Parkour-SM lockade stor publik och nya mästare korades i artistisk gymnastik

En bild

Lördagen blev en fullmatad dag för gymnastiken under SM-veckan i Västerås. En ny svensk mästare korades i parkour och den artistiska gymnastiken bjöd på en spännande mångkampstävling.

Solen sken över folktäta och blåsiga Lögarängen när SM i parkour drog i gång vid lunchtid. 18 startande deltagare stod redo att visa upp sina runs för domarna och efter första omgången gick de sex bästa vidare till finalomgången. I finalen bjöds den stora publiken på både kreativa och häftiga runs och när medaljerna skulle delas ut stod det klart att årets svenska mästare i parkour heter Joel Vaissi från Malmö ParkourKlubb. Joel, som själv beskrivit sig som den eviga tvåan på instagram, var både chockad och glad över dagens vinst.

– Det är svårt att beskriva, det känns inte som att jag har hunnit smälta det ännu. Ikväll kanske det har hunnit sätta sig, och då kanske jag får ändra bion. Vem vet, nu kanske jag tar 5 första platser på raken, sa Joel.

Silver gick till Anton Alm från AirWipp i Helsingborg och brons till Celian Larsson från Uddevalla gymnastik och parkour. Se hela resultatlistan här. Pdf, 167 kB.

Foto: Rebecca Billger

Nathalie Westlund och David Rumbutis nya mästare i artistisk gymnastik

I Västerås Arena väntade en dag full av artistisk gymnastik där både juniorernas och seniorernas mångkamp skulle avgöras. Klockan 16.00 drog SVT i gång sin sändning från tävlingarna och det blev spännande in i det sista. En av de stora förhandsfavoriterna på damsidan var Nathalie Westlund (Eskilstuna GF), som bland annat var i EM-final i barr under våren. Trots ett fall i just barr tog Nathalie en klar ledning inför sista grenen fristående där hon avslutade mycket snyggt. Med totalpoängen 49.099 seglade hon upp i topp i resultatlistorna före Stockholm Top Gymnastics Alva Eriksson som tog hem silver med 46.399 poäng och förra årets guldmedaljör Maya Ståhl från Tidaholms GS som vann brons mindre än en hundradel efter Alva med poängen 46.366.

– Det känns bra, jag är ganska nöjd med tävlingen, jag har inte min svåraste svårighetsgrad just nu och hade lite vingel och lite fall men jag är ändå nöjd. Det har varit en väldigt lång säsong med många tävlingar så jag är mest glad att bara vara här och kunna köra mångkamp, berättade Nathalie.

Foto: Rebecca Billger

Damerna hade även lagtävling under dagen. Den vanns av Stockholm Top Gymnastics.

Herrarnas tävling blev minst lika spännande och flera killar var med och slogs om medaljerna in i det sista. Förra årets guldmedaljör Marcus Stenberg från Lulegymnasterna gjorde en fin tävling, men fick till slut se sig besegrad av David Rumbutis, All Star Gymnastics, som tog hem guldet. David slutade på totalpoängen 78.750, Marcus på 76.850 och dagens bronsmedaljör Joakim Lenberg från GK Motus Salto slutade på 74.850 poäng.

David som varit skadad inför SM var osäker på om han skulle kunna tävla mångkamp under dagen men berättar att han tog ett redskap i taget.

– Det känns bra! Jag kom hit och funderade över om jag skulle tävla eller inte tävla. Timmen som vi är på redskapen innan tävling gick jag runt och försökte väcka kroppen och sen tog jag ett redskap i taget. Vi började på fristående och det kändes bra så det funkade redskapen genom, berättade David.

Foto: Rebecca Billger

I JSM gick båda gulden till GK Motus-Salto. Viggo Altarac vann herrarnas mångkamp och Li Vinnerborg damernas mångkamp. GK Motus-Salto vann även juniortjejernas lagtävling.

Alla poäng och resultat från dagens mångkampstävling finns här. Imorgon avslutas SM-veckan i Västerås med rafflande grenfinaler.

Läs mer om gymnastikens tävlingar under SM-veckan här.

Publicerad: 2024-06-29

UPPTÄCK MER