Gå till innehåll
Lyssna
Svensk Gymnastik

Trupplandslaget i förändring

Att bli världsledande! Så kort kan ambitionen uttryckas och vägen dit börjar nu med tydligare prioritering för seniorlandslagen, en ny övergripande landslagsledning och på sikt förbättrad dialog och utveckling i samspelet mellan förening och landslag.

Sveriges och landslagets resultatmässiga framgång avgörs i slutändan av gymnasternas prestation på mästerskap. Men utan tränarnas och föreningsledarnas kunskap, stöttning och engagemang är det helt omöjligt för landslagen att befästa sig i toppen. Den internationella konkurrensen har hårdnat där etablerade länder uppvisar en topp på en aldrig tidigare sedd nivå och nyare länder utmanar om medaljer i allt flera klasser. Det ställer stora krav på Sveriges samlade prestationsförmåga och ska den öka behöver insatser göras på flera nivåer över tid. Landslagsverksamheten är i ständig förändring och tar nu ett stort steg framåt i en delvis ny riktning.

– Inför kommande år ser vi ett behov av att öka utvecklingskraften vilket vi anser sker genom ökat samförstånd, samspel och gemensamma utvecklingsinsatser. Landslagsverksamheten har en stor roll i detta och vi ser utifrån utvärderingarna att vi både kan och ska bidra med en ökad tydlighet och förbättrad dialog mellan gymnast, föreningstränare och landslagsledning. Tydlighet, transparens och god framförhållning utgör tillsammans med en målsättning om att befästa Sveriges position som världsledande inom TeamGym bakgrunden till de steg vi nu tar säger, elit- och landslagschef Jonas Juhl Christiansen.

Världsledande för dam och herr

En tydlig ambitiös målsättning kommer att prägla upplägget framåt, där Sveriges utveckling och prestationsnivå mäts genom seniordam- och seniorherrlagets prestation på EM. Ambitionen är att över tid kunna ta guld i båda klasserna. För att nå det behövs prioritering och fokus för att höja nivån i likavarv och nyttja individuell spetskompetens optimalt.

– Sverige ska fortsatt medverka med sex starka lag på EM/JEM, men målen kommer sättas olika mellan lagen och prioriteringar göras tydligare än tidigare. Vi hoppas att genom detta bättre tydliggöra varje lags roll i helheten samtidigt som vi skapar större förutsägbarhet för gymnaster, föreningar och landslagstränare inför framtida landslagsuttagningar säger förbundskapten Tova Sörén och fortsätter:

– Seniormixed kommer framåt att få ett mer utvecklingsorienterat fokus. Vi ser laget som ett viktigt steg för lovande seniorer att samla värdefull internationell erfarenhet inför eventuell senare medverkan i herr eller dam. Alla tre seniorlandslag är av lika värde för landslaget, det är lagens primära fokus och prioriteringen av gymnaster vi nu skruvar på för att flytta fram våra positioner på sikt.

– En förändrad prioritering kommer inte i sig leda till att vi når målsättningen och vi är mycket medvetna om hur tufft det blir att komma i kapp det nuvarande avståndet upp till Danmark på herrsidan. Men om inte Sverige kan och vill utmana, vem ska då göra det? Vi anser att vi har ett ansvar för utvecklingen av vår älskade sport och en skyldighet mot svenska killar som är större än resultatutdelning på ett enskilt mästerskap. För utan ett svenskt herrlag - som är så starkt som möjligt – riskerar herrklassen att reduceras till en dansk uppvisning utan riktigt sportsligt värde, kommenterar Jonas.

Förstärkt ledningsstruktur för bättre genomförande, dialog och utveckling

Trupplandslagscykeln är tvåårig och består förenklat av två olika perioder:

  • Landslagsperioden – från och med laguttagning till och med mästerskap
  • ”Mellanperioden – efter mästerskapet och fram till nästa laguttagning

Landslagsperioden
Landslagsledningens huvuduppdrag är att planera för och optimera landslagsperioden. Denna är den kortaste av de två perioderna och kan vara så kort som fem månader. Det gör landslagets påverkan på verksamhetsutvecklingen minimal. Under den korta tiden ligger fokus på lagbygge och optimering av uttagna gymnasters redan uppnådda kunskap. Inte desto mindre är det en kritisk period för landslaget och för att stärka den och göra den ännu bättre framåt kompletterar vi förbundskaptenen med två nya roller: en junioransvarig och en senioransvarig.

Förbundskaptenen ansvarar framåt för genomförandet av utvecklingsinsatser, bruttotruppsamlingar och gemensamma landslagssamlingar. De nya rollerna kommer att ansvara för tre landslag var och att bidra till förbättrad samverkan, fördjupad dialog i sportsliga beslut samt det logistiska ansvaret för de egna landslagssamlingarna. Det blir därmed flera händer som genomför satsningen framåt och för att det ska bli den styrka vi hoppas kommer en enhetlig kommunikationsmodell skapas som alla tränarteam arbetar utifrån. Intentionen är att framåt kunna genomföra vissa samlingar uppdelade junior och senior och även vissa seniorlandslagssamlingar uppdelade lagvis så att respektive landslag kan uppnå så optimala förhållande som möjligt.

– Det är vår förhoppning att ett flertal föreningar vill bidra som värd för vissa landslagssamlingar och på så sätt ge alla landslag de bästa förutsättningarna, samtidigt som föreningen själv får viss insyn och inspiration, kommenterar Tova.

”Mellanperioden”
Det är under denna period som ramarna för det långsiktiga arbetet sätts och där möjligheten för dialog och påverkan är som störst. Nu är vi redan en bit in i perioden och kommer primärt jobba med rekrytering och etablering av den nya landslagsstrukturen och konkretiserandet av såväl långsiktiga mål som kortsiktiga kriterier för bruttotruppen. Framöver är intentionen att inkludera flertalet utvecklingsorienterade aktiviteter för en större grupp av gymnaster och tränare i syfte att lyfta och höja nivån tillsammans. För att forma innehållet i dessa samt säkerställa att de bidrar till de långsiktiga målen utses två specifika roller: en strategisk expert för dam respektive herr. Dessa två roller ingår under landslagsperioden som landslagstränare för seniordam respektive seniorherr, men har under mellanperioden ett utpekat ansvar att tillsammans med senioransvarig bidra till att skapa en tydligare långsiktig målbild för gymnaster och tränare. Målbilden ska formas så att den bidrar med ökad tydlighet kring vad en gymnast bör fokusera på att utveckla för att kunna nå landslaget.

– Det är viktigt att komma ihåg att en av vår idrotts största styrkor är storleken och den stora bredden där allt inte ska leda till elit eller landslag. Men det är lika viktigt att komma ihåg att gymnaster som är superambitiösa och verkligen strävar efter att nå sin fulla potential också ska ges möjligheten för det. Och ska vi kunna nå målsättningen så är det helt essentiellt att vi har föreningsledningar och tränare som i vardagen höjer ribban ett snäpp eller två. Genom landslagsverksamheten vill vi bidra och ta ett större ansvar framåt, men det är i föreningsmiljön att den största utvecklingen sker, avslutar Jonas.

Tydliga kriterier, upplägg och ytterligare information gällande kommande bruttotrupp förväntas kommuniceras i september. Till dess rekommenderas att titta på 2024 års kriterier för bruttotrupp eller denna korta guidning för seniorgymnaster.

Publicerad: 2025-04-10

UPPTÄCK MER