Hoppa till sidans innehåll

Framtidens idrottshall


Framtidens idrottshall – en ny mötesplats för rörelseglädje och gemenskap

Sveriges fem största förbund för inomhusidrott, Basketboll-, Gymnastik-, Handboll, Innebandy- och Volleybollförbundet, inledde våren 2019 ett samarbete för att försöka uppdatera normen för hur en idrottshall bör byggas. Detta då vi upplever att det finns en stor brist på idrottshallar samtidigt som det finns ett ökande behov av mötesplatser som främjar rörelse och gemenskap.

I oktober 2019 startade därför projektet ”Den moderna idrottshallen för idrott och skola” i samarbete med White arkitekter. Projektet syftade till att ta fram ett nytt koncept för en modern idrottshall. Konceptet fick titeln Framtidens idrottshall och lanseras den 1 september 2020.

Idrottshallar byggs idag enligt gamla normer och det behövs hallar som är tillgängliga för flera aktiviteter och utövare. Framtidens idrottshall kan, genom innovativa lösningar som möter framtida hållbarhetskrav, skapa förutsättningar för rörelseförståelse och livslång rörelseglädje och stödja en föreningsgemenskap som ger trygghet och sammanhang för fler. Idrottshallen kan också vara en mötesplats i vardagen, oavsett var den uppförs genom att erbjuda ett brett, gränsöverskridande innehåll där idrott och rörelse är i fokus, såväl för skolan och idrottsrörelsen som för de som idag inte är aktiva.

Konceptet för framtidens idrottshall ska kunna användas av kommunala och privata aktörer som mall och inspiration i byggandet av moderna idrottshallar, för såväl träning som skolundervisning i idrott och hälsa. Idrottshallen ska också kunna nyttjas till tävling på lägre nivåer inom respektive idrott.

Fakta:

Projektet ägs gemensamt av Basketboll-, Gymnastik-, Handboll, Innebandy- och Volleybollförbundet och delfinansieras av Riksidrottsförbundet med stöd från White arkitekters forsknings- och utvecklingsavdelning White Research Lab. Projektet startade i oktober 2019 och slutresultatet presenteras den 1 september 2020.

Lansering 1 september

Konceptet för framtidens idrottshall presenteras i ett webbinarium, den 1 september, kl. 09.00-11.30, samma datum som det inställda Träffpunkt Idrott skulle ha ägt rum. idrott.

Läs mer om lanseringen här.

Eller skicka mail till någon av våra ansvariga för projektet:

Daniel Glimvert, anläggningsansvarig, Gymnastikförbundet, This is a mailto link
Niklas Singstedt, ansvarig arkitekt, White Arkitekter, This is a mailto link

Lanseringen sker i samarbete med Träffpunkt idrott

 

Gemensam värdegrund som konceptet bygger på är:

 

Uppdaterad: 23 JUN 2020 14:09 Skribent: Daniel Glimvert
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Catea logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved