Allvarlig händelse i samband med landslagssamling

UPPDATERAD 2018-02-08. I samband med en landslagssamling för seniorer i slutet av förra veckan inträffade en oacceptabel händelse. Händelsen polisanmäldes dagen efter upptäckten.

Under landslagslägret hittades en gömd kamera som filmade i ett omklädningsrum. Det framkom tidigt att det var en av de aktiva gymnasterna som låg bakom händelsen, genom att den aktive själv valde att träda fram.

Gymnasten blev med omedelbar verkan avstängd från landslaget och lämnade samlingen. Gymnasterna på plats fick direkt stöd av ledarteamet, föräldrar till landslagsgymnaster under 18 år har informerats och föreningar med aktiva landslagsgymnaster har även fått information om händelsen.

- Gymnastiken tar starkt avstånd till det som inträffade i samband med landslagssamlingen. Vi kommer fortsätta det påbörjade arbetet med att säkerställa en trygg miljö för alla våra aktiva och ger vårt stöd och vår hjälp till de inblandade i det specifika fallet. Jag varken vill eller ska kommentera händelsen eller brottsrubriceringen ytterligare. Här måste polisen få göra sitt arbete. Vi kan inte heller uttala oss om något annat än det som hände i samband med landslagssamlingen, säger Johan Fyrberg, Generalsekreterare Gymnastikförbundet.

Uppdaterad info 8 februari 2018:

Polisen inledde en utredning och förundersökningen överlämnades till åklagarmyndigheten i Sollentuna i maj 2017. Rättegången inleddes den 16 januari 2018. Målsägandena var inte offentliga och rättegången skedde bakom stängda dörrar. Den 8 februari kom domen från tingsrätten vilken innebar att den åtalade fälls för kränkande fotografering vid 22 tillfällen och blir friad vid två tillfällen. Av de 22 tillfällena bedöms det vid något tillfälle som ringa barnpornografibrott. Domen blir skyddstillsyn med särskild handlingsplan till och med 2019-08-08, samt skadestånd.

Publicerad: 2018-02-08

UPPTÄCK MER