Åttonde plats i Sveriges första lagfinal

En bild

Under söndagen tävlade de svenska damerna i artistisk gymnastik i en historisk lagfinal på EM. De gjorde en fin tävling och slutar åtta precis som i kvalet.

Aldrig tidigare har Sverige varit i lagfinal på EM men i torsdags skrevs historia när det svenska laget med Jennifer Williams (Eskilstuna GF), Nathalie Westlund (Eskilstuna GF), Tonya Paulsson (GK Motus-Salto), Elina Gravin (Eskilstuna GF) och Maya Ståhl (Tidaholms GS) slutade på åttonde plats och därmed tog sig vidare till söndagens lagfinal.

I finalen var det de åtta bästa nationerna som gjorde upp om medaljerna och till skillnad från i kvalet finns det inget utrymme för missar i en lagfinal. I kvalet tävlar fyra gymnaster och de tre bästa resultaten räknas, men i finalen tävlar bara tre och alla poäng räknas till totalen. En tuff och ny utmaning för de svenska tjejerna som inledde finalen i fristående. Där genomförde både Maya, Jennifer och Nathalie fina program och det blev en bra start, en liten höjning från kvalet som lag till och med. Även hopp gick bra och i barren strålade Sverige precis som i kvalet. Nathalie, som var i barrfinal igår, tävlade med sin barrserie för tredje gången på fyra dagar men någon trötthet gav sig inte till känna. Åter igen genomförde hon en strålande serie och slog till med personligt poängrekord.

Det svenska laget såg ut att kunna klättra någon placering när den sista grenen återstod, men det blev tyvärr en tuff avslutning på bom med några fall i en annars mycket fint tävling. Lagpoängen i finalen blev 148.596 och med det slutar Sverige åtta.

– Innan EM hade vi lite förhoppningar om att i alla fall komma topp 10 igen men att komma topp 8 var skräll. Jag är mest nöjd med hur vi jobbade som lag, peppade varandra och stöttade varandra både i kvalet och nu i finalen, säger Jennifer som med veckans tävling avslutat en lång säsong med både fyra världscuper och EM.

För Maya var veckans EM hennes andra europamästerskap och hon känner sig nöjd med både den egna och lagets prestation.

– Det har varit en väldigt händelserik vecka med nya erfarenheter för oss. Det var stort tryck från läktaren idag och jag är så stolt över laget! Det är definitivt en boost för självförtroendet och coolt att veta att vi klarade att ta oss till en final så vi är taggade på vad vi kan göra i framtiden, säger hon.

Dagens lagtävling vanns av Italien följt av Storbritannien på silverplats och Frankrike på bronsplats. Alla resultat från EM hittar du här.

Foto: Filippo Tomasi

Med detta EM avslutar landslaget i kvinnlig artistisk gymnastik den här fyra års perioden på topp och förbundskapten Helena Andersson Melander hoppas att svensk artistisk gymnastik ska bli inspirerad av veckans framgångar så att sporten växer på hemmaplan.

– Jag tänker tillbaka på när vi startade den här cykeln 2021 med det här gänget och det känns som ett fantastiskt bra avslut, både på mästerskapssäsongen i år och den här fyra års perioden. Det är häftigt att vi som så pass liten nation kan vara topp 8 i Europa, med så få gymnaster i landslaget är det ofta en utmaning att ens få ihop ett lag. Men jag hoppas att detta kan inspirera både gymnaster och tränare i Sverige så att fler ska vilja vara med om det här, våga träna mot elitnivå och vilja stå i EM-finaler framöver, säger Helena och avslutar med att de nu ska gå och äta pizza och njuta av terminens framgångar.

Vi säger stort grattis till ett strålande mästerskap!

Publicerad: 2024-05-05

UPPTÄCK MER