Historiskt genrep för de svenska landslagen på EM-kvalet i truppgymnastik

Truppgymnastik EM-kval mixed 

Kvaldagen för de svenska landslagen i truppgymnastik blev en riktigt bra dag. Alla tre lagen är vidare till lördagens EM-finaler. För första gången någonsin fick vi se tre damer tävla med trippla volter i trampett på ett internationellt mästerskap.

Mixedlaget var först ut av de tre lagen och inledde med ett otroligt bra hopp, svårt och säkert och där Nicole Hosseini ställde den första trippla volten med halv skruv som en kvinna gjort på EM. Kvalet fortsatte bra med fristående och tumbling, där det finns små delar att förbättra inför lördagens finaler dit alla fem deltagande nationer är vidare. Det svenska mixedlaget hade högst poäng i kvalet 54.550, följt av Storbritannien och Finland.

Truppgymnastik EM-kval

Damlaget inledde sin kvaltävling starkt i tumbling och fortsatte sedan i hopp. Där hade vi ytterligare två gymnaster som skrev in sig i historieböckerna, Isabella Einéus och Lola Woody som även de tävlade på trippla volter med halvskruv idag. Tävlingen avslutades fint med ett synkat fristående. Damlaget fick ihop 55.100 poäng, vilket blev tävlingens högsta. Tillsammans med Island och Storbritannien bildade de topptrion bland de sex lag som gick vidare till finalen.

Truppgymnastik EM-kval Damer

Herrarna avslutade dagens kval och det svenska laget imponerade i första grenen hopp. De följde upp det med ett väldigt fint och väl genomfört fristående för att avsluta bra i tumbling. I avsaknad av de största konkurrenterna Danmark och Norge, som inte är med på detta EM på grund av pandemin är det Island, Portugal och Storbritannien som hamnade närmast det svenska laget som fick kvalets högsta poäng 58.875.

Truppgymnastik EM-kval

- Lagen har kört bra idag och är lugna och stabila. Det ska vi behålla till finalen. Sen har vi ett par stora missar som ska rättas till. Det är också kul att se att nationer som inte har varit med så länge närmar sig och vi har sett vissa varv med hög svårighet idag, säger förbundskapten Tova Sörén.

I morgon fortsätter EM med juniorernas finaler. På lördag går EM-finalerna, vilket kan ses på SVT Play.

Foto: Filippo Tomasi

Publicerad: 2021-12-02

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer