Hoppa till sidans innehåll

Frågor och svar COVID-19


Nedan finner du några av de vanligaste frågorna och svaren kring Covid-19 och gymnastik.

Uppdaterat 6 februari.

Vad innebär det att regeringen har beslutat att begränsa antalet deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för verksamheten inom Svensk Gymnastik?

Regeringens beslut om att begränsa antalet deltagare vid allmänna sammankomster ska vara normerande för alla verksamheter i Sverige. Av den anledningen rekommenderar Gymnastikförbundet att all träning för de som är födda 2001 eller tidigare ska begränsas till max 8 personer, inklusive tränare/ledare.

För de som är födda 2002 eller senare gäller inte den begränsningen.

Om tävling kan genomföras bör man inte ta in publik, då ska arramngemanget inte räknas som en offentlig tillställning. Läs mer om tävlingar här

Visa svar


Dölj svar


Hur ska vi agera om en gymnast eller en ledare i föreningen har bekräftats smittad med Covid-19?

RF ger följande rekommendation om ni har en personer med bekräftad Covid-19 i föreningen:

 • Informera laget/gruppen om att ni fått bekräftad smitta.
 • Övriga i laget/gruppen ska, även om de inte har några symptom, tänka på att man kan vara smittad och vara extra uppmärksam på symtom under hela inkubationstiden (2–14 dagar, vanligast 5 dagar).
 • Vid symtom ska man isolera sig. Om symtomen inte går över på ett dygn, gå in på webbplatsen 1177.se för att se vad som gäller.
 • I väntan på provsvar ska man agera som om man har Covid-19.
 • Genomför en extra noggrann städning av de ytor, toaletter, redskap med mera som föreningen (laget/gruppen) använder och vistas i.
 • Följ de regionala rekommendationerna och håll dig informerad via 1177.se.

Visa svar


Dölj svar


Hur ska vi räkna på maxantalet vid familjegympa?

Vid träning med små barn där föräldrarna behöver vara med så ska endast föräldrarna och ledarna räknas i maxantalet på 8 personer (inomhus). Man kan alltså vara t.ex. 7 barn, 7 föräldrar och en ledare.

Tänk på att det kan finnas regler för hur många som får vara i lokalen som gör att man kan behöva begränsa antalet ännu mer.

Visa svar


Dölj svar


Vart kan vi köpa ett desinfektionsmedel som fungerar till samtliga gymnastikredskap?

Ni kan hitta ett desinfektismedel som fungerar på samtliga gymnastikreskap hos Eurogym. Medlet desinficerar bakterier, virus, svamp, mögel och mikroorganismer.

Medlet säljs i dunkar om 5 liter som blandas ut i vatten till ca 125 liter färdigblandat desinfektionsmedel. Medlet sprutas på med hjälp av lågtrycksspruta på alla redskap. Desinfektionsmedlet ska sedan ligga på och ska ej sköljas eller eftertorkas.

Kostnaden är 1500 kr + moms.

Kontakta Eurogym på This is a mailto link, www.teamgym.com 

Visa svar


Dölj svar


Vad gäller för utomhusträning?

De allmänna råden som beskriver hur man ska bedriva träning för att miska riskerna för smittspridning gör ingen skillnad på om träning sker utomhus eller inomhus (annat än för antalet deltagare).

För personer födda 2001 eller tidigare ska man:

 1. hålla avstånd till varandra,
 2. inte dela utrustning med varandra,
 3. när det är möjligt genomföra aktiviteten utomhus,
 4. undvika gemensamma omklädningsrum,
 5. resa till och från aktiviteten individuellt, och
 6. utföra aktiviteten i mindre grupper. (max 8 pers. inomhus och max 100 pers utomhus eller så många som den tillgängliga ytan tillåter utan att trängsel uppstår).

Läs mer om vad som gäller vid träning här.

Visa svar


Dölj svar


Får vi passa gymnasterna under träning? 

De allmända råden gör nu skillnad på de som är födda 2001 eller tidigare och de som är födda 2002 eller senare.

För de som är födda 2001 eller tidigare så finns den ett råd som säger att man ska hålla avstånd till varandra. Av den anledningen avråder Gymnastikförbundet från att använda övningar som kräver passning i dessa åldersgrupper.

För de som är födda 2002 eller senare så finns det nu ingen sådant råd om att hålla avstånd och därför kan man nu genomföra övningar som kräver passning men försök gärna att minimera dessa moment.

Visa svar


Dölj svar


Vi har en träningsgrupp med seniorer, kan vi hålla igång den gruppen nu?

Träning för äldre kan genomföras så länge som man följer de allmänna råd som gäller för målgruppen födda 2001 eller tidigare (även om de är vaccinerade).
Träningen behöver särskilt anpassas så att alla personer kan hålla ett ordentligt avstånd till andra före, under och efter träningarna samt att man aldrig ska vara fler än 8 personer inklusive tränare/ledare inomhus och 100 personer eller så många som den tillgängliga ytan tillåter utan att trängsel uppstår utomhus.

Visa svar


Dölj svar


Hur funkar det om jag vill livestreama något med musik?

Om du livesänder på FacebookInstagramYoutube eller Vevo går det bra. Stim har sedan tidigare förhandlat fram avtal med dessa plattformar så att användare ska kunna streama eller sprida musik där utan att betala något extra. Låtskrivarna får sin ersättning genom de avtal Stim förhandlat fram. Läs mer hos Stim vad som gäller.

Visa svar


Dölj svar


Våra stadgar säger att föreningens årsmöte ska genomföras senast ett visst datum. Vi har redan kallat till möte. Hur gör vi nu?

Folkhälsomyndiheten rekommenderar fortsatt alla föreningar att om det är möjligt skjuta upp årsmöten och föreningsstämmor eller att genomföra dem digitalt.

Det förbud mot allmänna sammankomster med mer än 8 deltagare ska fortsatt vara vägledande för all verksamhet inom Svensk Gymnastik, även om det inte är att klassa som en allmän sammankomst eller offentlig tillställning, med undantag för träningar för de som är födda 2002 eller senare. 

Gymnastikförbundet och varje enskild arrangör har ett stort ansvar i att våra mötesplatser genomförs på ett säkert sätt och för att minska riska för smittspridning, både för deltagare och för samhället i stort. 

Utifrån detta behöver föreningsstyrelsen besluta om årsmötet kan genomföras digitalt eller om årsmötet bör flyttas fram till en senare tidpunkt. Medlemmarna måste tydligt informeras om situationen och beslutet. Den nu valda styrelsen får vid ett beslut om framflyttat årsmöte ett fortsatt uppdrag att förvalta föreningen fram till årsmötet.

Visa svar


Dölj svar


Kan vi dela på årsmötet så att vissa punkter behandlas vid ett digitalt årsmöte medan vissa punkter sparas till ett fysiskt årsmöte som hålls senare?

Folkhälsomyndiheten rekommenderar fortsatt alla föreningar att om det är möjligt skjuta upp årsmöten och föreningsstämmor eller att genomföra dem digitalt.

Det förbud mot allmänna sammankomster med mer än 8 deltagare ska fortsatt vara vägledande för all verksamhet inom Svensk Gymnastik, även om det inte är att klassa som en allmän sammankomst eller offentlig tillställning, med undantag för träningar för de som är födda 2002 eller senare. 

Gymnastikförbundet och varje enskild arrangör har ett stort ansvar i att våra mötesplatser genomförs på ett säkert sätt och för att minska riska för smittspridning, både för deltagare och för samhället i stort. Detta är överordnat föreningens stadgar om att årsmöte ska genomföras i en viss form och på ett visst sätt. I detta läge har styrelsen möjlighet att fatta de beslut som anses nödvändiga även om besluten frångår stadgarna i vissa delar. 

Samtidigt måste det årsmöte som genomförs vara demokratiskt godtagbart. Ett årsmöte är demokratiskt godtagbart om alla röstberättigade ges möjlighet att delta i realtid, ges möjlighet att yttra sig och lämna förslag samt ges möjlighet att på ett godtagbart sätt ange sin röst i beslutsfrågor. Om ett sådant årsmöte inte kan genomföras är det bättre att årsmötet flyttas fram än att det genomförs i demokratiskt icke godtagbar form.

Visa svar


Dölj svar


Vi har aktiva som är anmälda till tävling/utbildning/konvent utomlands – bör vi avboka?  

UD uppdaterar löpande information om vilka länder som man avråder från att resa till. Gymnastikförbundet följer UD:s rekommendation kring utlandsresor. Läs mer på https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/ud-avrader/ eller i UD:s app Resklar.

 

Visa svar


Dölj svar


Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved