Är du en motiverande och målinriktad ledare med erfarenhet av idrottsrörelsen? Lockas du av att utveckla, driva och representera ett av Sveriges största förbund? Då kan du vara den vi söker i rollen som Generalsekreterare till Svenska Gymnastikförbundet.
Under 2023 väntar flera stora mästerskap för landslagen i kvinnlig och manlig artistisk gymnastik. Fokus ligger främst på EM som går i april och på höstens VM. 2023 är dessutom ett viktigt kvalår mot OS i Paris 2024.
Vill du vara med och öka synligheten för Svensk Gymnastik? Under ett år kan du få den möjligheten då vi söker en vikarie till avdelningen Marknad & Kommunikation.
Älvsjögympan är en förening med stor variation i både utbud och ålder. Varje vecka erbjuder man sina medlemmar allt från barngymnastik och hopprep till egenkomponerade gruppträningspass och seniorgympa.
I helgen hölls den första utbildarutbildningen för kursen Gymnastikens baskurs – gruppträning. Ett antal utbildare har fått sätta sig in i det nya upplägget och innehållet för att redan efter nyår dra i gång med de första utbildningarna.
Vår generalsekreterare Pelle Malmborg har efter tre fantastiskt innehållsrika och stundtals utmanade år valt att avsluta sitt uppdrag hos Svenska Gymnastikförbundet.
Under fredagseftermiddagen tävlade Lina Sjöberg (Uppsala GF) sin sista VM-final i DMT. Den mycket framgångsrika karriären avslutas med en fin sjätteplats.
Andra dagen på VM i trampolin bjöd på kval i synkron och Sverige hade två tävlande par på plats. Det rutinerade paret med Hanna Rydén och Sofia Redman genomförde en mycket fin kvaltävling.
VM i trampolin och DMT drog igång under onsdagen. På schemat stod kval i individuell trampolin och DMT, och Lina Sjöberg tog sig vidare till fredagens final i DMT.
I en liten sällskapslokal i Göteborg samlades delar av uppvisningsgruppen Golden Ladies i början av november för att öva in steg och koreografi. Nu är det inte långt kvar till avfärd mot Kanarieöarna och Blume Festival 2022.
Den 16-19 november är det dags för VM i trampolin och DMT i Bulgarien, och sju svenska gymnaster är uttagna till att delta. För den trefaldiga världsmästarinnan Lina Sjöberg blir världsmästerskapet det sista i DMT.
Under hösten 2022 växte Svensk Gymnastik med ytterligare en verksamhet – drill. Men hur många tränar drill i Sverige? och hur går en drilltävling till? Vi har sammanställt 5 fakta till dig som vill lära dig mer om drill.
Höstlovet pågår för barn och unga i hela Sverige, och vad passar bättre än att fylla ledigheten med rörelseglädje? Spana in tipsen för ett roligt och aktivt höstlov.
Under helgen har lag-SM i rytmisk gymnastik avgjorts i Kristianstad. Sex lag ställde upp i seniorernas tävling och det blev till slut GF Uppsalaflickorna som fick kliva högst upp på pallen.
Två digitala föreningsträffar har nu genomförts i syfte att förmedla hur alla barn och ungdomar ska träna och tävla inom Svensk Gymnastik. Här hittar du en sammanfattning av webinarierna och en inspelning av föreläsningsdelen.
Gymnastikförbundet har fattat beslut om att återaktivera Katja Samsonovas uppdrag som förbundskapten för den rytmiska gymnastiken. Det finns ett samlat förtroende för Katja och hennes ledarskap hos landslagsgymnaster, landslagsledningen och förbund.
16-åriga Clara Branmark från Alingsås tränar drill två dagar i veckan. Hon både tävlar och är med på föreningens uppvisningar precis som de andra i hennes grupp. Skillnaden är att Clara har Downs syndrom.
Det är många föreningar som hör av sig och undrar på vilket sätt ni kan bidra till att hjälpa det ukrainska folket som nu befinner sig på flykt från sitt hemland.
Att träna sin balans är grundläggande för alla de seniorer som är verksamma inom Svensk Gymnastik. Under vecka 40 sätter vi balansen i centrum, både i hemmamiljön och bland de föreningar som har seniorträning. Häng med du också!
Idag tog Miranda Tibbling och Elis Torhall hem totalsegrarna i världscupen, Miranda i Speed och Elis i Freestyle. Helt fantastiskt! De två har verkligen satt Sverige på världskartan inom parkouren!
I augusti tävlade hon EM i bänkpress och i september väntar EM i truppgymnastik. Maxine Olsson från Katrineholm håller hög nivå i två idrotter samtidigt.
Två digitala föreningsträffar har nu genomförts i syfte att förmedla hur alla barn och ungdomar ska träna och tävla inom Svensk Gymnastik. Här hittar du en sammanfattning av webinarierna och en inspelning av föreläsningsdelen.
Under tio år har Städa Sverige genomfört Älvstädningen, ett miljösamarbete som syftar till att involvera lokala idrottsföreningar i miljöaktiviteter kring fem av Sveriges största älvar.
Som junior bemästrade han volter så svåra att vi sällan ser dem ens på högsta seniornivå. Men 2018 bröt den idag 22-åriga Antonio Cordua benet och försvann från gymnastiken. Nu är han tillbaka i herrlandslaget och redo att representera Sverige på EM i Luxemburg.
Länge har vi väntat på att någon ska våga utmana en gymnast i SVT:s program Mästarnas mästare. I vår är väntan över när gymnastikens Jonna Adlerteg möter idrottare som Nils van der Poel, Charlotte Kalla och Anja Pärson.
Det är nu tio år sedan vi som förbund på ett väldigt påtagligt sätt blev varse de djupgående problem med osunt ledarskap som fanns inom delar av Svensk Gymnastik.
Under söndagen fortsatte SM och JSM i rytmisk gymnastik med grenfinaler. Den svenska mästarinnan i mångkamp, Alva Svennbeck, tog hem grenfinalernas samtliga guld.
Det svenska landslaget i artistisk gymnastik är just nu på Island för att delta i de nordiska mästerskapen i artistisk gymnastik. Första tävlingsdagen blev en succé med dubbla guld i lag och silver till juniorkillarna.
Söndagen bjöd på grenfinaler för gymnasterna i det svenska landslaget som under helgen tävlat NM och JNM på Island, och även dag två bjöd på fina svenska prestationer. Totalt 18 medaljer åker med flyget hem till Sverige.
Under helgen avgörs SM och JSM i rytmisk gymnastik i Örnsköldsvik. På lördagen var det dags för seniorernas mångkamp och den regerande svenska mästarinnan Alva Svennbeck tog sitt tredje raka SM-guld.
I mars informerade Gymnastikförbundet om en särskild förstärkt och accelererad satsning med fokus på träningsmetoder, ledarskap, synen på de aktiva och strukturer inom den rytmiska gymnastiken (RG).
Under torsdagen var det dags för de individuella tävlingarna vid SM i hopprep. När tävlingsdagen var slut stod det klart att Thea Weinitz, Höganäs GF och Elias Bäckström, Korpförening Lycksele, kan titulera sig svenska mästare i hopprep 2022.
Under onsdagen var det dags för hopprep att inleda sina tävlingar under årets SM-vecka. På schemat stod lagtävlingar och det blev en framgångsrik dag för Kämpinge GF som plockade hem samtliga guld till Skåne.
Under måndagen avgjordes SM i både manlig och kvinnlig artistisk gymnastik under SM-veckan i Linköping. De som fick kliva högst upp på pallen som SM-vinnare i mångkamp var David Rumbutis och Marcela Torres.
Delar av landslaget i trampolin har firat midsommar genom att tävla i världscupen i trampolin och DMT i Portugal och två svenska DMT-hoppare har tagit sig vidare till morgondagens finaler. Dessutom har vi två par i den synkrona hoppfinalen.
I och med nedläggningen av hemsideverktyget i IdrottOnline har Gymnastikförbundet valt att arbeta med Sitevision för den nationella webben gymnastik.se och våra åtta regioner. Föreningar erbjuds att ansluta sig till samma verktyg.
I veckan blev det klart vilka idrotter som är aktuella för SM-veckan 2023 och gymnastik är åter igen med på listan. Disciplinerna vi får se i Umeå nästa sommar är artistisk gymnastik och truppgymnastik.
Linnéuniversitetet genomför under 2022–2023 forskningsprojektet Relativ energibrist i svensk idrott (REI). Projektet finansieras av Sveriges Olympiska Kommitté, Centrum för idrottsforskning samt Linnéuniversitetet.
Idag startade DOBRO World Cup i artistisk gymnastik som går i Osijek, Kroatien. Det blev framgångar direkt när Nathalie Westlund kvalade in till barrfinalen som trea i sin första världscup.
Förberedelserna för släppet av hopprepskurserna är nu i full gång. I början av maj var det utbildarutbildning i Hopprep B - vi pratade med en av de nya utbildarna om helgens intryck och de nya kurserna som kommer efter sommaren
Den 28 maj var det premiär för föreställningen Exit Parkour på Dramaten. Föreställningen handlar om Ahmad Matar, en av världens främsta parkourutövare, om frihet och om Matars flykt från Gaza till Sverige.
15-åriga Elina Grawin har tränat gymnastik under större delen av sitt liv. Förra året deltog hon i sin första internationella tävling, och målet för 2022 är att fortsätta samla internationell tävlingserfarenhet inför framtiden.
Under lördagen avgjordes SM i aerobic gymnastics i Staffanstorp. Åtta gymnaster från fyra olika föreningar gjorde upp om medaljerna och när tävlingen avslutats var det Wilma Jönsson som fick kliva högst upp på pallen.
Det var ett efterlängtat SM i truppgymnastik som avgjordes i Västerås under helgen. Publiken bjöds på gymnastik på högsta nivå och söndagens finaler slutade med dubbla guld till Brommagymnasterna. Den inofficiella mixedtävlingen vann GF Örebro.
Den 16-18 juni genomförs Special Olympic games i Malmö. Ett evenemang med 1000 aktiva från 11 olika idrotter som samlas för att tävla mot varandra, sig själva och framför allt för att ha kul.
Under maj månad har 570 skolor runt om i landet deltagit i utmaningen Hopprepskoj som gått ut på att tillsammans se hur många hopp man kan komma upp i under tre veckor. På fredag avslutas utmaningen och resultaträknaren är uppe i flera miljoner hopp.
Vill din förening utveckla er uppvisningsverksamhet, eller intresserad av att starta er egen? Nu finns ett nytt material för att utveckla och stärka uppvisningsgymnastiken!
Den 15–19 juni går de europeiska mästerskapen i rytmisk gymnastik i Israel. Nu är det klart att tre svenska gymnaster åker till Tel Aviv för att delta.
16-åriga Tuva Stjärnborg från Klippan både lever och andas gymnastik. För henne består veckorna av träning i trampolinens alla grenar, och även lite i truppgymnastik. Om bara några veckor åker hon till Italien för att tävla JEM i trampolin och DMT.
Under en lång och intensiv tävlingshelg i Uppsala avgjordes de nordiska mästerskapen i rytmisk gymnastik. 22 svenska gymnaster visade upp fina program och helgen avslutades på topp med flera medaljer till Sverige.
Syftet med projektstödet är att skapa förutsättningar för föreningar att utveckla sin barn- och ungdomsidrott i enlighet med idrottens gemensamma mål, Strategi 2025, och Svensk Gymnastik Vill.
Under våren har det internationella gymnastikförbundet FIG genomfört examinationer för internationella domare inom alla sina discipliner. 28 svenska domare klarade examinationerna och står redo att döma tävlingar under den olympiska cykeln 2022-2024.
Den 7-8 maj går de nordiska mästerskapen i rytmisk gymnastik i Uppsala och 22 svenska gymnaster står redo att representera Sverige. Under helgen pågår tävlingar för juniorer och seniorer, både individuellt, i duo/trio och i trupp.
Kim Wanström är en veteran i landslagssammanhang och med sina 24 år är han näst äldst i landslaget i manlig artistisk gymnastik. Motivationen dippade under corona, men nu när tävlingarna är tillbaka blickar han framåt.
Gymnastikförbundet, Eskilstuna GF och Sveriges Olympiska Kommitté har samverkat under drygt 10 år för att stötta och utveckla gymnaster inom kvinnlig artistisk gymnastik. Nu presenteras en fortsättning på det samarbetet.
I ett soligt Växjö hälsade GF Sydost gymnastik-Sverige välkomna till förbundsmötet 2022. Under helgen fattades en mängd beslut som alla bidrar till att flytta fram positionerna för Svensk Gymnastik.
Varje år utser Gymnastikförbundet Årets ledare. Utmärkelsen bygger på nomineringar från regionerna och i år är det Pia Saxholt från Trelleborg Gymnastics & Dance Club i Skåne som får utmärkelsen.
Varje år utser Gymnastikförbundet Årets Förening. Utmärkelsen bygger på nomineringar från regionerna och i år är det Vendelsö Gymnastikförening som får den fina utmärkelsen.
För Adrian Lind blir 2022 det första året på seniornivå. Han tränar och tävlar i både DMT, trampolin och synkron, något som är ganska ovanligt inom trampolinsporten. Dessutom tränas han av ingen mindre än trefaldiga världsmästarinnan Lina Sjöberg.
Nathalie Westlund fyller 17 år senare i år men har redan hunnit samla på sig en rad gymnastikmeriter. 2021 tog hon SM guld i både mångkamp, fristående, barr och bom. Efter det gjorde hon internationell debut som senior och tävlade sitt första VM.
Under lördagen genomfördes JNM i truppgymnastik i danska Randers. Våra juniorgymnaster från Sverige visade upp strålande fin gymnastik och belönades med fem medaljer av fem möjliga.
Gymnastikförbundet driver ett projekt med fokus på seniorer (+65) och deras träning. Den initiala delen har handlat om möten och kunskapshöjning inom området. Nu har teorin omsatts i praktik och två nya program har tagits fram.
Den 3 april börjar SVT sända sin dokumentärserie ”Ätstört”. Gymnastikförbundet tycker att serien tar upp ett viktigt ämne och vill därför i samband med detta berätta hur vi arbetar kring ämnet ätstörningar och energibrist.
Vill du arbeta med att stödja och utveckla träningsverksamheten inom Svensk Gymnastik? Då kan det vara dig vi söker i rollen som träningskoordinator med fokus barn och grundmotorisk träning.
Den 7-8 maj går de nordiska mästerskapen i rytmisk gymnastik i Uppsala. Under helgen genomförs tävlingar för både juniorer och seniorer. Nu presenteras de gymnaster som är uttagna till att representera Sverige.
Idag släpptes LOK-siffrorna för idrotten som helhet och gymnastiken är den idrott som efter innebandyn har tappat flest deltagartillfällen, nästan en miljon (934 875).
Eva-Lena Ahlström Hermansson från Stockholm har blivit utsedd till Årets Idrottslärare 2021. Eva-Lena har varit både ledare, domare och utbildare inom gymnastiken i flera år och är idag medlem i Lingklubben.
Med anledning av SVTs granskning av den rytmiska gymnastiken vill Gymnastikförbundet lyfta fram hur vi har jobbat och hur vi framåtriktat hanterar frågan kring träningsmetoder, ledarskap, synen på aktiva och strukturer inom den rytmiska gymnastiken.
Synen på idrottshallen behöver uppdateras och ytorna användas på ett flerfunktionellt sätt. Tillsammans med tre andra experter pratar Daniel om hur framtidens idrottshall bör utformas för att möta dagens behov.
Gymnastikförbundet fördömer den ryska invasionen och det krig som just nu pågår i Ukraina. Vi lider med och vill uttrycka vårt deltagande med alla drabbade.
Det är många föreningar som hör av sig och undrar på vilket sätt ni kan bidra till att hjälpa det ukrainska folket som nu befinner sig på flykt från sitt hemland.
Den 9 april är det dags för JNM i truppgymnastik som avgörs i danska Randers. Ett av lagen som representerar Sverige i damklassen är GF Kennedy från Göteborg.
Gymnastikförbundet har reviderat och uppdaterat de tidigare riktlinjerna för träning och tävling till nya anvisningar för barn- och ungdomsgymnastik. Anvisningarna är beslutade under februari 2022 och lanseras nu brett inom Svensk Gymnastik.
Gymnastikförbundet uppmanar alla föreningar som behöver byta hemsideverktyg att i god tid före årsskiftet se över det egna behovet. I förbundets arbete med att välja nytt verktyg inkluderas inte föreningar, men vi har listat förslag på leverantörer.
Gymnastikförbundet och Craft har samarbetat sedan 2019 och förlänger nu avtalet i ytterligare tre år. Det strategiska partnerskapet omfattar hela förbundets verksamhet och alla landslag bär Craft.
Efter en lång väntan har äntligen resultaten från VM och JVM 2021 i hopprep publicerats. Tävlingen genomfördes digitalt och det blev fina resultat för de svenska hopparna.
Anmälningarna till årets hopprepsutmaning har rasat in. Vi är otroligt glada att så många skolor runt om i landet vill vara med och skapa rörelseglädje tillsammans, men nu vill vi också ha med våra föreningar!
Som första svenska någonsin i en världscupsfinal i individuell trampolin lyckades Lina Sjöberg ta en fin sjätte plats. Det följde hon upp med en silvermedalj tillsammans med Thea Liljeroth i den synkrona trampolinfinalen.
I Baku tog sig Lina Sjöberg som första svenska någonsin till en världscupsfinal i individuell trampolin. Måns Åberg är vidare till semifinal i herrklassen och ett svenskt par är i final i den synkrona hoppningen.
Alla medlemsföreningar ska senast den 25 februari ha lämnat in årsrapporten för 2021. Siffrorna ligger till grund för vår statistik och fungerar som underlag för medlemsavgiften.