Förtroende för landslagsledningen
Den senaste perioden har landslaget i kvinnlig artistisk gymnastik uppmärksammats i media och med anledning av det vill vi förtydliga hur vi arbetar inom och runt landslaget.
Ursprunget till diskussionen kring landslaget var att Tonya Paulsson valde att lämna landslaget och byta land till Taiwan. Det är såklart tråkigt för oss och Tonya önskas all framgång i sin fortsatta karriär. Gymnastikförbundet har tagit den kritik som hon riktat mot landslagsledningen på allvar och vägt in hennes inspel i planeringen framåt.
Vi har haft möjligheten att skapa en förstärkt utvecklingsmiljö i Eskilstuna där det finns olika typer av kompetensstöd för landslagsgymnasterna i form av expertis som idrottspsykolog, fysioterapeut, träningsrådgivare, dietist med mera. Det är vi glada och stolta över. Med de begränsade resurser som finns inom elitidrotten och gymnastiken behöver vi kraftsamla för att lyfta nivån. Att ha mer än en utvecklingsmiljö är i dagsläget uteslutet. Stödet har ökat succesivt både till landslaget och utvecklingsmiljön och det hade inte varit möjligt att skapa miljön utan det engagemang och den kompetens som finns inom vår landslagsledning. De har byggt upp ett framgångsrikt samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté, Eskilstuna kommun och Eskilstuna GF. Seniorlandslaget har under de senaste åren haft mycket fina framgångar. Ett självklart fokus i allt arbete är att gymnastisk framgång och välmående ska gå hand i hand.
- Vi har varit med på många landslagsläger, världscupstävlingar, EM, VM och OS. Helena och Sebastian sätter alltid gymnastens välmående i första rummet och tänker alltid långsiktigt. Vi kan dessutom konstatera att landlagsgymnasterna som tränar frekvent i Eskilstuna under åren har haft bättre fysiska förutsättningar och mindre överbelastningsskador än många andra gymnaster i Sverige som tränar på samma nivå, säger fysioterapeuterna Anna Stenholm och Anna-Karin Wikström.
De personer som finns i och runt landslaget har kunskap, ambitioner och ett stort engagemang där gymnasternas bästa hela tiden står i fokus för deras ansträngningar. Det är en självklarhet att vi alltid ska lyssna och ta till oss av den kritik som förs fram.
Landslaget är elitsatsning och det finns många viljor, högt satta målsättningar och olika vägar för att nå dit man vill. Det har vi efter bästa förmåga och tillgängliga resurser försökt att bygga in i systemet, där förutsättningarna för landslagsmedverkan är kända och beslut fattas sakligt.
- Vi kan konstatera att trots ambitionen om det motsatta, så upplever flera att rollfördelning och gränsdragning mellan förenings-, landslags- och utvecklingsmiljö är otydlig. Detta påverkar tydligt upplevelsen av bemötande vilket vi har ett ansvar att hantera och förbättra, säger elitchef Jonas Juhl Christiansen.
Det är landslagsledningens uppdrag att, utifrån givna förutsättningar och alla inspel, genomföra verksamheten och fatta beslut och kommunicera dessa. Inspel följs upp, tas om hand och ageras tydligt på. Här har vi förtroende för de bedömningar som görs, samt för den miljö som landslagsgymnasterna vistas i. Självfallet finns det saker att förbättra och utveckla. Här lyssnar vi på synpunkter från aktiva, verksamheten och övrig expertis. Detta för att hela tiden driva Svensk Gymnastik framåt!
Förbundsstyrelsen genom ordförande Suzanne Lundvall och generalsekreterare Catharina Espmark.
Nedan kan du som är nyfiken på landslaget läsa mer om hur det fungerar.
Nyfiken på landslaget? Läs mer under avsnitten nedan
Landslaget är till för de som tillhör den yttersta eliten i Sverige och har ambitioner om att tävla och prestera på internationella mästerskap. Uttagningar till landslaget sker årsvis och kriterierna kommuniceras tydligt till alla berörda och finns även att läsa mer om på webben.
Landslaget består av både juniorer och seniorer och gymnasterna kommer från olika föreningar i landet. Utifrån de resurser som finns sker en löpande och successiv förbättring där även genomsnittsåldern på gymnasterna stadigt höjs.
Utöver landslaget har det även funnits en junior- och en seniorgruppering av gymnaster som ligger nivåmässigt precis under landslaget. De har medverkat på utvalda landslagssamlingar tillsammans med sina hemmatränare. Syftet är att inspirera gymnaster att ta steget mot landslagsnivå samt att ge insyn och hjälpa både gymnaster och tränare i utvecklingen mot detta och framåt.
Vilka som ingår just nu ingår i landslaget finns uppdaterat på webben, där framgår även vilka föreningar de tillhör.
Seniorlandslaget i kvinnlig artistisk gymnastik
Juniorlandslaget i kvinnlig artistisk gymnastik
Det är många som jobbar med och är kopplade till landslaget i olika roller. I dagsläget finns följande resurser:
- Förbundskapten Helena Andersson
- Landslagstränare Sebastian Melander
- Landslagstränare Niklas Heckscher
- Landslagschef Mats Mejdevi
- Elitchef Jonas Juhl Christiansen
- Föreningstränare från Stockholm Top Gymnastics, Motus Salto, Umeås GF, Tidaholm och All Star Gymnastics
- Sjukgymnaster
- Idrottspsykolog
- Näringsfysiolog och kostrådgivare
- Läkare specialiserade inom endokrinologi
- Fystränare
- Aktivas representant
- Domare
Hur ser det ut i vardagen och på tävlingar?
Den stora mängden träning sker inte i landslaget utan i gymnasternas hemmaförening. Landslaget har ca 4-8 samlingar per år och till det kommer läger och tävlingar för de gymnaster som tas ut till dessa.
Mästerskapen har olika format, där vissa innebär lagtävling och andra endast individuell tävling. Även vid lagtävlingar finns begränsningar i tävlingsformatet som styr hur många av ett lands gymnaster som får tävla respektive gren och även världscuper omfattar liknande begränsningar. Det innebär att gymnasterna i landslaget är både lagkompisar och varandras största konkurrenter. Uttagningar, där bara enstaka kan väljas till, är ett element som är konstant närvarande och inkluderar många inspel och flera personer i beslutsfattandet.
På alla landslagssamlingar och i princip alla landslagsuppdrag/tävlingar deltar föreningstränarna som har landslagsgymnaster. De tar ansvar för respektive egen gymnasts planering och träning. Delegationen på ett mästerskap består i princip alltid ut av en kombination av landslagsledare och föreningstränare där man arbetar tillsammans för att stötta hela laget. Föreningstränare har även utsetts som huvudansvariga på vissa internationella tävlingar i syfte att dela ansvar och få kompetensutvecklas i sin egen roll.
I jämförelse med andra idrotter är det ett ganska ovanligt upplägg att föreningstränare är med i så stor utsträckning.
Så här kan en vanlig samling se ut:
Samling: Landslagsledning samlar alla landslagsgymnaster och föreningstränare. Genomgång och info.
Uppvärmning: Gemensam uppvärmning med alla landslagsgymnaster om någon gymnast har särskild anpassning kan hon göra individuell uppvärmning.
Träning: Föreningstränarna sköter den individuella planeringen och träningen för sina egna gymnaster. Landslagstränarna går runt och hjälper till och ger feedback samtidigt som de ansvarar för träningen för de egna föreningsgymnasterna som medverkar i landslaget.
Genomgångar: Ofta brukar landslagsledningen använda samlingarna till genomgångar där det kan vara allt från individuella samtal till info om tävlingssäsongen till att en extern gäst är inbjuden.
Aktiviteter utanför: Beroende på ekonomi och tid så genomförs aktiviteter utanför träningen för att samla gruppen (landslagsgymnaster). Det kan vara spa-bad, bowling, teambuildning, kortspel, lek, film etc. Ett utbildande men framför allt ett avslappnat sätt för gruppen (främst seniorer) att diskutera viktiga frågor har varit att de även haft en bokcirkel kopplat till ämnet idrottspsykologi.
På i stort sett alla samlingar och mästerskap finns någon av de fysios kopplade till verksamheten med.
Som en del av mästerskapsförberedelsen har landslaget Check Points. Check Points är avstämningar uppdelade i tre till fyra steg. Steg ett är oftast i början av året där gymnasterna visar upp fys, styrka, enskilda moment. Helt enkelt att de går in i säsongen hela, skadefria och grundtränade. Steg två och tre är tester på förenklade tävlingsprogram och sist är steg fyra där hela tävlingsprogrammet testas.
På dessa Check Points medverkar nationella/internationella domare som en viktig del där de genomför bedömning av gymnasternas prestation. De ger sedan på bakgrund av det uppvisade feedback direkt till landslagsgymnaster, föreningstränare och landslagsledningen. Det brukar vara cirka 4-6 domare som hjälper till vid dessa tillfällen.
Hur utvecklas och följs verksamheten upp?
Budskapet till alla landslagsgymnaster och framför allt till seniorgymnasterna är att de äger sin egen satsning. De sätter själva upp sin egen utvecklingsplan och den planen följs upp genom individuella samtal med landslagstränare och föreningstränare.
Det genomförs en lång rad insatser för att säkerställa en god miljö, samt friska och välmående gymnaster, så att de kan utvecklas utifrån den egna målsättningen:
- Fysioterapeut/fysios finns med på alla samlingar/check points och har löpande dialog med gymnaster, förenings- och landslagstränare, Gymnastikförbundets medicinska koordinator och verksamhetsansvariga samt i vissa fall även direkt med föräldrar.
- Fysioterapeut/fysios har funnits på plats fysiskt i miljön en gång i veckan sen 2011.
- Fysioterapeut/fysios med stor insyn i gymnastiken och med uppdrag åt landslagen tar emot gymnasterna vid behov på kliniker i Stockholm och Malmö m.m.
- Externa föreläsningar, gruppdiskussioner, individuella samtal, samtal med idrottspsykolog. Tillfällen där gymnasterna har fått hjälp med personlig utveckling, möjlighet till att föra fram sin åsikt och dela med sig av sina tankar om just hennes egen satsning.
- Idrottspsykolog har samtal terminsvis med samtliga seniorlandslagsgymnaster för att följa upp och fånga upp tankar/upplevelser etc. Om behov finns erbjuds extra samtalsstöd.
- Näringsfysiolog och kostrådgivare har haft föreläsningar om kost för alla i landslaget och även jobbat individuellt med vissa seniorer. Alla i landslaget har möjlighet till stöd kring kost antingen via SOK eller via Riksidrottsförbundets Elitstöd.
- Rörelsescreeningar genomförs två ggr per år med varje aktiv för att tidigt fånga upp signaler och potentiella risker.
- Varje år genomförs så kallade DXA-tester på Karolinska sjukhuset av alla seniorlandslagsgymnaster. DXA tillsammans med blodprover ser alla de värden som är viktiga för att gymnasterna har god hälsa i förhållande till elitidrott.
- Individuell uppföljning av hormonella prover/ värden med samtliga seniorlandslagsgymnaster. Om behov finns sätts resurser in som följer upp.
- En gång per år genomför alla landslagsgymnaster en läkar- och hälsoundersökning.
- Fystränare från SOK, har deltagit vid flera landslagsläger och är ett stöd i fys och styrketräningen. Fystränarna har både jobbat individuellt med seniorgymnaster och genomfört tester för hela landslaget. Tränarna har givit utbildning/stöd/tips och bidragit i att sätta upp ett relevant testprogram.
Utvecklingsmiljön i Eskilstuna
I Eskilstuna har under ett antal år inom Svensk Gymnastik unik träningsmiljö byggts upp. Även om kvinnlig artistisk gymnastik är vår näst största tävlingsdisciplin är det ändå en liten idrott i jämförelse. Att ha resurser på mer än ett ställe är i dagsläget inte möjligt. I Eskilstuna finns en engagerad förening, talangfulla och träningsvilliga gymnaster, tränarkompetenser på hög internationell nivå, en kommun som satsar samt stöd från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Satsningen har inneburit att det i Eskilstuna och mer specifikt i Vilstahallen finns tillgång till det stöd som nämns ovan och som hela landslaget har möjligheten att ta del av. Läs mer om utvecklingsmiljön här.
Gymnaster som visar en utveckling som indikerar att en topp-12 nivå i världen kan vara inte bara möjlig men rimlig att nå, har möjlighet att nomineras till Topp & Talang. Medverkan i detta innebär möjlighet för ett adderat skräddarsytt och individuellt stöd från SOK. Uttagning till detta hanteras och genomförs helt i SOKs regi och sker i direkt dialog med de som eventuellt kallas.
Alla i landslaget varken vill eller kan bo/pendla till Eskilstuna på daglig basis. Det är självklart helt ok! Därför har landslagsledningen säkerställt att alla som tillhör landslagen är välkomna till Eskilstuna när de vill för att ta del av stödet utan att behöva byta föreningstillhörighet. Exempel på sätt miljön kan nyttjas är under perioder där den egna föreningstränaren inte finns på plats i hemmamiljön, i samband med internationella besök från andra landslag, inför ett specifikt mästerskap eller om en gymnast skulle vilja träna och utveckla någon specifik övning. Gymnasterna är alltså välkomna att träna i miljön under kortare eller längre perioder, med eller utan egen föreningsledare på plats. Det är en 100 procent frivillig möjlighet från Gymnastikförbundets sida till landslagsgymnasterna inom kvinnlig artistisk gymnastik. En möjlighet som ännu inte finns motsvarande inom någon annan disciplin men som har förespråkats av många.
Publicerad: 2024-12-06
UPPTÄCK MER