David Rumbutis OS-debut klar

David på bygelhäst

David Rumbutis har idag genomfört sitt första OS. Det gick inte riktigt som han tänkt sig, men helt klart är att potentialen finns där.

Sedan 1992 då Johan Jonasson körde sitt tredje och sista OS har vi väntat på att ha en gymnast med i den manliga artistiska gymnastikens finrum. Idag var det dags för David Rumbutis att gå in på Ariake Gymnastics Centre i Tokyo.

Konkurrensen på OS är extrem och samlar världens bästa gymnaster. I den andra av tre subdivisioner inledde David i grenen räck och det blev en bra start på OS-tävlingen. Nästa gren var fristående där David har en svår förstalänga med en kvadrupel skruv. Den satte han bra, men det blev tyvärr ett fall i en av de kommande voltlängorna.

I bygel blev det en riktig kämparinsats. Trots några mindre misstag höll sig David kvar på hästen, men det blev i stället en del stilavdrag. Efter en ringserie, med en liten handisättning i avhoppet laddade OS-debutanten om för sin bästa gren hopp. Här stod det klart att det inte var Davids dag idag med två underroterade hopp. Tävlingen avslutades i barr där det tyvärr också blev ett fall.

OS-kvalet fortsätter med ytterligare en subdivision, men redan nu står det klart att det inte blir något vidare avancemang för David.

- Det känns såklart tungt just nu men nu vill jag gå vidare och se framåt. Det finns inget annat, hälsar David från Tokyo och tränare Fredrik Pierreville fyller på:

- David har verkligen gjort allt för att förbereda sig på bästa sätt. Jag vet vad David kan åstadkomma och det är såklart väldigt tråkigt att han inte kan få visa det idag. Framtiden för David ser ljus ut och vi har inte tänkt att ta detta OS på något annat sätt än bränsle mot framtiden.

David och Fredrik Pierreville på OS-arenan poserar för kameran

David och Fredrik Pierreville i OS-arenen.

Davids poäng

Fristående: 12.166

Bygel: 12.033

Ringar: 11.200

Hopp: 13.100

Barr: 11.733

Räck: 12.533

Total: 72.765

Här hittar du alla resultat från kvaltävlingen.

Här hittar du tidigare svenska resultat från OS

I morgon fortsätter OS-gymnastiken med damernas kvaltävling. Sändningarna på Discovery+ startar klockan 02.55 och Jonnagrupp påbörjar sin tävling klockan 13.15.

Publicerad: 2021-07-24

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer