Hur bibehåller vi trygga idrottsmiljöer för barn och unga?

Varför initierar och driver Gymnastikförbundet den här frågan? Vi har väl inte några problem med att aktiva utsätts för eller i värsta fall blir involverade i gängkriminalitet?

- Det enkla svaret är att vi genom förebyggande arbete, samverkan och inspiration/kunskap från andra vill ge föreningar ännu bättre förutsättningar att jobba med svåra frågor. Vi är hittills förskonade från många problem - men vi kan se att det kryper närmre föreningarna vi arbetar med. Genom detta arbete hoppas vi kunna ge föreningarna mer kunskap, mod att diskutera svåra frågor och problematik - allt i ett förebyggande syfte och för att stå rustade när vi behöver agera i svåra situationer, säger Ulrika Hermansson programansvarig för Idrottsklivet på Gymnastikförbundet.

Ulrika Hermansson är programansvarig för Idrottsklivet på Gymnastikförbundet.

Ulrika berättar att det är en viktig övergripande samhällsfråga, där vi alla behöver dra vårt strå till stacken för att vända den utveckling som sker idag.

Nu kan du i efterhand titta på två viktiga föreläsningar som vi arrangerat. Föreläsningarna handlar just om hur vi bibehåller trygga idrottsmiljöer för barn och unga.

- Genom att lyfta goda exempel, jobba förebyggande, samverka och våga vara modiga kommer vi långt tillsammans. De föreläsningar vi haft kommer efter sommaren att kompletteras med ett mer samlat material med konkreta tips och diskussionsfrågor, fortsätter Ulrika.

Missade du föreläsningarna, eller vill tipsa någon annan om dem hittar du länkarna nedan. Har du som lyssnar feedback, goda exempel från din förening eller annat ni vill förmedla hör av dig till Ulrika.

Föreläsning 1:

Digital föreläsning och samtal med lokalpolisen Robert Sundler (Österåkers kommun), Peter Svensson & Mohamed (Initium Stöd- och Skyddat Boende AB). Peter & Mohamed har egna erfarenheter av gängkriminalitet och jobbar idag med skyddat boende och avhopparverksamhet.

Vi får höra dem berätta om hur det ser ut i en helt vanlig svensk kommun. Vi får även deras syn på idrottens roll och värdefulla tips om hur vi som ledare och föräldrar kan bidra till att idrotten fortsätter att vara en trygg miljö för våra barn och unga att vistas i.

Föreläsning 2:

Digital föreläsning och paneldiskussion. Emil Nordback från BRIS – Barnens rätt i samhället redogör för hur viktigt det är att idrotten förblir en trygg plats för barn och unga. Föredraget följs upp av en paneldiskussion.

Medverkande i paneldiskussionen: Emil Nordback - BRIS, Jonas Söderlund - kommunrepresentant, Sonja Dousa - Kista SC, RF/SISU Distrikt samt Mohamed - Initium Stöd och Skyddat Boende AB.

Idrottsklivet

Gymnastikförbundet är ett av 14 utvalda förbund som i samverkanmed andra ska bidra till att barn och ungdomar i utsatta områden ska erbjudas en meningsfull fritid, få vara en del av ett sammanhang, känna tillhörighet med likasinnade och lära sig nya färdigheter, något som idag inte är självklart.

 

Läs mer om Idrottsklivet här

Publicerad: 2024-06-10

UPPTÄCK MER