David Rumbutis står inför sin OS-debut: “Det ska bli sjukt kul!”

Detta OS kan Sverige för första gången på 37 år stoltsera med att skicka två gymnaster. Jonna Adlerteg från den kvinnliga artistiska gymnastiken och så OS-debutanten David Rumbutis från den manliga artistiska gymnastiken.
Det är visserligen premiär i OS-sammanhang, men det finns väldigt mycket gympa i David Rumbutis familj. Både syskon, föräldrar och släkt andas och lever gympa. Själv har han tränat sedan åtta års ålder och tränar nu omkring 25 timmar i veckan. Även om gymnastik är alldeles fantastiskt så kan jag inte låta bli att undra… blir det aldrig lite väl mycket gympa?
- Näe, det tycker jag inte. Just nu är jag också den enda aktiva gymnasten. Jag flyttade till Malmö 2020 och det funkar bra. Det är lite lugnare där i hallen då det inte är lika många gymnaster som delar hallen som i Stockholm. Det gör att det är enklare att fokusera. Jag måste inte slaviskt följa ett tidsschema utan byter redskap när jag känner mig färdig helt enkelt, säger David.
David gör sig nu klar för OS och ser mycket fram emot just tävlingsmomentet. Han vill göra en riktigt bra mångamp och ”lite personbästa” i alla redskap tycker han skulle vara på sin plats.
Förberedelserna har gått bra och han känner sig i väldigt bra form. En liten tokig landning för ett tag sedan i redskapet hopp gav lite känningar i en fot och ett knä men i övrigt har det gått som planerat. Foten och knäet har läkt på bra och han är inte orolig för att det ska hämma honom på något sätt.
- Självklart går det alltid upp och ner. Vissa dagar känns allt jättebra, nästa dag kan det plötsligt vara tungt. Värmen har förstås påverkat en del nu i det sista. En bra träning dagen innan kan göra mig stel och trött dagen efter och det behöver ju inte alltid vara något negativt. Jag försöker nog att vara ganska lugn och inte hetsa upp mig när något går sämre. Är det något som verkligen inte funkar den dagen så släpper jag det hellre och tränar på något som faktiskt ger mig något, säger David.

Coronapandemin har ju som bekant satt stopp på mycket det senaste året. Under våren har nu tävlingarna återkommit igång även om de sett väldigt annorlunda ut. Restriktionerna kring och under OS förväntas vara strikta och hårda – något som kanske är självklart för att ett sådant internationellt evenemang ska kunna hållas i dagens läge.
- Jag hoppas såklart att det går smidigt och utan större problem men absolut så förväntar jag mig att vi behöver testa oss ofta och förstås att munskyddet ska bäras för det mesta, säger han.
Munskydd ja. När jag själv låg i soffan med fötterna på bordet och näven i chipsskålen och tittade på när Jonna och David tävlade EM så tänkte jag just på de där munskydden. De som precis hade tävlat och var andfådda som tusan, drog på sig munskydden i bild. Man kunde riktigt se hur munskyddet drogs in och ut ur munnen medan gymnasterna flämtande försökte återfå normal puls.
- Ja, efter fristående är det rätt tufft. Men på de tävlingarna jag har varit på nu så får man faktisk ett par minuter att hämta andan innan man behöver dra på sig skyddet. Så det är rätt skönt faktiskt, säger David.
Just fristående är kanske den gren där David har störst förhoppningar och kanske också störst chans att nå en finalplats. Trippelsalton som han presenterade i höstas är borttagen. David har tillsammans med sina tränare räknat och tänkt ut de serier och längor som han har bäst potential med både vad gäller svårighet och utförande.
- Ja, trippeln har jag inte kört nu på länge. Den ska absolut upp längre fram men just nu ligger den på hyllan tills efter OS. Vi hade planerat att ha med den men tillslut hade jag för många övningar bakåt i mitt program och vi fick räkna om på vad som skulle ge bäst betalt. Jag kommer att starta friståendet med en kvadruppelskruv bakåt. Den är värd två tiondelar mindre än trippeln men den är också betydligt mer säker då jag kunnat den länge. Förhoppningsvis vinner utförandet över svårigheten där. Självklart vore det otroligt roligt med en finalplats i fristående men mångkampen går först, säger David.
Även i grenen hopp så finns det lite hopp om en finalplats. Svårigheten där ligger något lägre jämte de tuffaste konkurrenterna men tävling är ju tävling, man vet aldrig vad som kan hända. Under EM i våras var ju David bara någon enstaka placering från en finalplats och startfältet skiljer sig inte väldigt mycket därifrån.
- I fristående har jag lika hög utgångspoäng som de som troligen når final. Jag skulle nog säga att jag har toppklass även i hopp men där behöver jag verkligen köra felfritt fört att ha en chans… möjligen måste någon stackare i toppen missa lite också. Sånt brukar ju ha en tendens att lösa sig ibland också, säger han och skrattar.
David är gjord för att tävla. Han går in i sin bubbla, tänker noga igenom allt han vill göra, serierna från början till slut och pumpar på med sin favoritmusik i öronen.
Den 24:e juli, dagen efter invigningen, är det dags för David att entra golvet och det ser han fram emot.
- Än så länge känns allt som vanligt. Jag vet att det närmar sig med stormsteg men det har inte helt slagit mig ännu. Kanske när alla kläder kommer. Men visst, det ska blir sjukt kul, säger David.
Text: Ia Wikås
Foto: Filippo Tomasi
Publicerad: 2021-07-08