Dags för rytmisk gymnastik på OS

Kvinna utför artistisk gymnastik med band, inklippt portätt av Ida Rodriguez. 

Den 6-8 augusti avgörs den rytmiska gymnastiken i Tokyo. Ida Rodriguez, som kommer kommentera i Discovery har hjälpt till med att ge oss en snabb guide inför tävlingarna.

Den rytmiska gymnastiken har varit med på OS sedan 1984 och i Tokyo delas medaljer ut i den individuella klassen samt i trupp. De individuella gymnasterna tävlar med redskapen tunnband, boll, käglor och band. Tio gymnaster kvalificerar sig till finalen. I trupp (fem gymnasterna/lag) tävlar lagen först i boll följt av ett program med tunnband och käglor. Till final tar sig de åtta bästa trupperna från kvalet.

Vilka tycker du vi ska hålla koll på under OS Ida?

- Klara favoriter är enäggstvillingarna Arina och Dina Averina från Ryssland, som tävlar under neutral flagg. Uppstickare är Linoy Ashram från Israel som visat att hon kan utmana tvillingarna även när de alla tre kör på topp. Dock fick Linoy se sig besegrad på EM precis innan sommaren av Bulgariens Boryana Kaleyen. Ska man ta hem guldet så kommer det krävas fyra felfria program.

- I trupptävlingen är truppen från Ryssland (neutral flagg) en av favoriterna men här är tävlingen mer öppen. Bulgarien, Italien och Belarus är de främsta utmanarna till guldet. I truppen från Ryssland ingår 27-åriga Anastasia Bliznuyk som gör sitt tredje OS och kan bli den första RG-gymnasten som tar sitt tredje OS-guld.

Åldrarna inom gymnastiken stiger och så även i rytmisk gymnastik. För första gången någonsin har RG-tävlingarna gymnaster som har fyllt 30 och dessutom två stycken - den individuella gymnasten Ruth Galindo från Mexiko samt ryska truppgymnasten Anastasia Maksimova.

Vi ser fram emot tävlingarna, som du kan följa på Discovery. Tiderna är:

6 augusti: individuella kval 03:00

7 augusti: trupp kval 03:00, individuella finaler 08:20

8 augusti: trupp final 04:00

Publicerad: 2021-08-04

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer