Hoppa till sidans innehåll

Bestämmelser och reglementen


Gymnastikförbundet har två tävlingssystem. Svenska Stegserierna är i tio steg samt Svenska Pokalenserierna som är en modifierad form av Code of Points och används för gymnaster 13 år och äldre.

Svenska Stegserierna 2017-2020 (version 4.0) - Gäller från och med 1/1-2020. 

Filmer på Ettan till Sexan finns filmade att titta på här 

Här hittar ni musiken till fristående steg 6

Svenska Pokalenserierna

Kvalificering inom Svenska Stegserierna, framgår i ovan dokument för stegserierna. 

Det är obligatoriska serier i Ettan till Sexan på alla fyra redskapen och i Sexan är det ett obligatoriskt fristående med obligatorisk musik (ovan). På Sjuan och Åttan är det obligatoriska serier i barr. På bom och fristående är det bara obligatoriska moment på Sjuan och Åttan.

Stegserierna bygger på varandra från grundläggande övningar upp till svårare övningar. Serierna vänder sig till alla gymnaster som tävlar inom kvinnlig artistisk gymnasik.

I framtagningsprocessen av stegserierna har det gjorts grundliga efterforskningar på hur framgångsrika gymnastiknationer byggt upp sina tävlingsserier. Grundtanken med stegserierna är att en gymnast ska behärska övningarna på alla fyra redskapen, innan gymnasten går vidare till nästa steg. Det innebär att kunskap, inte ålder styr vilket steg gymnasten ska tävla på. Läs mer om detta i dokumentet för stegserierna.

På Svenska Pokalenserierna arrangerar förbundet tävlingar för gymnaster från 13 år och uppåt, på distrikts/region och inbjudningstävlingar nivå är det tillåtet att ha lägre åldrar. Om man tävlat JSM och inte kvaliciferar sig till landslaget kan man delta på Vår-och höstpokalen.

Domarlappar är framtagna till serierna och dessa finns under filken domare.

För att få döma dessa serier krävs att domarna har giltig domarlicens. Domarutbildning tillhandahålls av regionerna. Varje förening med anmälda gymnaster ansvarar för att domare med rätt utbildning namnges. Föreningen kan delta med 4 gymnaster per anmäld domare.

 

Uppdaterad: 04 APR 2018 11:10 Skribent: Moa Thomas
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Catea logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved