Brommagymnasterna försvarar guldet i damklassen och Örebro nya mästare i mixed

En bild

Under den andra tävlingsdagen på SM i truppgymnastik korades de svenska mästarna i damklassen och mixedklassen. Stort grattis Brommagymnasterna som tog hem damernas tävling och Örebro GF som vann SM-guldet i mixed.

Redan kl. 10 på morgonen ringlade sig kön lång till soltäckta Halmstad Arena. Många var på plats tidigt för att se till att få de bästa platserna till dagens spännande tävlingar som drog i gång efter lunch. Redan under lördagen när damernas kval och herrarnas direktfinal avgjordes stod det klart att nivån vid årets SM var hög och söndagens tävlingar var inget undantag. Det blev spännande in i det sista med flera lag som hade chans på medaljerna.

I damernas tävling hade sex lag tagit sig vidare från kvalet. Efter att ha visat upp svåra volter och fina prestationer i alla tre grenar var det Brommagymnasterna som fick ta emot SM-guldet i damernas tävling. Detta blir blir deras tredje raka guld.

– Vi hade lite att hämta från kvalet så fokus var bara att gå in och göra samma prestation men hämta upp de små detaljerna som saknades i kvalet. Vår avslutning i fristående idag tycker jag var väldigt kul och häftigt att få sätta varenda svårighet, så det känns jättekul att vi försvarar guldet, sa Nicole Hosseini från vinnarlaget.

Precis som i kvalet slutade GK Motus-Salto på andra plats och fick ta emot silver och brons gick till GT Vikingarna som klättrade från femte plats i kvalet till tredje plats i finalen.

Fullständigt resultat i damklassen:
1. Brommagymnasterna, 55.000 poäng
2. GK Motus Salto, 53.050 poäng
3. GT Vikingarna, 50.600 poäng
4. AGBS, 46.500 poäng
5. GF Örebro, 46.250 poäng
6. GK Engelholmsgymnasterna, 45.250 poäng

Guld till GF Örebro i mixed

Mixedtävlingen, som var direktfinal, hade fyra tävlande lag som alla höll en hög nivå men redan i första grenen fristående skulle ett lag visa sig vara lite vassare. När tävlingen avslutats stod det klart att GF Örebro kan titulera sig svenska mästare i mixedklassen 2024 efter att ha fått högst poäng i samtliga grenar. I Örebro-laget ingick även gymnaster från Göteborgsföreningen GF Kennedy och gymnasterna har inför SM pendlat till varandra för att träna ihop. Smilla Söderling och Hailey Abebe berättar att fristående har varit fokus inför SM men att lagsammahållningen trots allt varit väldigt bra.

– Vi började med fristående idag och det kändes väldigt skönt, bra redskap att börja med, att kunna dansa av nerverna lite. Men det vi är mest nöjda med är nog vår lagsammanhållning, det funkade väldigt bra även om vi inte kunnat träna ihop så mycket innan. Vi är jätteglada att det blev guld!

Silver i mixedtävlingen gick till Teamgym Norrdal (Gefle GF) och brons till Karlskrona GF.

Fullständigt resultat i mixedklassen:
1. GF Örebro, 48.800 poäng
2. Teamgym Norrdal (Gefle GF), 46.500 poäng
3. Karlskrona GF, 44.850 poäng
4. Ö-Mixen (Saltsjöbadens IF), 41.100 poäng

Ta del av alla poäng och resultat från helgens SM här.

Foto: Lukas Knutsson

Publicerad: 2024-05-26

UPPTÄCK MER