Hoppa till sidans innehåll

Fysisk aktivitet på recept


Fysisk aktivitet på recept (FaR) innebär att du kan få ett recept på fysisk aktivitet utskrivet av din läkare, sjukgymnastik, psykolog eller annan legitimerad vårdpersonal. Ibland istället för medicin och ibland i kombination med medicin. 

Nästan alla människor behöver röra på sig mer än vad vi gör idag. De flesta av våra organ, muskler och vävnader påverkas positivt av att kroppen regelbundet får arbeta. Idag är största hälsorisken att vi sitter för mycket stilla. Att komma igång med mer aktivitet för kroppen handlar mest om planering och prioriteringar. Sen kan det givetvis vara skönt att få en puff framåt. Idag pratar man mer om ökad vardagsaktivitet och inte ett måste att vara på gymet flera dagar i veckan. 

För att optimera förutsättningarna för att bevara god hälsa är de flesta forskare överens om att minsta möjliga aktivitetstid är 30 minuter om dagen med en rask promenad, dessa 30 minuter kan också delas upp på 2 eller 3 gånger. Det är viktigt att det är en just en rask promenad och att du gör det regelbundet, alltså varje dag. Du kommer snabbt att märka skillnaden och må lite bättre.   

För dig som vill förebygga sjukdomar, hålla vikten och höja hälsoeffekterna ytterligare, bör du höja aktivitetsnivån med både tid och intensitet. I boken FYSS rekommenderas för alla vuxna oavsett tillstånd: Vid hög intensitet 75 min /vecka med en bra fördelning under veckan, samt muskelstärkande aktivitet minst 2 ggr/vecka 8-10 övningar , 8-10 repetitioner x 3. Är du äldre än 65 år bör du också träna balans. 

Då du ökat intensitet och tid bör ändå promenaderna finnas kvar som bas eller gärna en kombination av båda.

Receptet är en stark signal att personen bör aktivera sig mer med fysisk aktivitet. Ändå kan det vara svårt att komma iväg på någon aktivitet om man inte alls varit aktiv tidigare, eller om det var länge sedan.. Därför finns det olika friskvårdsaktörer i kommunen, t ex Fysiotek, Apotek och eller en gympa-förening . Där kan man få stöd och hjälp med att komma igång. Annars kanske promenaden det första att starta med.

FYSS  betyder - Fysisk aktivitet som medicin och boken FYSS är nyligen reviderad, december 2018. I den kan man läsa om våra vanliga sjukdomar och få tips om fysisk aktivitet.

Boken finns att köpa hos SISU Idrottsböcker.

https://sisuidrottsbocker.se/produkt/fysisk-aktivitet-som-medicin/

FYSS är en bok som alla läkare och förskrivare inom vården har bredvid FASS.

Är du intresserad av att veta mer om FaR kan du kontakta Irene Samuelsson på Gymnstikförbundet eller gå in på www.folkhalsomyndigheten.se, där det finns ytterligare information under fliken rekommendationer.

Du kan också gå direkt till FaR.se och läsa både om metoden, få ytterligare information om FaR och FYSS, samt om vilka arrangörer du kan få kontakt med. Om du och din förening är intresserade av att vara mottagare av personer med FaR, så är det också samma aktör du ska kontakta.   

http://www.farledare.se/

This is a mailto link 

Uppdaterad: 26 OKT 2017 11:22 Skribent: Emelie Berglund
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Catea logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved