Fem snabba frågor till Sofia Svegander från trupptävlingskommittèn!

Svartvitt porträtt av Sofia, bildtext 5 snabba frågor till Sofia Svegander

Vi vill uppmärksamma några olika personer inom Gymnastikförbundet och Svensk Gymnastik där vi synliggör några prioriterade områden och roller genom att ställa fem snabba frågor till dem.

Idag är det Sofia Sveganders tur att få de fem snabba frågorna. Sofia är ordförande i trupptävlingskommittèn och jobbar dessutom på RF, Riksidrottsförbundet.


Vem är du, vilken bakgrund har du?

Jag heter Sofia Svegander, men de flesta säger Fia och till skillnad från många inom truppgymnastiken har jag ingen egen gymnastikkarriär bakom mig. Jag kom in i truppgymnastiken då mina barn började på gymnastik i GT Vikingarna och där blev jag ledare. Barnen har sedan flera år slutat med gymnastik och numera tränar jag bara GT Vikingarnas Vuxengympagrupp.

För att få mer förståelse och kunskap och för att kunna engagera mig i barnens träning och utveckling gick jag tränarutbildningar och senare domarutbildningar. Jag fastnade fort för bedömningen och tycker det är fantastiskt roligt att döma. Sedan flera år tillbaka sitter jag också i GT Vikingarnas styrelse.

När jag inte ägnar mig åt gymnastik är jag marknadskoordinator för SM-veckan på Riksidrottsförbundet.


Vad är din roll inom Svensk Gymnastik?

Jag har ett stort föreningsengagemang och är ordförande i Trupptävlingskommittén, förbundsdomare och domarutbildare. Och frågar du SM-tränarna har jag också ansvar för att fixa kaffet till ledarmötet på tävling.


Vad är det som driver dig i ditt uppdrag och din roll?


Jag drivs av och tror starkt på det ideella ledarskapet! Jag blir glad och får energi av att få vara del av en härlig kommitté och drivs av att få utveckla truppgymnastiken, kunna skapa möjligheter för våra gymnaster i sin utveckling som individer och aktiva.

Att se ledare hjälpa gymnaster sätta sina mål och nå dem är glädjande och en annan del är att dessutom kunna skapa möjligheter för tränare att fortbilda sig och bli bättre, skapa förutsättningar för föreningsledare ute i landet, samt att fortsatt ha en stark domarkår med hög kompetens och starkt engagemang.


2020 blev att ganska tungt år för många, finns det något positivt som du tar med framåt?

Jag tar med mig föreningars, ledares och de aktivas kreativitet och ser positivt i att utvecklingen av digitala tävlingar och framför allt utbildningar kommit igång. Men vi får inte glömma bort att pandemin för med sig massa negativt i form av gymnaster som mår dåligt av att inte få träna och även slutar.


Hur ser 2021 ut för dig?

Först av allt ser jag fram emot att få träffas igen! Jag och resten av kommittén ser fram emot att sakta starta upp tävlingsåret 2021 med en kombination av tävlingar som genomförs på tävlingsarenan och digitalt. Det blir förhoppningsvis en intensiv vår. Vi har sedan en spännande höst med EM i december som årsavslutning.

För mig personligen så jobbar jag med SM-veckan på Riksidrottsförbundet och efter att ha ställt in tre SM-veckor hoppas jag nu få genomföra en i Halmstad i sommar, där Truppgymnastiken ska vara med och tävla 3-4 juli liksom Rytmisk gymnastik den 30 juni-1 juli.

Tack Sofia!

Publicerad: 2021-03-03

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer