Hoppa till sidans innehåll

Kvalitetssäkring av omhändertagande vid skada på tävling

28 MAR 2017 15:25
  • Skapad: 28 MAR 2017 15:25

Arbetet med att kvalitetssäkra det medicinska stödet och omhändertagandet fortlöper och turen har kommit till att se över rutiner på våra tävlingar. Här har Gymnastikförbundets styrelse fattat ett principbeslut som gäller i alla discipliner och som innebär att vi sett över och korrigerat en del i vårt Tekniska reglemente samt i respektive disciplins Arrangörsreglementet.

 

Ändringen innebär att det nu finns ett kvalitetssäkrat tänk kring vem som behandlar en skada i det initiala skedet på tävlingsarenan, i direkt anslutning till skadetillfället. Detta för att säkerställa den bästa vården i det akuta läget och underlätta för rätt bedömning i nästa läge hos en kommande vårdgivare. Allt för att våra aktiva ska få den bästa av möjligheter i händelse av skada. Något som underlättar en återgång efteråt.

I det nya Tävlingsreglementet kan man läsa:

”10. Medicinska Bestämmelser

10.1 Medicinsk säkerhet vid tävlingsarrangemang

 

10.1.1 Rikstävling på SM-nivå (Ungdom, junior och senior)

Sjukvårdspersonal vid tävlingar ska finnas till hands i hallen vid all förträning och tävling. Sjukvårdspersonalen ska bestå av en legitimerad läkare eller sjuksköterska, med god kunskap inom akutsjukvård och/eller idrottsmedicin. Det rekommenderas att arrangören före tävlingen tar kontakt och informerar lokalt sjukhus och ambulanssjukvård om arrangemangets datum och omfattning.

 

10.1.2 Andra rikstävlingar

Sjukvårdspersonal vid tävlingar ska finnas till hands i hallen vid all förträning och tävling. Sjukvårdspersonalen ska bestå av en legitimerad läkare, sjuksköterska, ambulanspersonal eller sjukgymnast. Det rekommenderas att arrangören före tävlingen tar kontakt och informerar lokalt sjukhus och ambulanssjukvård om arrangemangets datum och omfattning.

 

10.1.3 Tävlingar i Hopprep och Aerobic, regionstävlingar och övriga tävlingar och Uppvisningar

Någon form av sjukvårdare/ansvarig med sjukvårdsmaterial måste finnas till hands vid förträning och tävling vid alla tävlingsarrangemang arrangerade av region eller förening på uppdrag av region eller Svenska Gymnastikförbundet. Den medicinska resursens kompetensområde måste omfatta: Hjärt- och Lungräddning (HLR), akut omhändertagande vid Andning-, Blödning, Chock (ABC), isning och linda. I de fall hjärtstartare finns i tävlingsanläggningen skall även denna kunna hanteras av medicinsk resurs på plats, och/eller av annan utsedd person med kompetens för att handha denna. Detta gäller även vid uppvisningar arrangerade av eller på uppdrag av region eller Svenska Gymnastikförbundet.

 

10.1.4 Respektive deltagande förening är ansvarig för att i förväg anmäla till sjukvårdspersonalen om man har deltagande gymnaster som lider av allvarliga sjukdomar och/ eller allergier.

 

10.1.5 Ansvar för sjukvårdspersonal

• Delta på ledarmöte som finns inför tävlingarna och där presentera sig och informera tränarna om var sjukvårdspersonalen är placerad.

• Märka ut sin placering med någon skylt eller dylikt. Markera sina kläder (funktionärströjor) med någon form utav sjukvårdssymbol.

• Ansvara för en adekvat behandling av de deltagande gymnasterna.

• Dokumentera samtliga behandlingar som utförs på därför avsedd skaderapport/patientkort som tillhandahålles av tävlingsarrangören.

• Tejpning sker i första hand av tränare eller ledare. Om någon i sjukvårdsteamet kan tejpning är det önskvärt att han/hon bistår med detta.”

 

Mer information

I de nya Tekniska reglementena finns mer information. Tekniskt reglemente ligger både i dokumentbanken under Stadgar och regelverk: LÄNKA!

https://www.gymnastik.se/Dokumentbank-/

Samt under varje disciplins egen sida på hemsidan under Bestämmelser och reglementen eller Tävlingsregler.

Dispensförfarande

Under 2017, som är ett inkörsår, kommer Gymnastikförbundet att ta emot dispensansökningar från våra tävlingsarrangörer avseende just den medicinska kompetensen på tävling. Om det är så att man har problem att infria de nya direktiven skickas ett mail till: This is a mailto link

Den information som ska framgå i mailet är:

  • Förening som arrangerar

  • Namn och nivå på tävling

  • Motivering varför man upplever att man inte kan leva upp till kraven i tekniskt reglemente

  • Beskrivning vilket förslag på lösning på sjukvårdspersonal på tävlingen man har istället

 

Gymnastikförbundet önskar därmed alla tävlingsarrangörer, föreningar, funktionärer, tränare och aktiva stort LYCKA TILL med tävlingssäsongen 2017!

Skribent: Moa Thomas
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Catea logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved