Hoppa till sidans innehåll

Ekonomiska frågor


UPPDATERAD INFORMATION 16  JUNI

Många föreningar drabbas ekonomiskt av inställda träningar och evenemang och Gymnastikförbundet tillsammans med Riksidrottsförbundet (RF) arbetar hårt med att försöka mildra de ekonomiska effekterna med anledning av coronaviruset. 

Kompensationsstöd till idrottföreningar

Mellan 1 - 15 maj kunde föreningar ansökan om kompensationsstöd hos Riksidrottsförbundet. Stödet är en del av regeringens stödpaket till idrottsrörelsen med anledning av coronakrisen. Syftet med kompensationsstödet är att ge idrottsföreningar förutsättningar att överleva och fortsatt kunna bedriva idrott och evenemang. Särskilt viktigt är att värna barn- och ungdomsidrotten. 

Den 15 juni lämnade RF information om hur stödet fördelas bland de cirka 4 000 idrottsföreningar som har ansökt. Läs mer här.

Parallellt med fördelningsprocessen pågår ett arbete för att kartlägga de ekonomiska konsekvenserna i stort. Ett arbete som både verkar kortsiktigt för att kunna komplettera den första analysen, och tar höjd för att kartlägga konsekvenser på längre sikt. Arbetet kommer att fortgå tills risknivån i samhället är tillbaka på den normala och samtliga restriktioner är borttagna. 

 

RF jobbar nu framåtriktat med att få till ett andra stödpaket som gäller för kvartal 3. Läs mer om det arbetet här.

 

LOK-stödet oförändrat 

Riksidrottsförbundet har meddelat att det lokala aktivitetsstödet, LOK-stödet, inte kommer att minska för att det blir färre aktiviteter – totalsumman blir lika stor 2020 som 2019. 

 

Projekstöd för verksamhetsanpassning 

Riksidrottsstyrelsen har beslutat att föreningar ska kunna söka stöd för kostnader med att anpassa verksamheten under coronakrisen. Stödet tas från de projektmedel Gymnastikförbundet redan tilldelats inom ramen för projektmedel för föreningsstöd 2020. Här kan du läsa mer om projektstödet och hur du ansöker om det. 

 

Stöd till föreningar som arbetsgivare 

Regeringen har beslutat om flera stöd till arbetsgivare som drabbas ekonomiskt av coronaviruset och dessa kan även idrottsföreningar ta del av. Läs mer på sidan Arbetsgivarfrågor. 

 

Medlems- och träningsavgifter 

Då många aktiviteter är inställda har det uppkommit frågor kring återbetalning av tränings- och medlemsavgifter. Vad det gäller medlemsavgiften så är den oberoende av vilken verksamhet som genomförs i föreningen och bör därför inte återbetalas på grund av inställd eller anpassad träning.  

Vad det gäller träningsavgifter måste varje förening göra sina egna bedömningar utifrån föreningens förutsättningar. Gymnastikförbundet ställer sig positiv till att föreningar, där förutsättningar finns, vädjar till de enskilda medlemmarna om att låta föreningarna behålla terminens avgifter.  

En rekommendation är att avvakta med alla beslut till dess att vi vet hur långvarig den rådande situationen blir och det går att se hur föreningens ekonomi kommer att påverkas. 

 

Information hos Skatteverket

Skatteverkets webb finns samlad information för föreningar som är viktig att känna till. 

Uppdaterad: 03 APR 2020 11:06 Skribent: Lotta Darlin
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Catea logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved