En månad kvar till EM i truppgymnastik

Truppgymnastik damer

Den 1–4 december går EM och JEM i truppgymnastik i Portugal, Guimaraes.

Efter en lång väntan är det dags för EM i truppgymnastik. Senast det begav sig var 2018 och då gjorde Sverige sitt bästa trupp-EM någonsin och kom hem med sex medaljer, varav tre guld och tre silver. Sedan satte pandemin käppar i hjulen för det EM som 2020 skulle gått i Köpenhamn.

Det är ett speciellt EM vi har framför oss där några länder, däribland Norge och Danmark, på grund av pandemin och möjligheterna att förbereda sig har valt att avstå. Men det sker en snabb utveckling i vissa delar av Europa så det ska bli spännande att se vad de övriga länderna kommer visa upp i Portugal.

- Det är självklart trist när vi vet att det är många duktiga gymnaster som inte får delta trots att de vill. Att nationer väljer att avstå är inget vi kan påverka och det påverkar heller inte vårt arbete eller vår uppladdning inför EM. Vi gläder oss åt att det trots pandemi är så pass många nationer anmälda som det faktiskt är, kommenterar Tova Sörén som är förbundskapten för de svenska trupplandslaget som består av sex lag, tre på juniorsidan och tre seniorlag.

Tova berättar att formen är bra och att lagen känns stabila och lugna och att det finns en god stämning i gruppen. Under hösten har de träffats vi tre tillfällen på Lingvallen i Ängelholm.

Truppgymnastik volt
Truppgymnastik diskussion

Vad är det då för lag vi kommer att se på EM och hur har utvecklingen gått sedan 2018 då vi senast såg landslagen prestera?

- Jämfört med EM 2018 ser vi inte så stora skillnader. Största faktorn är ju en pandemi som gjort att många av våra gymnaster haft perioder med alternativ träning eller ingen träning alls mellan 2018 och nu. Så med det läge som rått på grund av covid-19 är det glädjande att vi ändå kan hålla samma höga nivå nu som vi gjorde 2018 – trots de dåliga träningsförhållandena som rått för våra gymnaster. Jag beundrar gymnasterna som lyckats hålla motivationen uppe och gjort vad de kunnat för att träna på efter bästa förmåga, berättar Tova.

Truppgymnastik herrar

Men det saknas inte mål och det finns en hög ambition för lagens prestation i Portugal.

- Självklart vill vi se alla våra lag i final. För seniorerna hoppas vi ju på någon medalj. Så både resultat och prestation för seniorerna. För juniorerna jobbar vi enbart för prestationen och att skaffa erfarenhet. Allt annat är grädde på moset. Det viktigaste för våra landslag är ju att visa upp svensk fin gymnastik, att vi är en nation att räkna med inom truppgymnastiken, fortsätter Tova.

Truppgymnastik mixed

Med en månad kvar till tävling är det just nu träning på hemmaplan i föreningarna, blandat med filminskick för avstämning med landslagstränarna, som gäller för gymnasterna. Landslagen samlas sen för ett sista läger och genrep, den 28 november på Lingvallen, för att direkt därifrån åka till Portugal och mästerskapet.

Läs mer om genrepet här.

- Det kommer bli ett annorlunda mästerskap med covid-restriktioner och anpassningar. Men vi ser verkligen fram emot detta mästerskap. Att få träffas igen internationellt, att få visa upp oss inför publik och att få tävla igen "på riktigt" känns otroligt roligt och något som många längtat efter. Vi ska bara njuta av den resan, avslutar Tova.

Truppgymnastik hopp

Följ landslagen i truppgymnastik på instagram:

Senior dam: @trupplandslagetdam

Senior herr: @herrlandslaget

Senior mixed: @mixedlandslaget

Junior dam: @trupplandslagetjuniordam

Junior herr: @juniorherrlandslaget

Junior mixed: @juniormixlandslaget

Truppgymnastik stå på händer

Köp biljetter till EM här

Läs mer om EM

Publicerad: 2021-11-08

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer