Hoppa till sidans innehåll

Vilka regler är det egentligen som styr hur vi får träna och bedriva vår verksamhet?

Just när finns det många olika lagar, förordningar och föreskrifter som styr hur vi får bedriva vår verksamhet. I huvudsak kan vi säga att det finns tre olika nivåer på regleringar.

  1. Regeringens rekommendation till alla offentliga verksamheter. Just nu rekommendera regeringen att kommunala idrottshallar hålls stängda för de som är födda 2001 eller tidigare. Men varje kommun fattar sina egna beslut om vilka som får vara i eller träna i deras anläggningar. Kontrollera alltid detta med din kommun.
  2. Pandemilagen (inklusive dess förordningar och föreskrifter) reglerar hur många som får vistas i idrottslokaler (max 1 personer per 10 kvm) och hur flödena i anläggningen ska vara. Det är fastigehetsägaren, den som driftar en anläggning eller den som varkatigt bedriver verksamhet i lokalen, som anvarar för att restriktionerna i pandemilagen följs. Det finns en nio-punktlista som fastighetsägaren ska följa. Om ni är osäkra på vem som ansvarar för detta så kan ni ta en dialog med den som ansvarar för träningsanläggningen.
    Pandemilagen sätter också begränsningen är hur många som får delta vid en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning (just nu max 8 personer).
  3. Till sist är det de allmänna råden som styr hur föreningsverksamheten ska besdrivas. Just nu finns det olika regler för de som är födda 2002 eller senare och för de som är födda 2001 eller tidigare. De allmänna råden riktar sig till föreningarna samt var och en.

En förening som bedriver sin verksamhet i kommunala anläggningar ska vända sig till kommunen för att få reda på vilka som får träna i deras anläggningar (utifrån regeringens rekommendation). Om kommunen hyr ut anläggningen per timme är det deras ansvar att sätta upp maxanatalet för hur många som får vistas i anläggningen och resterande saker som ska genomföras enligt pandemilagen.

Om man tränar i en privatägd anläggning som föreningen hyr per timme är det motsvarande som ovan fast utan rekomendationen från regeringen.

Om föreningen, äger driftar eller hyr större delen av tiden (mer eller mindre har fri tillgång) i hallen så är föreningen ansvarig för att alla punkterna i pandemilagen följs, bl.a. att det finns ett maxantal för hur många som får vistas i hallen.

Oavsett vad som gäller enligt ovan ska föreningen alltid följa det som föreskivs i de allmänna råden för den verksamhet som kan bedrivas.

 

Läs mer om de allmänna råden samt pandemilagen här.

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved