Gå till innehåll
Lyssna
Svensk Gymnastik

Gymnastiken gör skillnad i utsatta områden!

En bild

Idrottsklivet är nu inne på sitt tredje år. Det är en långsiktig satsning för att få fler barn och unga att delta i idrott och föreningsliv i de områden polisen definierar som utsatta. Målet är att minska risken för utanförskap och kriminalitet.

Med stöd från Gymnastikförbundet är det flera gymnastikföreningar som har startat och/eller utvecklat verksamhet i ett eller flera av dessa områden. 

– Gymnastikföreningarna gör ett fantastiskt arbete och bidrar till att nya målgrupper inkluderas i vår verksamhet, säger Ulrika Hermansson, programansvarig Idrottsklivet på Gymnastikförbundet.  

Enligt den senaste LOK-rapporten har ett 70-tal gymnastikföreningar medlemmar som bor i utsatta områden. Endast ett fåtal av dessa föreningar bedriver verksamhet lokalt i området och här finns en stor potential. 

Nu gör vi en kraftansträngning där vi sprider information bredare om varför det här är viktigt, hur man kan gå tillväga och vilket stöd man kan få för att få igång verksamheten. Responsen är positiv. Målet är 20 föreningar ska ha lokal verksamhet i utsatta områden under 2025 och att fler föreningar breddar sin verksamhet i socioekonomiskt svaga områden. Det är en rimlig målsättning, fortsätter Ulrika.

Gymnastiken engagerar barn och föräldrar 

Gymnastik är en populär idrott i de så kallade utsatta områdena. Föreningarna gör stor skillnad genom att erbjuda både grundmotorisk träning och specifika discipliner som truppgymnastik, hopprep, aerobics, gruppträning och och parkour.

Vi vet att vår idrott lockar framför allt flickor och vi vill att alla flickor ska få möjlighet att prova på gymnastik, även de som inte vanligtvis är med. Därför jobbar vi också nu aktivt med att engagera mammor - de vill och behöver också röra på sig, de kan inspirera yngre flickor, de kan bli ledare och är en naturlig länk mellan föreningen och det lokala området, berättar Ulrika.

 

Flersektionsföreningar + Gymnastik = Sant 

Vi ser en trend i att fler idrottsföreningar vill starta upp gymnastiksektioner. Att fler idrotter inser att det finns en fördel att ha gymnastiken som grund och vill erbjuda grundmotorisk träning till sina medlemmar. En av dessa föreningar är Fisksätra IF i södra Stockholm som under våren startat upp en gymnastiksektion. TV4 besökte dem på ett av deras prova-på-pass. Se avsnittet om Fisksätra IF på TV4. Länk till annan webbplats.  

Vägen framåt 

Gymnastikförbundet fortsätter att bjuda in anslutna föreningar till regelbundna digitala och fysiska inspirationsträffar där kunskap och erfarenheter delas för att förkorta startsträckan och undvika vanliga misstag. En handledning för hur man som förening kan jobba med detta kommer att finnas tillgänglig innan sommaren. Håll utkik på hemsidan för Idrottsklivet.  

Vill din förening få information om Idrottsklivet och våra nätverksträffar? Anmäl er genom att maila till johanna.hedgardh@gymnastik.se. Ange “Idrottsklivet” i ämnesraden. 

Tips för att lyckas med gymnastikverksamhet i utsatta områden: 

  • Nära hemmet - Barnen ska kunna gå eller cykla till träningen.

  • Lokala ledare - Förebilder från området gör det lättare att rekrytera nya ledare.

  • Långsiktighet - Satsningen ska vara en del av föreningens arbete, inte ett tillfälligt projekt.

  • Hållbarhet - Gratis kan fungera en tid, men det behövs en plan för framtiden.

  • Anpassning - Se vad området behöver och testa nya idéer.

  • Engagemang - Involvera föräldrar, bjud in dem i hallen, låt dem se och hjälpa till.

  • Kör bara kör! - Ibland tänks det för mycket. Testa, det kanske blir succé!

Vad är ett utsatt område?

Det finns ca 50 områden som klassas som utsatta i Sverige. Polisen definierar ett utsatt område som ”ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället” (Polisen.se). Listan uppdateras varje år, och vissa områden tas bort när situationen förbättras medan andra tillkommer.

Det finns även områden där kriminaliteten inte påverkar samhället lika mycket, men där idrotts- och föreningsliv är svagt och risken för utanförskap är stor. Gymnastikförbundet väljer att kalla dessa socioekonomiskt svaga områden.  

Hör av dig! 

Hör gärna av dig om du har ett exempel på samverkan mellan olika föreningar i dessa områden, där grundmotoriken är viktig för den andra idrotten.

Ulrika Hermansson

Programansvarig Idrottsklivet

Publicerad: 2025-03-25

UPPTÄCK MER