Gå till innehåll
Lyssna
Svensk Gymnastik

Historisk dag för svensk paragymnastik

En bild

För första gången någonsin har en tävling i truppgymnastik för barn och unga med funktionsnedsättningar genomförts i Sverige.

Det är tidig morgon i Haninge utanför Stockholm. I Torvalla sporthall genomförs en stor föreningstävling i truppgymnastik under helgen och det är fantastiskt att se hur många barn som samlats för att tillsammans få visa upp sina färdigheter. För cirka 40 barn och deras föräldrar och ledare är det här kanske en lite extra spännande dag. För under denna lördag genomförs också en paraklass. Det är första gången en tävling för barn och unga med funktionsnedsättning genomförs i Sverige.

De fyra lagen som deltar i tävlingen kommer från Enebybergsgymnasterna, Tyresögymnastiken, Tumba Gymnastik och Järfällagymnasterna. Det är gymnaster i åldrarna 7-24 år som har olika typer av funktionsnedsättningar.

 

 

Tumba Gymnastik startade sin paraverksamhet 2019. De har en grupp med cirka 15 deltagare i åldrarna 6-15 år med olika funktionsnedsättningar och idag tävlade tre av dem som ingår i gruppen.

- Det är så kul att se hur barn har så stora förmågor om de bara får chansen. Vi har sett de här barnen från att de knappt rullade stock eller knappt vågade röra en ring, eller tycker det är läskigt att klättra, till att nu vilja stå på händer och hjula, säger tränare Sara Nordin.

Två kvinnliga tränare i svarta tröjor blir intervjuade

Sara och Stina från Tumba Gymnastik berättar om verksamheten i föreningen.

Sara berättar att sammanhållningen i regionen är viktig. ”Communityt” som har skapats tack vare GF Öst arbete med nätverket som de är med i och de paraläger som är anordnats har varit en stor bidragande orsak till att de är med på tävlingen idag. Hon beskriver att hon får ut så mycket från de andra föreningarna och att hon nu har fler att dela erfarenheter med.

Från Tumba Gymnastik tävlade Moa 13 år, Eva 14 år och Linn 11 år. Det är aktiva tjejer som har många andra aktiviteter som de går på som dans, fotboll, musik och ridning. På frågan om vad som är roligt med gymnastik svarar de att det är roligt, att ha kompisar som peppar, träffa vänner, röra på sig och lära sig nya saker. Linn berättar också att hon har lärt sig att stå på händer på gymnastiken.

Gymnast kör volt på trampetten

Här ser vi Eva tävla i trampett!

Samordning inom regionen

Tävlingen är ett resultat av att Gymnastikförbundet Öst har initierat och håller igång ett nätverk för föreningar som har paragymnastik. På en av dessa träffar föddes idén om en tävling och Vendelsö GF nappade på kroken om att arrangera tävlingen i samband med deras befintliga Maxi Haninge Truppcup.

Rebecca Redmansdotter från GF Öst berättar att det inom nätverket finns en kärna av föreningar som utmärker sig. De kommer alltid på träffarna och svarar på mail så hon kan nu konsultera dem gällande alla frågor som rör paragymnastiken.

- Vi har också dragit igång läger och nätverksträffar där vi även bjuder in RF/SISU Stockholm och Parasport Stockholm så vi samlar alla kompetenser, säger Rebecca.

Till dagens tävling har anpassningar i reglementet och upplägget genomförts för att passa målgruppen. Till exempel att alla lag kör sina tre grenar (fristående, trampett och matta) i en följd för att minska antalet framträdanden, samt att föräldrar och ledsagare får vara med på golvet om det behövs. Tävlingen lades också först under helgen för att minimera väntan och alla lag har egna omklädningsrum att gå in i om det blir lite övermäktigt i hallen.

Rebecca berättar att det var viktigt att paraklassen skulle vara en del av sammanhanget, så att det blev en helt inkluderande tävling. Samtidigt som det gjordes anpassningar, som att tävlingen skulle vara kortare och direkt på morgonen så det inte blev någon lång väntan.

Efterlängtad tävling

Enebybergsgymnasterna är en erfaren paragymnastikförening där tränaren Pia Eneroth drog igång verksamheten för 20 år sedan.

- Vi har funderat många gånger på att när ska man komma igång med tävling? Vi har ju tävlat på klubbmästerskap tidigare, men det har ju inte funnits den här möjligheten och koordineringen förut, så det är hur kul som helst att man har fått till det, säger Pia och fortsätter:

- Man blir ju peppad av tävling och bygger så mycket självkänsla – här är jag, nu får jag vara på planen och nu ser alla mig – och det är jätteviktigt.

Förberedelser inför framträdande i truppgymnastik. Gymnast med grön tröja.

Linnea koncentrerar sig inför ett av sina varv på mattan och Axel står bakom.

Axel 16 år och Linnea 19 år är två av de som tävlade för Enebybergsgymnasterna idag och båda två har tränat gymnastik i många, många år.

- Det har varit jättebra. Jag hade jättesträckta armar och perfekta kullerbyttor, berättar Axel på frågan om hur dagen har varit.

Linnea fyller i och berättar att hon har tränat på det hon brukar inför tävlingen, kullerbyttor och stå på händer. Hon säger också att hon tycker om att vara med sin tränare Pia.

En del som är viktig för Axel är att vara del av ett lag. Här fyller Pia på och berättar hur hon ser att gymnasterna är duktiga på att peppa varandra i laget.

Hur gick det då på tävlingen? Jo, stålande och alla grupper i klass nio och paraklassen fick fina utmärkelser och medaljer för sina strålande prestationer.

Stor gruppbild med alla deltagare i tävlingen i truppgymnastik

Här ser vi alla duktiga deltagare på dagens tävling i truppgymnastik!

 

Foto: Albin Händig

Publicerad: 2024-11-09

UPPTÄCK MER