Kista Sports Club i Västerås på sin första tävling

En bild

Kista Sports Club är en av föreningarna som ingår i satsningen Idrottsklivet och gymnastikgruppen från Järva har precis varit iväg på sin första tävling.

Järvaområdet är ett av de områden som polisen klassar som utsatt och därmed ingår i satsningen Idrottsklivet. Sedan något år sedan finns gymnastik som en del av föreningen och fokus ligger på barngymnastik och aerobic gymnastics.

Eldsjälen i gymnastikverksamheten är ledaren Karina Kysylychak som bott två år i Sverige. Hon har själv tävlat och utbildats i aerobic gymnastics i Ukraina som hon kommer ifrån och är sedan en tid tillbaka anställd i föreningen.

Ledare och gymnaster Kista

Karina tillsammans med barnen under en paus i värmen.

Vi möter upp henne i Västerås tillsammans med verksamhetschef Sonja Dousa. De är där med 15 stycken unga gymnaster i föreningen som ska göra sin första tävling i aerobic gymnastics. De flesta av barnen, som är mellan 6-10 år, är födda i Sverige men har sitt ursprung i länder som Marocko, Irak, Förenade Arabemiraten, Finland, Iran, Eritrea, Syrien, Malaysia och Turkiet.

Karina berättar att det är på barnens initiativ som de är med på tävlingen.

- Barnen ställde frågan om de fick tävla och svaret jag fick från Sonja var: Absolut! Varför inte? Kör!, så därför är vi nu här på Västerås Cupen.

Pirrigt och roligt

Tjejerna tävlade i två lag i klassen Aerobic Dance och inför tävlingen var de både taggade och lite nervösa. De berättar att det är kul men också lite pirrigt att vara här och uppträda inför publik. Väl ute på golvet såg de ut att trivas med situationen och framförde två fantastiska tävlingsprogram.

På frågan om vad som var extra kul svarade Atusa i gruppen att hon tyckte det skulle bli kul att tävla, att åka buss och vara i Västerås var också kul.

Sju gymnaster från Kista SC

Atusa (längst till vänster) tillsammans med några av lagkompisarna i Kista Sports Club.

Barnen har tränat aerobic gymnastics tillsammans med Karina i en termin. Det är många saker som de tycker är roligt med träningen. Att träffa kompisar återkommer hos dem alla, men också att utveckla sig och lära sig nya saker. Nakshatra berättar till exempel att hon lärt sig sitta i splitt, något hon inte kunde innan medan Atusa tycker bäst om uppvärmningen.

Gymnaster Kista SC

Naksharta (till vänster) tillsammans med kompisen Ela. Ela tycker det är roligaste är att träffa kompisar och utvecklas.

Flera av tjejerna kände till varandra innan de började i föreningen då de går i samma skola i Kista. Men det finns även barn från andra delar av Järvaområdet som fått nya vänner genom gymnastiken.

- De har som en familj här och de mår bra och känner sig trygga med oss, berättar Karina.

Kan bli fler

Kista SC är en flersektionsförening och Sonja berättar att hon länge velat ha med gymnastiken i verksamheten.

- Gymnastiken är grunden för allt, säger hon.

För ett år sedan sprang hon ihop med Karina som berättade om sin bakgrund som tävlingsgymnast i aerobic gymnastics och utbildning från Ukraina, och där inleddes ett jättefint samarbete. Sonjas fokus som verksamhetsansvarig ligger på ledarutveckling och där har föreningen varit mycket duktiga och får fler och fler unga som vill engagera sig. Ett stort arbete läggs nu på att få fler träningstider i skolor och idrottshallar runt om i Järvaområdet.

– Vi skulle kunna få så många fler barn med i vår verksamhet, berättar Sonja som vill starta upp grupper både i Rinkeby och Tensta där de har en kö med barn som vill träna gymnastik.

Sonja Dousa verksamhetsutvecklare Kista

Sonja är en eldsjäl i dess rätta bemärkelse och var med hela dagen i Västerås, samtidigt som hon höll kontakt med andra i föreningen som var med på en aktivitet i Akalla By.

Tjejerna hade också med sig en viktig hejarklack i form av föräldrar och syskon till tävlingen i Västerås. Sonja berättar att hon är extra glad över det. Just föräldraengagemanget kan vara en utmaning i deras område. Men här är föräldrarna med och stöttar och kommer dessutom ställa upp på arrangemang som klubben är med på under nationaldagen och midsommar.

Vi kommer säkerligen höra mer om Kista Sport Club. De fick ett fint välkomnande in i gymnastikens gemenskap under tävlingen där de flesta av föreningarna inom disciplinen fanns på plats och där alla var så glada över att det nu finns en ny aerobic-förening med många barn som tränar.

Gymnaster från Kista SC

Rolig dag i Västerås. På bilden ser vi Kiana, Nova, Gene och Amal.

Idrottsklivet

Gymnastikförbundet är ett av 14 utvalda förbund som i samverkanmed andra ska bidra till att barn och ungdomar i utsatta områden ska erbjudas en meningsfull fritid, få vara en del av ett sammanhang, känna tillhörighet med likasinnade och lära sig nya färdigheter, något som idag inte är självklart.

 

Läs mer om Idrottsklivet här

Läs mer om Kista Sports Club här

Publicerad: 2024-05-29

UPPTÄCK MER