Hoppa till sidans innehåll

Ekonomiska frågor


UPPDATERAD INFORMATION 15 OKTOBER

Många föreningar drabbas ekonomiskt av inställda träningar och evenemang och Gymnastikförbundet tillsammans med Riksidrottsförbundet (RF) arbetar hårt med att försöka mildra de ekonomiska effekterna med anledning av coronaviruset. 

Kompensationsstöd till idrottsföreningar

Mellan 1 - 15 maj kunde föreningar ansökan om kompensationsstöd hos Riksidrottsförbundet. Den 15 juni lämnade RF information om hur stödet fördelas bland de cirka 4 000 idrottsföreningar som ansökte. Läs mer här.

Regeringen har beslutat att ge idrottsrörelsen ytterligare 1 miljard kronor i förlängt stöd på grund av corona. Nu kan idrottsföreningar ansöka om stöd för kvartal 3 (1 juli - 30 september). Ansökningarna som avser verksamhet under kvartal 4 (1 oktober - 31 december) kommer man att kunna ansöka om i mitten av januari. RF har fortsatt uppdraget att fördela kompensationsstödet. Födelningen av stödet för kvartal 3 kan du läsa om här.

Föreningar kommer att kunna ansöka om stödet i två omgångar:

  • Ansökningsomgång 1, avslutad, för ekonomiska förluster för kvartal 3.
  • Ansökningsomgång 2 från 15 till 26 januari, kl. 12.00, för ekonomiska förluster för kvartal 4. 

Stödet är en del av regeringens stödpaket till idrottsrörelsen med anledning av coronakrisen. Syftet med stödet är att ge idrottsföreningar förutsättningar att överleva samt fortsatt kunna bedriva idrottsverksamhet och evenemang. Särskilt viktigt är att värna idrottsverksamhet och evenemang som bedrivs för och till förmån för barn- och ungdomsidrotten.

Föreningar kan söka stöd för:

  • Faktiska merkostnader som inte kunnat undvikas när evenemang eller verksamhet har ställts in, reducerats i omfattning eller skjutits upp.
  • Uteblivna intäkter som inte kan fås igen för verksamhet och/eller evenemang som ställts in eller genomförts med färre deltagare eller mindre publik.
  • Uteblivna intäkter för föreningsverksamhet där intäkter för att delta tas in löpande. 

Gymnastikförbundet genomförde ett webbinarium om hur man kan ansöka om kompensationsstöd i syfte att hjälpa alla gymnastikföreningar att ta del av den ekonomiska hjälp som kan behövas. Nedan kan du se inspelningen från webbinariet.

Läs mer om kompensationsstödet på RF:s hemsida.

 

 

LOK-stödet oförändrat 

Riksidrottsförbundet har meddelat att det lokala aktivitetsstödet, LOK-stödet, inte kommer att minska för att det blir färre aktiviteter – totalsumman blir lika stor 2020 som 2019. 

 

Projektstöd för verksamhetsanpassning 

Riksidrottsstyrelsen har beslutat att föreningar ska kunna söka stöd för kostnader med att anpassa verksamheten under coronakrisen. Stödet tas från de projektmedel Gymnastikförbundet redan tilldelats inom ramen för projektmedel för föreningsstöd 2020. Här kan du läsa mer om projektstödet och hur du ansöker om det. 

 

Stöd till föreningar som arbetsgivare 

Regeringen har beslutat om flera stöd till arbetsgivare som drabbas ekonomiskt av coronaviruset och dessa kan även idrottsföreningar ta del av. Läs mer på sidan Arbetsgivarfrågor. 

 

Medlems- och träningsavgifter 

Då många aktiviteter är inställda har det uppkommit frågor kring återbetalning av tränings- och medlemsavgifter. Vad det gäller medlemsavgiften så är den oberoende av vilken verksamhet som genomförs i föreningen och bör därför inte återbetalas på grund av inställd eller anpassad träning.  

Vad det gäller träningsavgifter måste varje förening göra sina egna bedömningar utifrån föreningens förutsättningar. Gymnastikförbundet ställer sig positiv till att föreningar, där förutsättningar finns, vädjar till de enskilda medlemmarna om att låta föreningarna behålla terminens avgifter.  

 

Information hos Skatteverket

Skatteverkets webb finns samlad information för föreningar som är viktig att känna till. 

Uppdaterad: 03 APR 2020 11:06 Skribent: Lotta Darlin
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved