”Jag har koll på läget”

En bild

Elina Sheremey, GCF Uppsala och klubbkompisen Josefine Engstrand har tävlat World Challenge Cup i Portimao, Portugal, under helgen. Tävlingen är en del av förberedelserna inför kommande EM.

I fredags var det dags för tävling i tunnband och boll för samtliga gymnaster. Både Elina och Josefine presterade stabilt och utan tapp i respektive två program. På lördagen tävlade de sedan i käglor och band och där blev det tyvärr lite mer ostabilt och med några tapp.

- På det stora hela är vi ändå nöjda och gläds åt att Elina fick sin högsta poäng hittills i sådana här stora sammanhang för sitt bollprogram och att Josefine, som gjorde sin första stora internationella debut, gjorde en mycket fin insats. Om man jämför med resultatet för ett år sedan har vi klättrat mycket i poäng och det är mycket viktigt att vi fortsätter visa upp Sverige i dessa stora sammanhang. Vi behöver se och lära och få mer erfarenhet och rutin med dessa fortfarande mycket unga gymnaster, berättar förbundskapten Katarina Söderberg.

Efter tävlingen i Portugal berättar en glad och nöjd Elina per telefon:

- Första dagen var stabil och jag fick en bra poäng i boll, min högsta. Det är kul att se att det går framåt. Andra dagen var det lite småsaker som hände som vi nu ska jobba på när vi kommer hem.

På frågan vad hon tar med sig från världscupen svarar hon:

- Det kändes bra att vara iväg och köra igen och nu vet jag vilka småsaker jag ska jobba på. Jag har fått bra feedback från domarna och har fått en uppfattning om var jag ligger poängmässigt. Sen tar jag med mig att det var en bra tävling!

EM i rytmisk gymnastik

Elina på EM 2023. Foto: Filippo Tomasi

Första SM-guldet i mångkamp

För några veckor sedan var det SM och det blev ett medaljregn för Elina på hemmaplan i Uppsala.

Grattis, berätta om SM-helgen:

- Det var en lång helg med många framföranden. Efter de två första grenarna den första dagen kunde jag slappna av i de kommande två och det resulterade i ett SM-guld! Dag två var det grenfinaler där jag tog två guld och två silver, så det var en lyckad helg! Hela våren har varit full av tävlingar, så nu har jag kommit in i det.

EM i Budapest nästa mål

Den 22-26 maj går EM i rytmisk gymnastik i Budapest, Ungern. Mästerskapet samlar omkring 340 gymnaster från 40 länder och Sverige representeras av tre individuella seniorer, där Elina och Josefine är två av dem.

Hur ser planen ut inför EM?

- Jag kommer träna hårt och intensivt och jobba på smådetaljer. Det är just smådetaljer som får stort avgörande i den här sporten, berättar Elina som kommer tävla sitt tredje EM, men det första där hon kör alla fyra grenar.

– Det ska bli kul och jag är tacksam för att jag får den här chansen. Det är en rolig utmaning.

Det är också det första mästerskapet utan den rutinerade Alva Svennbeck i truppen. Hur känns det?

- Jag har kört på stora tävlingar sedan jag blev senior så jag har koll på läget och det känns bra, säger Elina.

- Nu fortsätter uppladdningen inför EM och detta var ett bra genrep på vägen till att kunna gå in på mattan i Budapest starkare och mer självsäkra, avslutar förbundskapten Katarina Söderberg.

EM i rytmisk gymnastik

Elina under uppvärmningen på EM 2023. Foto: Filippo Tomasi

Vem är Elina Sheremey?

Elina Sheremey är 17 år och går på idrottsgymnasium i Uppsala. En vanlig vecka tränar hon runt 28-30 timmar fördelat på 10 pass. När hon inte tränar blir det mest plugg och träffa kompisarna.

- Jag har tvingats att bli en morgonmänniska, kommenterar Elina med ett skratt morgonpassen som börjar klockan 07.00.

Elina Kommer från en idrottsintresserad familj med en pappa som tagit VM-silver i bandy för dåvarande Sovjetunionen och varit med i det svenska landslaget. När han tränade i Sovjet delade de anläggning med RG-gymnaster och han sa - om jag får en dotter ska hon börja träna RG – och så blev det ju!

Publicerad: 2024-05-12

UPPTÄCK MER