Första bruttosamlingarna inför EM i truppgymnastik

Personer i tröjor med Sweden på ryggen tränar i gymnastiksal

För bruttotruppen i truppgymnastik skulle året börjat med en första samling på Lingvallen i januari, men den blev inställd på grund av pandemin. Istället blev två regionala samlingar startskottet för resan mot EM och JEM i september.

Under en helg i Stockholm och en i Malmö samlades bruttotruppens omkring 130 gymnaster för en första avstämning inför kommande EM och JEM som går i Luxemburg den 14-17 september. Fokus låg främst på inlärning av nya friståenden, men redskapsträning fanns det också tid för. Förbundskapten Tova Sörén berättar mer om samlingarnas fokus.

- Fokus under de regionala samlingarna har varit koreografiinlärning och att ge gymnasterna tips som de kan ta med sig hem till träningen i sina föreningar. Vi har även pratat om hur vi tänker kring stilen i olika volter och vilka övningar vi tänker att vi ska köra på EM. Sedan är såklart syftet med de här samlingarna också att vi ska få ett ansikte på gymnasterna och lära känna dem lite, berättar Tova.

Så sent som i december 2021 avgjordes EM i truppgymnastik. Det innebär att landslagsåret knappt han sluta innan det började igen. Det är en omställning för både gymnaster och landslagsledare som vanligtvis har två år mellan mästerskapen. Denna gång kommer det ha gått mindre än ett år innan nya europamästare ska koras. Mathilda Karlsson, tränare för juniordamlaget både 2021 och inför EM 2022, menar dock att det inte varit svårt att ställa om så snabbt.

- Jag tycker inte att det har varit svårt att ställa om utan det känns snarare skönt att bara köra på nu när man är inne i det. En fördel är också att man har så färskt i huvudet vad som gick bra och vad som gick mindre bra senast. Däremot tror jag det kan kännas svårt för en del av gymnasterna som tävlade i december att ställa om så snabbt både fysiskt och mentalt, säger Mathilda.

Nästa samling blir först efter att landslagen tagits ut vilket görs i samband med SM i slutet av maj. Under våren blir fokus för gymnasterna istället att träna och tävla i sina respektive klubblag, och avstämningar kommer att göras via videoinskick.

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer