För första gången på 37 år - två svenska gymnaster till OS!

Jonna och David mot svart bakgrund, bildtext OS-KLARA!

Idag kom det efterlängtade beskedet att Jonna Adlerteg och David Rumbutis är klara för OS i Tokyo i sommar.

Både Jonna och David klarade det internationella gymnastikförbundets kval redan i samband med VM 2019 i Stuttgart. Det har varit en lång väntan, men nu har Sveriges Olympiska Kommitté bestämt sig och fattat beslut om att de båda gymnasterna blir en del av OS-truppen till Tokyo i sommar.

Det är första gången sedan 1984 som Sverige har med fler gymnaster på OS. Då var det Johan Jonasson och Lena Adomat som tävlade i den artistiska gymnastiken och Viktoria Bengtson i den rytmiska gymnastiken på OS i Los Angeles.

- Jag är jätteglad över nyheten! Så kul. Jag har under cirka 1,5 år, sedan jag kvalade på VM 2019, förberett mig som att jag ska tävla på OS, men att faktiskt få det bekräftat känns efterlängtat. Jag är tacksam till SOK och glad att de tror på mig och det känns som en extra boost av energi och självförtroende att ta med under sista delen av resan mot OS, kommenterar Jonna Adlerteg.

Jonna, 26 år, gör sitt andra OS. Hon var med i London 2012. Hon har sedan dess visat att hon hör till de bästa barrgymnasterna i världen med både medaljer från EM och en VM-final på meritlistan. David Rumbutis som är 21 år gammal gör sitt första OS och kom på en 13:e plats på EM i slutet av förra veckan. Det är första gången på 29 år som vi har en manlig gymnast på OS.

- Det känns helt underbart, äntligen! Det var länge sen i Sveriges historia, säger David och fortsätter:

- Jag och min tränare Fredrik Pierreville bestämde oss redan efter VM i Stuttgart att träna som om jag skulle få tävla så det har hjälpt mycket. Nu kommer jag framför allt att koncentrera mig på att träna för att få det lite svårare, lite snyggare och lite mer säkert fram till OS.

- Det är fantastiskt att både Jonna och David nu officiellt är klara för OS och det finns all anledning att hylla båda för deras målmedvetenhet och imponerande utveckling. Uttagningen är samtidigt kulmen på många års insatser av båda gymnasterna samt tränare, ledare och familjer bakom kulissen. Det är många som har bidragit till att skapa de vardagliga förutsättningar som är helt nödvändiga för att kunna satsa mot så högt uppsatta mål. I detta ingår inte minst ett riktigt bra samarbete med SOK. Just nu är full fokus på att säkra den bäst möjliga uppladdningen sista månaderna så att Jonna och David kan åka till Tokyo och visa det bästa de kan, något båda har längtat till och drömt om länge, kommenterar landslagschef Jonas Juhl Christiansen.

Den artistiska gymnastikens tävlingar pågår mellan 24 juli – 3 augusti.

Trampolintävlingarna pågår 30-31 juli.

Den rytmiska gymnastikens tävlingar pågår mellan 6 – 8 augusti.

Mer information hittar du på SOK:s webb

JONNA ADLERTEG
Ålder: 26 år
Föreningar: Eskilstuna GF, Västerås GF
Främsta internationella meriter: EM-silver i barr 2013, 2018, VM-final i barr 2018, flertalet världscupsmedaljer

DAVID RUMBUTIS
Ålder: 21 år
Föreningar: All Star Gymnastics (tränar med Motus-Salto), Hammarbygymnasterna, Brommagymnasterna, Älvsbygymnasterna
Främsta internationella meriter: 13:e plats på EM 2021 i mångkamp, 10:e plats på EM 2021 i hopp

Publicerad: 2021-04-26

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer