Vilken OS-serie Jonna!

Jonna gör en segergest på tävling

Under kvaltävlingarna på OS fick Jonna till sin livs serie. Det var så nära att det räckte till en finalplats. Nu slutar hon som andra reserv till de åtta som är i final i grenen barr. Det är stort!

Idag var det dags för Jonna Adlerteg att gå in i sitt andra OS i karriären. Första gången var i London 2012 då den blott 17-åriga Jonna tävlade i mångkampen. Nu nio år senare är det grenen barr som siktet är inställt på.

Jonna har varit oerhört stabil på träningarna under hela uppbyggnadsperioden inför OS. Hon har dock inte riktigt fått det att stämma på tävlingarna. Kring målsättningen på OS har hon i en tidigare intervju sagt:

- Jag kan inte påverka hur de andra kör eller något annat. Jag kan bara påverka min egen prestation genom min förberedelse och mitt eget mindset. Det är där jag lägger mitt fokus och där jag jobbar för att få visa upp en riktigt bra barrserie. Om det sedan räcker till en finalplats så hade ju det förstås varit helt fantastiskt, men i första hand vill jag ge allt för att visa upp en riktigt bra barrserie.

Det blev en lång dag för Jonna med mycket väntande då hon tävlade i den sista rotationen. Hon fick lite extra träningstid i träningshallen under tävlingen, vilket var en bra uppladdning.

- Det var bara jag, Sebastian och A-K där. Det var skönt, säger Jonna.

Kvaltävlingen i barr blev som förväntat väldigt tuff med många duktiga gymnaster från USA, Ryssland, Kina, Belgien och Tyskland. Jonna placerade sig med en oerhört bra serie som belönades med poängen 14.533 på en strålande tionde plats i kvalet där de åtta bästa gymnasterna gick vidare.

- Jag är jätteglad! Jag fick till säsongens bästa serie idag. Sen är det klart att det är jäkligt surt när det var så nära en finalplats. Det är en delad känsla, men jag kan inte vara något annat än nöjd, säger Jonna.

Tränare Sebastian Melander kommenterar tävlingen:

- Det är så skönt att Jonna sätter serien när det är som viktigast. Det har varit en lång resa och Jonnas visar att hon är bland de bästa i världen. Mest glad är jag att hon satte just den här serien. Den viktigaste.

Stort grattis Jonna - vilken oerhörd prestation. Placeringen är den bästa på 65 år i den kvinnliga artistiska gymnastikens OS-historia. 1956 var Ann-Sofi Colling trea i hopp och Doris Hedberg åtta i fristående.

Till final i barr gick:

  1. Nina Derwael, BEL, 15.366
  2. Sunisa Lee, USA, 15.200
  3. Anastasiia Iliankova, ROC, 14.966
  4. Angelina Melnikova, ROC, 14.933
  5. Yufei Lu, CHN, 14.700
  6. Elisabeth Seitz, GER, 14.700
  7. Yilin Fan, CHN, 14.600
  8. Simone Biles, USA, 14.566

Se alla resultat här.

OS-tävlingarna i den artistiska gymnastiken fortsätter enligt nedan:

26 juli, lagfinal herrar, 12.00

27 juli, lagfinal damer, 12.45

28 juli, final mångkamp herrar, 12.15

29 juli, final mångkamp damer, 12.50

1 augusti, grenfinaler dag 1, 12.15

2 augusti, grenfinaler dag 2, 10.00

Publicerad: 2021-07-25

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer