Aerobic gymnastics Mitt

Aerobic gymnastics är en gymnastikdiciplin som i stora drag går ut på att utgöra ett perfekt genomfört program till musik.

Du kan ställa upp som singel dam eller singel herr (ensam), par (två och två, internationellt endast kombination av tjej och kille, men i Sverige även som tjej och tjej eller kille och kille), trio (tre och tre, mixat hur som helst med killar och tjejer) och group (sex personer mixade hur som helst).

Du ska under en förbestämd tid påvisa flexibilitet, styrka, självkontroll och positiv energi. Det gäller att visa domarna att du hanterar din kropp till fullo och klarar av att utföra krävande styrkeövningar blandat med spänst- och vighetskrävande hopp och liknande. Programmet du utför kallas för rutin, och under rutinen skall du dessutom visa att du kan utföra de sju basstegen (walk, jog, skip, knee, jumping jack, kick och lunge) perfekt. Basstegen ska kombineras med en blandning av symmetriska och assymetriska armrörelser och dessutom variera i intensitet, riktning och utförande. Domarna letar också efter nytänkande och kreativa lösningar samt att du är närvarande och utstrålar positivitet och idrottslig prestation.

Elementen (svårigheterna) är uppdelade i fyra olika grupper (A, B, C och D) efter den specifika styrka/förmåga som krävsför att utföra övningarna. Antalet element som bedöms i rutinerna verierar mellan åldersgrupperna, från 6-10 element.

Tävlingsytan är 7x7 alternativt 10x10 meter beroende av ålder och klass.

I dagsläget finns det ingen förening i Region Mitt som bedriver aerobics gymnastics. Är du intresserad av att starta upp verksamhet så hör gärna av dig till kansliet på mitt@gymnastik.se så får du hjälp.