Truppgymnastik Mitt

En bild

Vad är truppgymnastik?

Se en video om truppgymnastik här

I trupp tävlar gymnasterna i tre olika klasser: herrar, damer och mixed. Varje trupp består av mellan 6-20 gymnaster (beroende på tävling). Gymnasterna tävlar i tre grenar: fristående, tumbling och trampett. På riksplanet arrangeras tävlingar i åldrar från 10 år och upp till seniorer. En mängd olika trupptävlingar med många deltagare genomförs också på regionnivå. Antalet deltagande trupper har ökat markant de senaste åren.

Fristående

Truppen genomför ett program till musik. Ett friståendeprogram kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar. Gymnasterna bedöms i utförande, svårighet och komposition.

Tumbling

Här genomförs tre voltserier av olika svårighetsgrad, både framåt och bakåt, på ett golv med lite studs. Golvet är 15 meter långt och 2 meter brett.

Trampett

Denna gren genomförs i tre varv med övningar i både fria trampetthopp och bordhopp. Gymnasterna utför i denna gren allt i från enklare hopp såsom ljushopp och krysshopp till avancerade övningar, som till exempel trippla volter med 2,5 skruv. I trampett snurrar de bästa gymnasterna sina volter med tyngdpunkten cirka 5 meter över golvet! Sista steget in till trampetten är ungefär 3,5 meter långt (för en elitgymnast). En gymnast som väger cirka 60 kg kan väga så mycket som 1800 kg när trampetten är nertryckt som mest - det motsvarar ungefär vikten av en normalstor flodhäst.

De föreningar i Gymnastikförbundet Mitt som bedriver truppgymnastik är:

Brunflo Gymnastikförening

Härnösands Gymnastikklubb

Sollefteå Gymnastikklubb

Strömsunds Gymnastikförening

Sundsvallsgymnasterna Jaktfalken

Åre Gymnastikförening

Örnsköldsviks gymnastikklubb

Östersundsgymnasterna