Gå till innehåll
Lyssna
Svensk Gymnastik

Stina drabbades av hjärnblödning – fick lära sig grundmotorik på nytt

En bild

Stina Langenius har vunnit medaljer i truppgymnastik på både EM, NM och SM. Men i mars 2024 drabbades hon plötsligt av en hjärnblödning och volterna byttes mot att lära sig de tidigare så självklara sakerna som att gå och borsta tänderna själv.

Det har hunnit gå knappt ett år sedan hjärnblödningen när vi når Stina för att be henne berätta mer om vad som hände och om vägen tillbaka till en vardag utan hinder. Efter en helt vanlig träning i mars förra året fick hon ont i huvudet och nacken. Hon trodde först att det var ett blodsockerfall, men blev snabbt sämre och föll till slut ihop i trappuppgången hos en kompis. Det skulle visa sig att 24-åringen drabbats av en hjärnblödning i lillhjärnan. Stina blev kvar på sjukhus i totalt åtta veckor, de första veckorna för att stabiliseras medicinskt och sedan för att lära sig att klara av vardagen igen. I lillhjärnan kontrolleras bland annat balans och motorik vilket innebar att hon till en början varken kunde stå upp eller gå själv.

– Balansen blev bättre ganska snabbt så efter tre veckor på Karolinska kunde jag gå med rullator. Idag är jag mest påverkad i högerhanden när jag gör finmotoriska saker till exempel skriver, håller i en gaffel eller borstar tänderna. Då drabbas jag av skakningar, berättar Stina.

Innan den plötsliga hjärnblödningen var Stina aktiv truppgymnast på hög nivå och bland meriterna finns både EM-guld med damlandslaget 2018 och NM-guld med GK Motus-Salto 2019. Balansmoment och grundmotorik är självklara delar för de flesta gymnaster och var så även för Stina. Några månader efter att hon drabbats av hjärnblödningen lanserade Gymnastikförbundet kampanjen Säkert Gymnast för att belysa vikten av grundmotorisk träning och visa på hur nyttig den är genom hela livet. Stina såg kampanjen och kände igen sig.

– Jag gjorde ett rumsuppfattningstest tidigt under mitt tillfrisknande och de sa att jag var den enda patienten med min typ av skada som fått full poäng på det testet så tidigt i förloppet. Jag tror definitivt att min bakgrund inom gymnastiken bidrog till det och jag har fått höra oräkneliga gånger av personal och andra patienter att "det märks att du är gymnast".

EM-guld för damlandslaget 2018, Stina Langenius längst till höger i bild med nr. 11. Foto: Kasper Nerup.

Alla år med träning i gymnastikhallen tror Stina har gjort henne så fysiskt förberedd hon bara kunde bli för en sådan här motgång, även om hon inte tänkte på det då. Hon lyfter även att gymnastiken har hjälpt henne psykiskt.

– Gymnastiken har gjort mig van vid att träna metodiskt mot ett mål och att resultat inte kommer direkt. Det har hjälpt mig i min rehab.

Men gymnastik är inte den enda sport som hjälpt Stina i återhämtningsprocessen, även pingis har spelat en stor roll. Dels så fanns det ett pingisbord på sjukhuset, dels så blev hon rekommenderad att börja spela eftersom pingis har visat sig vara effektiv rehab vid hjärnskador. Hon upplevde att mycket av den andra rehaben som gjordes blev tråkig och fastnade i vad som var fel. Pingisen blev en rolig form av rehab som kändes mer som lek. Mer om hur pingisen hjälpt Stina i återhämtningsprocessen kan du läsa och höra om i det här inslaget på tv4.se. Länk till annan webbplats.

Idag tränar Stina gymnastik med lagkompisarna i Brommagymnasterna en gång i veckan. Hon ser det som bra rehab, även om hon inte längre tränar mot samma mål som resten av laget.

– När något sådant här händer får man en inblick i vad som verkligen är viktigt i livet. Det är ingen som vågar svara på om jag kommer att bli helt återställd, men det är inte omöjligt och det går fortfarande åt rätt håll. Mitt mål är att jag ska bli så bra att jag inte hindras eller begränsas av vad som hänt. För det är gymnastiken fantastisk, inte minst socialt. Jag är så tacksam för både tränarna och laget i Bromma för att jag får den möjligheten och för hur de har stöttat mig.


Stina är en av gymnasterna som syns i Gymnastikförbundets material PEAK i gymnastik Länk till annan webbplats. som vänder sig till dig som är elitaktiv inom någon av gymnastikens discipliner.

PEAK är en kunskapsplattform där vi samlat erfarenhet, tips och verktyg som kan bidra till din utveckling. PEAK är indelat i tre områden:

  • Mentala aspekter 
  • Fysiska aspekter 
  • Tekniska aspekter

Kom igång på peak.gymnastik.se Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2025-02-13

UPPTÄCK MER