många. Vi tar oron på allvar, följer och agerar utifrån officiella källor och beslut som tas kring frågan. Vi står i löpande kontakt med RF och de internationella gymnastikförbunden FIG och European Gymnastics. 

Gymnastikförbundet är inte en kunskapsorganisation kring detta område utan vi hänvisar till Folkhälsomyndigheten, UD och WHO. Vi uppmanar till att följa dessa källor och påminner om att det är viktigt att komma ihåg att allas situation är unik och att exempelvis sjukdomshistorik i familj eller närmsta omgivning kan påverka beslut. Gymnastikförbundet rekommenderar att var och en fattar sitt beslut utifrån faktisk aktuell kunskap.

Folkhälsomyndigheten anser fortsatt att fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, idrott och träning ska därför fortsätta. Däremot kan aktiviteterna behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning. Alla föreningar ska göra en riskbedömning enligt riskbedömningsverktyget för all sin verksamhet.

 

Med tanke på den rådande situationen måste vi alla hjälpas åt och det kommer att innebära stora inskränkningar på all verksamhet inom Svensk Gymnastik.

 

Alla beslut, råd och rekommendationer från regeringen eller Folkhälsomyndigheten ska ses som att de gäller tillsvidare, även om vissa är tidsatta. När den rådande situationen förändras så kommer beslut och rekommendationer att förändras. Det kan bli både striktare och det kan lättas upp. Gymnastikförbundet följer utveckling löpande och kommer att uppdatera informationen på hemsidan allt eftersom beslut och rekommendationer från regering och myndigheter förändras.

 

Sammankomster med mer än 50 personer förbjudna

Regeringen har på Folkhälsomyndighetens inrådan beslutat att förbjuda offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 deltagare. Dit räknas t.ex. tävlingar och uppvisningar inom Svensk Gymnastik. Men Gymnastikförbundet rekommenderar att det taket på max 50 personer ska vara vägledande för all verksamhet inom Svensk Gymnastik. Det innebär att det inte ska vara mer än 50 personer i en träningslokal.

Läs mer på sidan Tävlingar och mötesplatser

 

Sammankomster med färre än 50 personer

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sina rekommendationer för idrott den 2 april. Gymnastikförbundet uppmanar samtliga föreningar att följa dessa rekommendationer för att minimera risken för smittspridning.

  • Det viktigaste rådet är att den som är sjuk, även med milda symtom, inte ska delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under aktiviteten ska man gå hem direkt.
  • Alla föreningarna ska se till att det finns tydlig skyltning av råden om att stanna hemma vid sjukdom och att ha god handhygien.
  • Alla aktiviteter ska anpassa antalet personer som deltar i förhållande till lokalens storlek så att trängsel undviks. Om deltagarna står i kö, se till att alla håller ett tillräckligt avstånd. Om kö bildas på ett speciellt ställe i lokalen, så markera gärna avståndet på golvet.
  • Folkhälsomyndigheten uppmanar till att minska moment med närkontakt och att man ska göra andra moment istället. Ett vanligt förekommande moment där närkontakt förekommer inom gymnastikträning är passning. Gymnastikförbundets rekommendation är att man i största möjliga mån försöker undvika övningar där passning förekommer. Det innebär att vi inom Svensk Gymnastik bör undvika träning som kräver passning. För att inte riskera våra gymnasters säkerhet, både kring eventuell smittspridning samt risk för skador, är det nu upp till varje förening att anpassa sin träning utifrån detta. I dialog med Folkhälsomyndigheten har vi fått OK att kunna säkerhetspassa barn och ungdomar (upp till och med 18 år) i deras gymnastikträning.

 

Läs mer på sidan Vardaglig träning

Läs mer om träning och idrott på Folkhälsomyndighetens hemsida

Läs mer om Folkhälsomyndighetens allmänna råd

 

Resor

Nationella resor

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation bör onödiga inrikes resor undvikas i syfte att minska smittspridningen. Läs mer på Folkhälsomyndighetens webb.

 

UD:s rekommendation om inställda resor

Gymnastikförbundet följer UD:s rekommendation kring att ställa in alla icke nödvändiga resor till och med 15 juli. Läs mer på https://www.regeringen.se/sveriges-regering/utrikesdepartementet/ eller i UD:s app Resklar.

 

Skydda dig själv och andra från smittspridning

I filmen nedan ger Folkhälsomyndighen sina rekommendationer kring hur vi alla kan bidra till att minska smittspridningen i samhället. 

 

Uppdaterad: 28 FEB 2020 16:41 Skribent: Lotta Darlin
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Catea logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved