Trampolinhopparna gör entré på OS

Man i trampolinhopp, inklippt bild av Ulf Andersson

Den 30 -31 juli avgörs trampolintävlingarna i Tokyo. Ulf Andersson, som kommer kommentera i Discovery, har hjälpt till med att ge oss en snabb guide inför tävlingarna.

Trampolin är en relativt ung OS-idrott. Första gången grenen fanns med var i Sydney år 2000. Det tävlas i individuell trampolin i en dam- och en herrklass. Den synkrona hoppningen som vi ser på andra nationella och internationella mästerskap är inte med på OS. Det gör att det är relativt snabba tävlingar med kval och finaler på en dag. Damerna den 30 juli och herrarna den 31 juli.

Bland de 32 hopparna (16 damer och 16 herrar) som deltar på årets tävlingar ser vi ovanligt många OS-debutanter. Hela 70 procent har inte tävlat på OS tidigare. Detta trots att snittåldern är klart högre än i övriga gymnastikdiscipliner: 26,7 år för herrar och 25,3 för damerna.

På grund av pandemin så har förberedelserna sett lite olika ut. De flesta nationerna har deltagit på årets World Cup-tävlingar samt respektive kontinentala mästerskap (EM, Pan American Championships). Dock har britter, kanadensare och kineser inte tävlat internationellt sedan år 2020.

Vilka ska vi hålla koll på?

- Favoriter i herrarnas tävling är vitryssarna Goncharov (regerande olympisk mästare), 20-åriga Ivan Litvinovich (hoppar högst i världen) samt kinesen Gao Lei (vunnit de senaste fyra VM:en). Kanske kan Kinas Dong Dong (OS-guld 2012) eller ryssen Dmitri Ushakov (OS-silver 2012) skrälla? En uppstickare kan Nya Zealands Dylan Schmidt vara, säger Ulf Andersson och fortsätter:

- Damernas tävling är svårare att tippa, det kommer bli tajt! Storfavorit är kanske hemmagymnasten Hikaru Mori (regerande världsmästarinna, vann på hemmaplan 2019), kinesiskorna Zhu och Liu, samt ryskorna Lebedeva och Kosechok som har visat grym form. Två-faldiga OS-vinnaren Rosie MacLennan (CAN) kan aldrig räknas bort även hon inte presterat på topp på länge. Ska hon ta en historisk tredje raka OS-titel?

Vi ser fram emot tävlingarna, som du kan följa på Discovery. Tiderna är:

30 juli, 06:00, damer kval, 07.50 damer final

31 juli, 06:00, herrar kval, 07.50 herrar final

Publicerad: 2021-07-29

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer