Gå till innehåll
Lyssna
Svensk Gymnastik

Gymnastik och träning - en naturlig medicin för barn med NPF

En bild

Den 25 januari höll Filippa Koch och Teddie Ohrslin en inspirerande föreläsning på eventet Rörelse Hela Livet i Gymnastikförbundet Syd. Där delade de sina personliga historier om att leva och träna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).

Filippa och Teddie är vänner sedan flera år tillbaka och har båda lång erfarenhet av träning och tävling i gymnastik. Filippa i föreningarna ABGS i Göteborg och GK Motus-Salto där även Teddie tränade i flera år. Målet med föreläsningen var att skapa en gemensam förståelse för individer med NPF och betona vikten av fysisk aktivitet för personer med NPF-diagnoser. De beskrev idrott som en naturlig medicin, något som både Filippa och Teddie har upplevt personligen.

Under presentationen delade de med sig av sina egna erfarenheter och diagnoser. Både Filippa och Teddie har ADHD och dyslexi. Filippa fick sin ADHD-diagnos dagen innan sin 26-årsdag och sin dyslexi-diagnos vid 27 års ålder. Det här var första gången som hon öppet talade om sina diagnoser, vilka tidigare varit förknippade med skuld och skam. Hon har nu bearbetat dessa känslor och vill hjälpa andra att undvika samma upplevelser.

– Jag vet att jag kan och att jag är kompetent. Jag vet att ADHD och dyslexi inte har med IQ att göra. Känner man inte mig väl så märks det inte att jag har dessa diagnoser och så är det för väldigt många där ute. Trots det har jag inte velat prata om det, säger Filippa.

En bild på Teddie och Filippa som håller om varandra och ler mot kameran.

Teddie Ohrslin och Filippa Koch. Foto: Lukas Knutsson

Teddie fick sin diagnos redan i sjunde klass. Så länge som han tränade artistisk gymnastik som barn behövde han ingen medicinering. När han slutade idrotta blev skolan svårare och han började medicinera. När han återupptog träningen kunde han minska medicineringen och idag klarar han sig helt utan.

Trots att många tvivlade på honom har Teddie nått stora framgångar både inom skolan och gymnastiken. Han har en kandidatexamen, EM-medaljer och en All Star-utmärkelse inom gymnastik och jobbar idag deltid som tränare i GK Motus-Salto vid sidan om sitt jobb som ingenjör. Teddie betonar att ADHD och dyslexi inte påverkar IQ eller kompetens, och att diagnoserna är en del av honom. Han är en av de förebilder som intervjuas i handledningen NPF inom Svensk gymnastik, där han delar med sig av fler tips och råd till dig som ledare men också till dig som aktiv.

– Erbjuds du hjälp, ta den, men glöm aldrig att din diagnos är en del av dig och var stolt över den. Det är jag, säger Teddie bland annat i handledningen.

Filippa och Teddie är överens om att deras diagnoser och förståelsen för hur de fungerar gör dem mer ödmjuka och förstående. Denna kunskap vill de sprida för att hjälpa andra. Filippa, som idag är anställd på Gymnastikförbundet, har nyligen blivit mamma och ett besök hos barnmorskan fick henne att bestämma sig för att sprida kunskap och berätta om sina egna erfarenheter för att hjälpa andra.

– Jag har tänkt på det här sedan jag frågade barnmorskan om jag var oansvarig som skulle bli mamma trots mina diagnoser. Hon började gråta och sa att jag absolut inte var oansvarig, och att det var sorgligt att jag ens behövde ställa frågan. Hon uppmuntrade mig att äga både mina svagheter och styrkor, som vilken mamma som helst. Efter hennes ord och mina känslor bestämde jag mig för att ingen mamma ska behöva känna som jag gjorde, och att våra barn inom idrotten ska få bästa möjliga förutsättningar. Idrott kan vara livsavgörande för ett barn med NPF.

Teddie och Filippa har själva tränat och tävlat i truppgymnastik på hög nivå. Foto: Filippo Tomasi/Fredric Berggren

Varför är träning som en naturlig medicin för personer med ADHD?

Gymnastik kan bidra till både fysisk och mental hälsa, vilket är viktigt för personer med ADHD. Träning ökar produktionen av dopamin, serotonin och noradrenalin, viktiga signalsubstanser som är kopplade till impulskontroll och motivation. Dessa substanser är ofta i lägre nivåer hos personer med ADHD, vilket kan förklara varför träning kan ha en positiv effekt på deras symtom. Gymnastik som träningsform bidrar även positivt på flera andra sätt, nedan listas några exempel:

Varför är gymnastiken specifikt en bra idrott för många med ADHD?

  • Förbättrad fokus och koncentration: Gymnastik kräver noggrann uppmärksamhet på kroppsrörelser och teknik, vilket kan hjälpa till att förbättra koncentrationsförmågan.
  • Ökad självdisciplin: Träningen involverar strukturerade rutiner och upprepade övningar, vilket kan hjälpa till att utveckla självdisciplin och regelbundenhet.
  • Bättre koordination och motorik: Gymnastik förbättrar fin- och grovmotoriska färdigheter, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för personer med ADHD som ibland kan ha utmaningar med koordination.
  • Minskad stress och ångest: Fysisk aktivitet, inklusive gymnastik, kan fungera som en naturlig stressavlastare och minska känslor av ångest.
  • Ökad självkänsla: Att bemästra nya färdigheter och se framsteg i gymnastik kan stärka självkänslan och ge en känsla av prestation.


Är du ledare och vill bli bättre på att bemöta personer med NPF diagnoser? Ta del av kunskapspaketet NPF inom Svensk Gymnastik.

Har du frågor kring ämnet eller vill komma i kontakt med Filippa eller Teddie?
Hör av dig till:

Johanna Hedgårdh

Verksamhetsutvecklare inkludering

Publicerad: 2025-02-24

UPPTÄCK MER