Hoppa till sidans innehåll

Pågående studier


Gymnastikförbundet medverkar och stödjer för tillfället i flera större studier där vi har bedömt att vår medverkan kommer att kunna göra skillnad för våra medlemmar på sikt. Vår inställning är att forskning och idrott generellt behöver närma sig varandra i olika former för att lära om och förbättra verksamhet på alla plan.

Aktuella pågående studier/ samverkansprojekt:

Studie: Tidig specialisering - ju tidigare desto bättre?  (start 2018 och pågående)

Gymnastik och Idrottshögskolan (GIH), Stockholm

Ansvarig forskare: Sanna Nordin Bates, docent & lektor i idrott, inriktning idrottspsykologi  och Charlotte Dawning, master i dansvetenskap, vid Gymnastik och Idrottshögskolan (GIH).

Steg 1 med enkätundersökningar genomfört och redovisades genom ett webinarium riktat till förbundskaptener, landslagsledare, tävlingskommittéer och övriga intresserade under augusti 2020. 

Del av studiens frsta del finns publicerad här. Del 2 förväntas till årsskiftet 2020-2021.

Planerat Steg 2 med djupintervjuer kommer att startas under hösten 2020.

----------------------------------------------------------

Studie: Återgång efter korsbandsskada (start 2018 och pågående)

Karolinska Institutet, Stockholm

Ansvarig forskare: Marita Harringe, Marita L Harringe, PhD, RPT, Karolinska Institutet
Department of Molecular Medicine and Surgery, Stockholm Sports Trauma Research Center

Steg 1 med djupintervjuer genomfört och redovisning av studien förväntas till hösten 2020. Dialog och plan för uppföljning av resultat pågår.

--------------------------------------------------------

Studie: Thriving within elite sport - Exploring the impact of the athletes psychosocial environment (start 2019 och pågående)

Umeå Universitet, Institutionen för psykologi, Umeå

Ansvarig forskare: Louise Davis, PhD Associate Professor (Docent I idrottpsykologi) HEA Fellow and Merited Teacher Department of Psychology, Umeå Universitet.

Studien riktar sig till tävlande gymnaster inom Rytmisk gymnastik och Trampolin/DMT. Enkätundersökning i kombination med filmade sekvenser från träning och tävling. Sammanfattning och redovisning av studien palneras till hösten 2020.

--------------------------------------------------------

Studie/ Forskningsprojekt: En kartläggning av fysiska delkapaciteter hos svenska elitgymnaster tävlandes i truppgymnastik

Ansvarig forskarstuderande: Stefan Höög, landslagstränare inom trupp, MSc sport science och leg. naprapat, i samverkan med Gymnastikförbudnet och RF Elit.

Det övergripande syftet med studien är att beskriva den fysiska kapaciteten hos Sveriges bästa kvinnliga och manliga truppgymnaster på junior- och seniornivå för att skapa uppdaterade kravprofiler för idrotten. I tillägg gör det att tränare och aktiva kan erhålla större kunskap om vilka fysiska krav som ställs på utövarna så att träningsupplägg kan effektiviseras och skaderisken minskas.

En första redovisning av resultat av studien sammantaget med nuvarande erfarenheter från fysoiterapteuter Anna-Karin Wikström, fysioterapeut från Idrottsmedicinska kliniken på Bosön, och våra landslagsfysios sker under augusti i två webseminarier. Mer om detta han du läsa här.

Presentationer från seminariet och erfarenheter kommer att publiceras här efter genomförandet.

--------------------------------------------------------

Uppdaterad: 17 JAN 2019 16:18 Skribent: Åsa Ekdahl
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Catea logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved