Gå till innehåll
Lyssna
Svensk Gymnastik

Gymnastiken öppnar nya dörrar

En bild

Svensk Gymnastik tar en aktiv roll i att skapa möjligheter för fler barn att delta i föreningslivet och idrott i de områden som polisen benämner som utsatta. Genom Idrottsklivet gör vi gymnastiken tillgänglig för fler – en insats som inte bara handlar om fysisk aktivitet utan också om att bygga gemenskap, skapa tillhörighet och ge barn värdefulla erfarenheter för livet.

Att nå barn i idrottssvaga områden är både en utmaning och en möjlighet. Många föreningar arbetar hårt för att bredda sin verksamhet och välkomna nya målgrupper, vilket kräver nya arbetssätt och ett stort mått av tålamod. En viktig del av detta arbete är att rekrytera unga ledare lokalt som kan bli förebilder för barnen i deras egna områden.

Föreningarna i Idrottsklivet har också stött på praktiska hinder som språkbarriärer, bristande digital kunskap och svårigheter att nå ut till föräldrar för att förklara värdet av idrott och föreningsliv. Trots detta är engagemanget starkt, och våra föreningar visar gång på gång hur kreativa lösningar och samverkan kan övervinna utmaningarna.

Framgångsfaktorer

Flera initiativ och framgångsfaktorer som gör skillnad har identifierats hos våra föreningar:

Skolsamverkan: Samarbeten med skolor gör det möjligt att erbjuda gymnastik på förskola och fritids så att alla barn får chansen att utveckla grundmotoriska färdigheter.

Social fond: Föreningar kan stödja ekonomiskt utsatta familjer genom bidrag som täcker medlems- och träningsavgifter.

Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP): Samarbeten med kommuner skapar resurser för att hantera lokala utmaningar, som tillsättning av projektledare.

Rörelseskola: Genom att erbjuda flera idrotter under samma tak kan barn upptäcka sin passion för rörelse, med gymnastik som en naturlig startpunkt.

Unga lokala ledare: Ungdomar som kanske inte alltid har sitt ursprung i gymnastiken utbildas i ledarskap och får inte bara en viktig roll i föreningen utan blir också förebilder i sitt område.

Kommunikationsstöd: Föreningar får genom stöd från Fuze PR synlighet i media vilket skapar förutsättningar att nå ut till både allmänhet, civilsamhälle såväl som till kommun. Här kan du se när Kista SC besöker TV4 Nyhetsmorgon och här är ett inslag i SVT Helsingborg med GF Fram.

Tillsammans skapar vi hållbara lösningar

I dag är åtta föreningar inom Gymnastikförbundet en del av Idrottsklivet, och fler är på väg in. Att engagera fler barn, rekrytera unga ledare och etablera hållbara verksamheter är långsiktiga mål. För att lyckas krävs resurser, uthållighet och samarbete.

– Det viktiga är inte att gå med i Idrottsklivet, utan att vilja göra skillnad. Med rätt stöd kan vi skapa beständiga förändringar som gynnar både barn och samhälle, säger Ulrika Hermansson, programansvarig för Idrottsklivet inom Svensk Gymnastik.

När Idrottsklivet går in på sitt tredje år under 2025 fortsätter vi att stötta våra föreningar med inspirationsträffar, kommunikationsstöd och informationsspridning. Tillsammans gör vi gymnastiken till en dörröppnare för fler barn och ungdomar och till en stark kraft för positiv förändring i samhället.

Föreningar anslutna till Idrottsklivet via Gymnastikförbundet december 2024:

  • Göteborgsgymnasterna
  • Göteborg Power Gymnastics
  • Eskilstuna Gymnastikförening
  • IK Eskilstunagymnasterna
  • Fisksätra IF, flersektionsförening (KFUM)
  • Kista SC, flersektionsförening (KFUM)
  • GF Fram (Helsingborg)
  • Norrköpings Gymnastikförening

Vad är Idrottsklivet?

Idrottsklivet är en satsning som möjliggörs genom medel från regeringen för att skapa en meningsfull fritid för fler barn och unga och stärka idrottsrörelsens närvaro i de områden som Polismyndigheten benämner som utsatta. Syftet och målet med Svenska Gymnastikförbundets deltagande i Idrottsklivet är att engagera fler barn och unga genom att erbjuda rörelseglädje och grundmotorisk träning i en trygg träningsmiljö.

Ulrika Hermansson

Programansvarig Idrottsklivet

Publicerad: 2024-12-17

UPPTÄCK MER