Damerna vidare till historisk lagfinal på EM!

En bild

Den här veckan är det damernas tur att inta tävlingsgolvet på EM i artistisk gymnastik i italienska Rimini. Den första tävlingsdagen blev historisk för svensk del när laget tog sig vidare till en sensationell lagfinal. Dessutom är Nathalie Westlund vidare till final i barr.

Fem svenska seniordamer representerar Sverige på årets EM. Både Jennifer Williams och Nathalie Westlund (Eskilstuna GF) som tagit sig till flera världscupsfinaler under våren är med i det svenska laget som även består av Elina Gravin (Eskilstuna GF), Tonya Paulsson (GK Motus-Salto) och Maya Ståhl (Tidaholms GS). I lagtävlingen är det fyra gymnaster som kör varje gren och de tre bästa poängen räknas till lagets totalpoäng.

Det svenska EM-laget inledde sin tävling under torsdagseftermiddagen och fick en fin start på hopp. Efter det var det dags för barr där både Elina, Jennifer, Nathalie och Tonya körde kanonserier och alla fyra fick över 13 poäng, en strålande laginsats. I bom var det lite motvind för tjejerna, alla höll sig kvar på bommen genom serierna men Jennifer föll tyvärr på sitt avhopp. Tävlingen avslutades stabilt i fristående. Det blev en del hopp och steg utanför ytan som kostade i poängen men i övrigt var den en fin insats. Lagets totalpoäng blev 152.430.

Efter att de svenska tjejerna avslutat sin tävling återstod en kvalgrupp där flera starka nationer väntade, bland annat Storbritannien och hemmanationen Italien. Det blev en spännande väntan på de sista poängen men när tävlingen avslutats stod det klart att damerna slutar som åttonde nation vilket betyder lagfinal på söndag! Det är en historisk placering och aldrig tidigare har ett svenskt damlag varit i lagfinal på EM i artistisk gymnastik. De åtta bästa nationerna gör upp i lagfinalen som går på söndag och sänds direkt i SVT.

Nathalie Westlund har dessutom tagit sig vidare till final i barr efter sin kanonserie som gav höga 13.733 poäng. Barrfinalen avgörs på lördag och sänds också i SVT, även där är det de åtta bästa som gör upp. Nathalie slutar också som bästa svenska i mångkampen på en fin 16:e plats.

Nathalie Westlund svingar i barren.

Nathalie Westlund i barr. Foto: Filippo Tomasi

– Jag är så otroligt stolt och glad över tjejernas prestationer idag! De klev fram och fightades för att avsluta den här cykelns sista mästerskap med sin bästa lagtävling. Med ett gäng drivna gymnaster, tränare, domare, fysio, Svenska Gymnastikförbundet, SOK och föreningar så är idag allas framgång - Hard work pays off! säger en mycket glad Helena Andersson Melander, förbundskapten.

Vi säger stort grattis till hela delegationen på plats och alla andra som bidragt till dagens succé!

Alla poäng och resultat från dagen finns här.

Publicerad: 2024-05-02

UPPTÄCK MER