Jonna är redo för OS

Jonna med munskydd i profil

Det är 17 dagar kvar till OS. Det OS som skulle gå i Tokyo 2020 men som, precis som det mesta, blev inställt och uppskjutet. Jonna Adlerteg är en av två svenska gymnaster som blivit uttagna att åka dit och representera Sverige.

Nu verkar det alltså som att tävlingarna äntligen kan bli av, trots att pandemin fortfarande härjar omkring oss. Men vi har lärt oss en hel del i hur man agerar och hanterar ett virus som detta. Vi har fått vänja oss vid att se både gymnaster och tränare med munskydd de tävlingar som blivit av, upplevt tävlingar med tomma läktare och anpassat oss till strikta regler kring vart och hur man får lov att röra sig.

- Under EM var det väldigt strikta Coronaregler och det förväntar jag mig även under OS. Jag vet att vi testas flera gånger både innan avresa, framme på flygplatsen och på plats. Jag räknar med att det, precis som på EM, är krav på munskydd överallt utom precis när man kör. Visst hade det varit skönt att slippa när man är som mest andfådd men man vänjer sig… faktiskt så mycket att det är lätt att glömma att ta av sig skyddet när man väl får, säger Jonna.

Allt är inte som vanligt, och ingen vet när det kommer att bli som vanligt igen. Men en sak är säker. Jonna är redo!

- Jag har nog faktiskt haft min bästa träningsperiod någonsin denna vår ändå. För mig går förberedelserna på träningarna bra. Jag har dock inte känt att jag fått till mina serier på tävling så bra som jag vet att jag kan än men jag kommer fortsätta kämpa på och har ytterligare en tävling som förberedelse, säger Jonna.

När jag pratar med Jonna strax innan midsommar sitter hon på sin cykel på väg till en vårdenhet för att göra ett så kallat PCR-test. Ett Coronatest med tillhörande intyg för att kunna resa till Belgien där hon ska tävla en inbjudningstävling med resten av landslaget.

- Det blir en sista tävling innan det är dags att fokusera inåt. När jag kommer hem är det dags att toppa formen och ställa in siktet helt mot OS. Det blir mer tävlingslikt även hemma i hallen med färdiga serier, färre försök och på kortare tid, säger Jonna.

Jonna på barr

Jonna är taggad, fokuserad och organiserad. Hon berättar om planen framåt, om progressionen fram till OS och om hur allt byggs upp för att nå den ultimata formen. Den 25:e juli är det dags för Jonna att inta golvet i OS-kvalet i barr.

- Vi reser redan den 12:e för att vara på plats i god tid. Vi kommer att starta i Fukoka, en annan japansk stad, där Sverige har ett eget pre-camp eftersom det inte är tillåtet att gå in i OS-byn så tidigt, säger Jonna.

Förutom Jonna så åker också den manliga artistiska gymnasten David Rumbutis till OS.

- Det ska bli kul att vi är fler som åker även om vi fokuserar på vårt förstås. Jag ser fram emot att se David på golvet också. Han verkar vara i riktigt bra form och om det är något han är extra bra på så är det just att tävla, säger Jonna.

Det ultimata målet för henne själv är förstås att prestationen ska räcka till en finalplats, men Jonna fokuserar på det hon kan påverka – sin egen insats.

- Jag kan inte påverka hur de andra kör eller något annat. Jag kan bara på verka min egen prestation genom min förberedelse och mitt eget mindset. Det är där jag lägger mitt fokus och där jag jobbar för att få visa upp en riktigt bra barrserie. Om det sedan räcker till en finalplats så hade ju det förstås varit helt fantastiskt, men i första hand vill jag ge allt för att visa upp en riktigt bra barrserie, säger Jonna.

Ja om man alltid tävlade som man tränade så hade ju inte tävlingen i sig medfört någon spänning. Men jag unnar verkligen Jonna att få möjligheten att visa upp sig från sin allra bästa sida när det verkligen gäller. Det kan hon och det ser vi alla fram emot.

Lycka till Jonna!

Text: Ia Wikås

Foto: Filippo Tomasi

Publicerad: 2021-07-06

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer