Dubbla SM-guld för Jonas Nordfors och Tuva Stjärnborg i trampolin

En bild

SM-veckans andra tävlingsdag bjöd på flygande finaler i trampolin och DMT, och individuella tävlingar i hopprep. Vi fick se både nya stjärnor ta emot sina första SM-guld och rutinerade gymnaster som försvarade sina mästartitlar.

Finalerna i synkron trampolin inledde dagen i Västerås Arena. Tre par deltog i damklassen och sex par i herrklassen, och det blev en något nervös start i herrarnas tävling med en del urhoppningar. Men några som lyckades prestera när det gällde var Måns Åberg och Niklas Lindqvist från Upplands Väsby GK som fick ihop 10 snygga och stabila övningar och med det tog hem guldet. För Niklas blir det tredje raka SM-guldet i synkron, förra året hoppade han med Jonas Nordfors.

I damernas tävling visade Lina Sjöberg och Alva Lemoine från Uppsala GF upp en strålande serie med svåra övningar och seglade med det upp i topp som svenska mästare i synkron 2024.

Foto: Rebecca Billger

Efter synkron trampolin avgjordes finalerna i DMT. I damernas tävling lyckades den regerande mästarinnan Tuva Stjärnborg från Klippans GK försvara guldet med två fina hopp. Efter tävlingen berättar Tuva att hon landade lite dåligt efter första hoppet och fick ont i foten, men att hon trots det lyckades slutföra tävlingen. Hon lyckades dessutom inte bara försvara guldet i DMT, hon tog även hem segern i damernas individuella trampolin där hon också var regerande svensk mästarinna.

– Det känns bra, när man gjort det förr vill man visa att man kan försvara gulden. Jag gillade att jag var sist i finalen för då vet jag att jag brukar tagga till, säger Tuva.

Precis som i damernas tävling tog samma hoppare hem guldet i både DMT och individuell trampolin i herrklassen. Rutinerade Jonas Nordfors som tävlade sitt 16:e SM lyckades upprepa insatsen från kvalet och med sina serier ta hem två nya guld.

– I trampolin fick jag en jättebra start men sen blev jag stressad så jag fick ändra om lite i serien men hittade ändå fokus för att få ihop 10 övningar. Mitt mål var att köra igenom allt och det tycker jag ändå att jag har gjort. Så det är en väldigt lättnad, det känns fruktansvärt bra! Berättar Jonas.

Här är alla resultat från finalerna i trampolin och DMT.

Foto: Rebecca Billger

Nya svenska mästare i hopprep

Samtidigt som trampolinfinalerna avgjordes pågick individuella tävlingar i hopprep inne i C-hallen i Västerås Arena. Det blev en varm men fartfylld dag med både snabbhetsgrenar och den individuella freestylen med kreativa program. I herrklassen deltog tre hoppare från tre olika föreningar och det blev en spännande tävling. Till slut var det Gabriel Nordin från Kämpinge GF som tog hem totalsegern och sitt första SM-guld.

– Det känns riktigt bra! Lite nervöst innan men nu är det över, berättar Gabriel som är mest nöjd med sitt freestyleprogram idag.

I damernas tävling deltog nio hoppare. Även här blev det spännande om medaljerna, men efter att ha presterat bra i samtliga grenar blev det en ny mästare även i damklassen där Ina Murmark från Kämpinge GF tog hem guldet. Ina ingick i laget som vann lagtävlingen under gårdagen och var mycket glad över veckans tävlingar.

– Det känns jättejättekul, jag har tävlar några år som senior nu så att ta guldet är gött. Jag kände att benen var lite trötta från igår och så är det svårt att få i sig energi när det är så varmt men det gick bra, snabbhetsgrenarna flöt på utan missar så det var kul, berättar Ina.

Övriga medaljer och segrare i respektive gren hittar du här.

Mer om gymnastikens tävlingar under SM-veckan i Västerås kan du läsa här.

Foto: Rebecca Billger

Publicerad: 2024-06-27

UPPTÄCK MER