Härlig start på JEM-kvalet för de svenska juniorlandslagen i truppgymnastik

Truppgymnastik Junior damer

Idag inleddes JEM i truppgymnastik med juniorernas kvaltävling och alla tre lagen har tagit sig vidare till fredagens finaler i Guimaraes, Portugal.

Fyra länder kom till start i herrklassen och tre av lagen gick vidare till final. Sverige gjorde en strålande insats med tre riktigt bra grenar. De visade upp fin gymnastik och fick högsta totala poäng i kvalet, 56.100. Storbritannien hade två lag med och även de körde ett bra kval och var näst bäst i dagens tävling. Det lag som överraskade var Estland som höjt sig från tidigare mästerskap och tog den tredje finalplatsen.

Truppgymnastik Junior herrar

I juniordamernas tävling var det nio länder som kom till start under detta lite speciella mästerskap. De svenska juniordamerna inledde kvaltävlingen stabilt i hopp och fortsatte med ett mycket fint och fristående. De avlutade i tumbling och fick liksom herrarna ihop dagens högsta kvalpoäng 53.650. Svenskorna följdes i toppen av Storbritannien, Island och Finland. Totalt är sex lag är vidare till fredagens finaler.

Truppgymnastik Junior mixed

Mixedlaget hade också en bra dag i kvalet. De startade fint i tumbling, där det finns lite mer att hämta i finalen och fortsatte sedan bra i hopp och avslutade fint i fristående. Storbritannien som körde både svårt och bra fick kvalets högsta poäng 50.225. Sverige var inte långt efter på 49.900 vilket placerade dem tvåa i kvalet. Även i mixedklassen är sex lag vidare till final.

Truppgymnastik Junior mixed

- Alla har kört bra idag så det ser lovande ut inför fredag. Fler nationer har gått framåt i svårighet, vilket är kul. Nu ska vi hem och fundera på vad vi kan skruva på inför finalerna, säger förbundskapten Tova Sörén och fortsätter:

- Gymnasterna verkar ha haft roligt idag och nu har de en tävling i ryggen och är taggade inför finalerna.

Finalerna på JEM går på fredag och streamas via European Gymnastics youtube-kanal. I morgon 2 december genomförs seniorernas kval och deras finaler går på lördag.

Resultat

Mer info om EM i hittar du här

Foto: Filippo Tomasi

Publicerad: 2021-12-01

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer