NPF – En naturlig del av Svensk Gymnastik
Under de senaste åren har Svensk Gymnastik tagit stora steg för att inkludera och sprida kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Det började med vårt första digitala seminarium om NPF år 2022, och nu har vi ett helt kunskapspaket som gör gymnastiken mer tillgänglig för alla.
Ett växande engagemang
I början av 2023 lanserade vi Handledning i bemötande som fungerar för alla, följt av Tipsbanken – två verktyg fyllda med råd och konkreta tips för ledare, föräldrar och aktiva. Under 2024 tog vi nästa steg med ett lärgruppsmaterial som riktar sig till ledare och tränare som vill fördjupa sina kunskaper och stärka sitt bemötande i grupp. Tillsammans kallar vi dessa för Kunskapspaketet om NPF och bemötande.
Kunskapspaketet är inte bara en informationskälla. Det är en praktisk guide som lyfter både allmän kunskap om NPF och specifika anpassningar inom gymnastiken. Johanna Hedgårdh, verksamhetsutvecklare för inkludering och mångfald på Gymnastikförbundet, betonar vikten av spridning:
– Det är fortfarande många som inte känner till vårt kunskapspaket. Samtidigt är behovet av kunskap om NPF stort i våra föreningar. Vi kan inte prata nog mycket om ämnet.
Starka röster och viktiga diskussioner
Den 5 december arrangerades vårt andra digitala NPF-seminarium med 150 engagerade deltagare. En av höjdpunkterna var när Elin Amb, tränare i Göteborgsgymnasterna, intervjuade Blerta Ferati, tränare och verksamhetsansvarig i NIF-gymnasterna, om hennes erfarenheter som tränare med autism och ADHD. Vill du höra intervjun med Blerta och ta del av hennes tips? Här kan du lyssna på seminariet i efterhand.
Seminariet lyfte också en viktig fråga: Hur skapar vi plats för barn och unga med NPF inom idrotten? När traditionell gymnastik eller paraidrott inte passar, kan separata NPF-grupper då vara en lösning? Detta är ett ämne vi kommer att utforska vidare under 2025.
Framtidens utbildningar
I nuläget kan du ta del av NPF-paketet i utbildningarna Gymnastikens Baskurs, Bamsegympa och Paragymnastik - Alla kan gympa. Ett nytt digitalt utbildningssystem introduceras under 2025 och från hösten kommer NPF att vara en naturlig del av alla våra utbildningar. Detta är ett viktigt steg för att säkerställa att kunskapen når ut brett och integreras i allt vi gör.
Johanna avslutar med en inspirerande förhoppning:
– Jag hoppas att våra föreningar fortsätter sprida materialet, arrangerar lärgrupper och bjuder in till föreläsningar. Lite kunskap kan göra stor skillnad, och anpassningar gynnar alla.
Med detta arbete vill Svensk Gymnastik visa att NPF inte bara är en utmaning utan också en möjlighet och en naturlig och självklar del av vår verksamhet.
Kunskapspaketet
Handledning
En handledning i bemötande som vänder sig till ledare, anhöriga och aktiva inom Svensk Gymnastik.
Finns att beställa som tryckt folder.
Tipsbanken
En samling handfasta tips från aktiva, anhöriga och ledare med erfarenhet av NPF inom Svensk Gymnastik.
Lärgruppsplan
Vill din förening arbeta vidare med ämnet? Utgå från handledningen och era egna erfarenheter och utmaningar.
Johanna Hedgårdh
Verksamhetsutvecklare inkludering
e-post: johanna.hedgardh@gymnastik.se
tel: +46708584288
Publicerad: 2024-12-16
UPPTÄCK MER